26342

Bij jongere populatie is meeste gezondheidswinst te behalen

Een pilot van de Twentse Apothekers Organistatie (TAO-UA) en de Rijksuniversiteit Groningen, die een deprescribing-interventie bij PPI’s door de apotheek in samenwerking met de huisarts onderzocht, laat zien dat alleen al dankzij lagere risico’s op nieraandoeningen de baten opwegen tegen de kosten.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 februari 2023 | door Kirsten Koehorst-ter Huurne, Talitha Feenstra, Jesse Tuinhof en Frank Adolfsen

Pagina_12_Pilot.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Afbouwen protonpompremmers blijkt succesvol

Op de dialyseafdeling van het Meander MC is het gebruik van protonpompremmers (PPI’s) afgebouwd bij patiënten die geen indicatie hadden voor langdurig gebruik. Hiervoor kwamen 26 dialysepatiënten (58%) in aanmerking. Uiteindelijk hebben zestien patiënten een afbouwpoging gedaan, waarvan 81% succesvol was. Goede begeleiding van de patiënten blijkt noodzakelijk.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 februari 2023 | door Carmen Jongmans, Judith Brouwer en Zobeir Amiri

Pagina_9_Besturen.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

‘Besturen is goed overbrengen waar apothekers voor staan’

Apothekers zetten in de regio’s coöperaties op en zitten aan tafel bij multidisciplinaire teams voor afspraken over samenwerken. Het is daarom belangrijk dat er genoeg apothekers zijn die zitting willen nemen in een bestuur. Wat motiveert deze apothekers en hoe combineren ze de bestuurlijke taken en het werk in de apotheek? “Mijn doel als bestuurder is de apotheker een gezicht geven.”

Bevindt zich in Achtergrond - 3 februari 2023 | door Edwin Bos

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

Bevindt zich in Nieuws - 1 februari 2023

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.

Bevindt zich in Nieuws - 2 februari 2023

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

Bevindt zich in Nieuws - 3 februari 2023

Duurzaam en ook nog doelmatig

“Een mooi voorbeeld van doelmatiger en duurzamer werken in de zorg”, noemt Maurice van Staveren het initiatief om de dosering van het dure middel pembrolizumab voortaan te verlagen. Het effect voor de patiënt blijft hetzelfde, terwijl een miljoenenbesparing in het verschiet ligt.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 februari 2023 | door Annemiek Veelenturf

Combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm

Voor mensen met plaque psoriasis is het combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm beschikbaar (Wynzora). Het preparaat is al op de markt als zalf (generiek), gel (Dovobet, generiek) en schuim (Enstilar).

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 februari 2023 | door PW
101102103105106107