26282

Farmacieopleiding UU: vak duurzaam uitoefenen

Duurzaamheid is een multidisciplinair onderwerp dat een multidisciplinaire aanpak vergt. Om duurzaam onderwijs te realiseren werkt de farmacie-opleiding van de Universiteit Utrecht (UU) daarom samen met veel partners, zoals overheidsinstellingen, zorginstellingen, waterschappen en nationale en internationale onderwijsinstellingen. “Dit grote netwerk draagt bij aan de inhoudelijke en procesmatige implementatie van duurzaamheid binnen ons eigen leerplan.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Elise Heesbeen, Christine Hiemstra en Linda Silvertand

Aios haalt meer uit vervolgopleiding door individualisering

Individualisering binnen de medisch specialistische vervolgopleiding biedt kansen voor jonge professionals om meer uit hun opleiding te halen. Hierdoor worden competente specialisten opgeleid die beter zijn voorbereid op wat de maatschappij van toekomstig zorgprofessionals vraagt. “Individualisering biedt een kans om je eigen draai aan de opleiding te geven.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Paola Mian, Linda Joosse, Ingeborg Wilting en Adrienne Zandbergen

Je spelenderwijs bewust worden van de risico’s van VTGM

Om verpleegkundigen bewust te maken van de risico’s bij het toedienen en voor toediening gereed maken (VTGM) van geneesmiddelen en hen te motiveren deze in te perken, bedacht ziekenhuisapotheker Dorieke van Balen met collega’s een training in spelvorm. “Verpleegkundigen zijn nu veel alerter op fouten.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Delia Titre

Alteplase bij herseninfact veilig bij gebruik van DOAC

Gebruik van een DOAC leidt niet tot een grotere kans op een intracraniële bloeding, grote bloeding of sterfte na toedienen van alteplase bij een herseninfarct, ten opzichte van warfarine of geen gebruik van een anticoagulans.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Linda de Graaf

‘Meer focus op klinische besluitvorming in onderwijs’

Klinische besluitvorming is een essentieel proces in de farmaceutische zorg dat meer aandacht verdient in het onderwijs voor studenten en apothekers. Interviews met apothekers laten zien dat het belangrijk is kennis, vaardigheden en klinische ervaring op te doen en samen te gebruiken bij de aanpak van een casus. Ook het nemen van besluiten als het antwoord niet evident is, verdient aandacht.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Josephine Mertens, Ellen Koster, Vera Deneer, Thomas Kempen, Marcel Bouvy en Teun van Gelder

Crazy idea: werking medicatie sturen met hulp van fotofarmacologie

Groningse masterstudenten maken tijdens het vak innovative therapeutics kennis met fotofarmacologie. Tijdens colleges leren ze hoe licht effect kan hebben op de werking van medicijnen waardoor ze naast bioactief ook foto-actief worden. “It’s a crazy idea, let’s make it happen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Linda de Jonge

‘Data gaan leven zodra je de theorie zelf kunt toepassen’

De theorie van onderzoeksmethodologieën en statistische methodes wordt door studenten vaak als droge kost ervaren, maar zodra ze hiermee aan de slag kunnen in de praktijk raken ze enthousiast. De master Farmacie in Leiden zet daarom vol in op het aanscherpen van vaardigheden in het veld. “Het lijkt mij erg leuk het dagelijkse apotheekwerk te combineren met praktijkonderzoek.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 januari 2024 | door Frans van den Houdt

Pagina_20_schijfdiagram.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_21_iStock1343090873.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_22_losartan.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -
121212131214121612171218