26282

Relevant voor longartsen

Tijdens haar promotieonderzoek aan het Radboudumc stelde Leila-Sophie Otten een handleiding samen voor longartsen en werd daarvoor onderscheiden door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “De handleiding wordt vaak geraadpleegd, dat geeft veel voldoening.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door Frans van den Houdt

Pagina_7_schermafbeelding.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Makkelijk patiënten opsporen voor verbeteren therapietrouw

Patiënten die hun geneesmiddelen niet optimaal gebruiken, kunnen worden opgespoord met de vernieuwde rapportage Therapietrouw. Met name het gemak van het opsporen van patiënten en het totaaloverzicht van een patiënt zijn sterk verbeterd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door SFK

Groen licht voor nieuw immunosuppressivum tegen colitis ulcerosa

Voor de behandeling van de darmaandoening colitis ulcerosa komt mogelijk een nieuw middel beschikbaar. Het gaat om het immunosuppressivum etrasimod (Velsipity). Dit middel heeft een positieve beoordeling voor een handelsvergunning gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door PW

What’s in a name?

Onlangs mocht ik een bijdrage leveren aan het programma Kassa, over klachten die patiënten ervaren na het staken van zalven en crèmes met corticosteroïden: bestaande huidklachten nemen toe of nieuwe manifesteren zich. Heel vervelend voor patiënten die ermee te maken krijgen. Het is begrijpelijk dat daaraan een naam wordt gegeven zoals: topical steroid withdrawal syndrome (TSWS) of topical steroid addiction (TSA) of red burning skin syndroom (RBSS).

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Inspireren

Tussen de vele, vaak negatieve berichten over geneesmiddelen en aandoeningen duikt af en toe gelukkig ook iets positiefs op. Over een nieuw antibioticum bijvoorbeeld. In het tijdschrift Nature publiceerden wetenschappers van het Global Antibiotic Research and Development Partnership onlangs “very exciting” onderzoeksresultaten over zosurabalpin, waarmee infecties veroorzaakt door de resistente Acinetobacter baumannii-bacterie succesvol behandeld zouden kunnen worden. Infecties waaraan op dit moment wereldwijd 40 tot 60% van de geïnfecteerden komt te overlijden.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Wens of utopie?

Al een behoorlijk aantal jaren werk ik in de openbare apotheek. Ooit gestart met allerlei idealen en dromen. In de jaren is de apotheek flink veranderd, maar de idealen blijven. Dromen helaas ook.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Aantal geneesmiddelentekorten in het jaar 2023 hoger dan ooit

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland in het jaar 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telde een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door KNMP

Inschrijving geopend KNMP Voorjaarscongres 2024 over oog en oor

De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2024 op 12 maart is geopend. Het thema is ‘Oog en oor: ik zie en hoor je’.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 2 februari 2024 | door KNMP

Pagina_25_Wetenschap_LdJ.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -
121512161217121912201221