Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2021

Minister wil in gesprek over grotere vaccinatierol apotheken

Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) wil in gesprek met apothekers over een mogelijke uitbreiding van hun rol bij de COVID-19-vaccinatie. Daarmee reageert De Jonge op vragen van het Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) tijdens het Kamerdebat over het coronavirus.

PW34 - 27-08-2021 | door KNMP

Terminologie

In ons huidige bestaan als openbaar apotheker spelen twee termen een grote rol: ‘doelmatig’ en ‘zichtbaarheid’. Als je doelmatig vertaalt als “je doel zo matig mogelijk bereiken” dan kom je aardig in de buurt van hoe dit begrip nu wordt uitgelegd.

PW34 - 27-08-2021 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Nictiz: openbare consultatie over richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens

Nictiz start een openbare consultatie over de onlangs geactualiseerde richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens. Dat meldt de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg op haar website.

PW35 - 03-09-2021 | door KNMP

Europese Commissie vraagt naar ervaringen buitenlandse recepten

De Europese Commissie (EC) onderzoekt ervaringen van Nederlandse apothekers bij het verwerken van recepten uit het buitenland. Daartoe zet de EC een online enquête uit. Aanleiding is een mogelijke herziening van de Europese richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg.

PW35 - 03-09-2021 | door KNMP

Regionalisering

De inrichting van de Nederlandse gezondheidszorg spitst zich steeds meer toe op de behoeften en mogelijkheden binnen de regio. Voor de openbare farmacie vraagt deze ontwikkeling om een integrale ondersteuning vanuit het bestuur en het bureau. De leden van de KNMP hebben hieraan behoefte, zo bleek tijdens de jongste Algemene Vergadering.

PW35 - 03-09-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Informeel

Om voor de KNMP zo goed mogelijke resultaten te boeken hebben wij als bestuurders zeer regelmatig overleg met verschillende stakeholders. De verschillende overheidsinstanties, de zorgverzekeraars en de andere zorgkoepels treffen we op gezette momenten in bestuurlijke overleggen met een agenda.

PW36 - 10-09-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Face to face-panelbijeenkomsten over preventierol van apothekers

Welke rol willen openbaar apothekers de komende jaren spelen op het gebied van preventie? En wat is daarvoor nodig? Om hierover een visie te bepalen houdt de KNMP vier face to face-panelbijeenkomsten

PW36 - 10-09-2021 | door KNMP

KNMP: ‘PPI’s moeten beschikbaar blijven voor wie erop zijn aangewezen’

Protonpompremmers (PPI’s) moeten beschikbaar blijven voor mensen die daadwerkelijk zijn aangewezen op deze maagzuurremmers. Dat zegt de KNMP in een reactie op het Zorginstituut Nederland, dat concludeert dat PPI’s vaak onterecht worden voorgeschreven.

PW36 - 10-09-2021 | door KNMP

KNMP-publieksfolders blijvend in ontwikkeling

Check of uw voorraad publieksfolders nog actueel is

De KNMP-publieksfolders zijn in de apotheek een bekend verschijnsel. De kleurige folders bevorderen verantwoord geneesmiddelengebruik en ondersteunen de zorgverlening door de apotheker. “De folders zijn een voorbeeld van service aan de patiënt op het gebied van farmaceutische zorg en voorlichting. De KNMP zorgt ervoor dat de folders up-to-date zijn en inspelen op de laatste ontwikkelingen.”

PW37 - 17-09-2021 | door Jeanne van Berkel

Vergezicht

Afgelopen weekend reed ik met mijn zoontje en een goede vriend en zijn zoons op de mountainbike een rondje Holterberg. Na een stevige klim kwamen we bovenop de Holterberg aan.

PW37 - 17-09-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Online KNMP Najaarscongres: inschrijving vanaf nu mogelijk

De inschrijving voor het online KNMP Najaarscongres 2021 op dinsdag 12 oktober is geopend. Het congres wordt live uitgezonden vanuit het World Forum te Den Haag en heeft als thema: Duurzame farmacie, samen doen. Schrijf u in vóór 1 oktober.

PW37 - 17-09-2021 | door KNMP

Online farmacie

Vrijwel elke apotheek in Nederland heeft een website en biedt via deze website online diensten aan. Patiënten kunnen alle (herhaal)recepten indienen, waarbij de apotheker zo nodig overleg heeft met de voorschrijver, die hij kent.

PW38 - 24-09-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker van start

De digitale kick-off van de tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker vond 14 september plaats. De opleiding biedt openbaar apothekers de kans zich verder te specialiseren op inhoudelijk gebied en een spilfunctie te vervullen in de regio.

PW38 - 24-09-2021 | door KNMP

KNMP in gesprek over regionalisering met apothekersorganisaties

De KNMP is met regionale apothekersorganisaties in gesprek over ontwikkelingen rondom regionalisering. Tijdens de netwerkdag op 15 september kwamen rollen en verwachtingen bij verdere regionalisering in de zorg aan de orde. Ook werd de opzet van het KNMP-programma Regionalisering toegelicht.

PW38 - 24-09-2021 | door KNMP

Nieuwe rubriek in IM: Verminderde leverfunctie

Inclusief links naar de medicatiebewakingstekst levercirrose

Doseeradviezen bij verminderde leverfunctie zijn sinds kort terug te vinden in het Informatorium Medicamentorum (IM) in de nieuwe rubriek ‘Verminderde leverfunctie’ (L.). Deze rubriek is bij ongeveer 170 stoffen voorzien van doseeradviezen. De inhoud van de nieuwe rubriek sluit aan op de G-Standaard medicatiebewakingsadviezen van de contra-indicatie Levercirrose.

PW38 - 24-09-2021 | door Zeynep Demir

Campagne, recall en aandacht voor vaccinatie

Kwartaal in beeld: de maanden juli, augustus, september van 2021

De KNMP-campagne ‘Goed voorbereid op reis’, een recall voor een aantal sartanen en aandacht voor de vaccinatie komen naar voren in de zomermaanden, een nieuwsluwe periode. Apothekers laten in de media zien waar ze voor staan.

PW39 - 01-10-2021 | door KNMP

Tekenbeet

Een tijdje terug had ik, na een potje tennis in bosrijk gebied, een teek op mijn been. Na het verwijderen, ontstond een dag later een rode ring. Uit overleg met de huisarts bleek dat ik, volgens protocol, een kuurtje doxycycline nodig had.

PW39 - 01-10-2021 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

KNMP: ook aandacht voor werk in farmaceutische patiëntenzorg

In het actieprogramma ‘Werken in de zorg’, dat het personeelstekort in de zorg moet terugdringen, moet ook aandacht komen voor werken in de farmaceutische patiëntenzorg. Dat stelt de KNMP in aanloop naar de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

PW39 - 01-10-2021 | door KNMP

33 namen van apothekers op door de koning onthuld Holocaustmonument

Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, dat 19 september is onthuld door koning Willem-Alexander, staan 33 namen van Joodse apothekers die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Bij de realisatie van het monument zijn de apothekersnamen door de KNMP geadopteerd.

PW39 - 01-10-2021 | door KNMP

Aanmelding voor KNMP Zorginnovatieprijs 2022 is geopend

De KNMP vraagt apothekers om mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2022. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 2 januari 2022 worden ingediend.

PW40en41 - 08-10-2021 | door KNMP

Apotheek.nl in race voor vierde award ‘Website van het Jaar’

De KNMP roept apothekers in Nederland op zich hard te maken voor Apotheek.nl. De medicijnwebsite maakt voor het vierde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’. Stemmen kan tot en met 17 november 2021.

PW40en41 - 08-10-2021 | door KNMP

Verdiepen

Onlangs mocht ik in Urk te gast zijn bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, waar prof. dr. Toine Pieters een zeer interessant programma had samengesteld over vaccinaties.

PW40en41 - 08-10-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Leren afleren

PW42 - 22-10-2021 | door Maayke Fluitman, bestuurslid KNMP

DLW’s vanaf 9 november: vaccins en rol van apotheker

Een nieuwe reeks districtsledenwebinars (DLW’s) vindt plaats van 9 tot en met 24 november 2021 voor KNMP-leden. Het thema is ‘De life cycle van het vaccin, wanneer en op welke manier spelen apothekers een rol?’.

PW42 - 22-10-2021 | door KNMP

Panelbijeenkomsten openbaar apothekers over KNMP-visie Huisapotheek

De KNMP nodigt openbaar apothekers uit mee te denken over de visie Huisapotheek. Geïnteresseerde leden kunnen zich inschrijven voor een van de vijf online panelbijeenkomsten in de periode van 9 tot en met 23 november 2021.

PW42 - 22-10-2021 | door KNMP

Rij veilig met medicijnen: adviezen geactualiseerd

Voor ieder geneesmiddel is een individueel advies opgesteld

De KNMP stelt nieuwe adviezen beschikbaar voor geneesmiddelen die de rijvaardigheid van de patiënt beïnvloeden. De apothekersorganisatie heeft hiervoor subsidie ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Daarmee zijn nieuwe adviezen uitgewerkt en de huidige adviezen geactualiseerd. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vermeldt deze informatie op de website rijveiligmetmedicijnen.nl.

PW42 - 22-10-2021 | door Nuhoda Aldarij, Hilka Wolschrijn, Els Dik en Desi van Eendenburg

KNMP Studentenprijzen voor jong farmacietalent

De KNMP Studentenprijs 2021 is toegekend aan Eline Giraud (Utrecht), Carlijn Lems (Leiden Academic Centre for Drug Research, LACDR), Fenna de Vries (Leiden) en Lisa Wibier (Groningen). Zij zijn voor deze prijs voorgedragen door hun hoogleraren en docenten op grond van uitstekende studieresultaten, motivatie en inzet. De KNMP Studentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het KNMP Najaarscongres en omvat een geldbedrag van € 1000.

PW42 - 22-10-2021 | door Judith Bijloos

Veilige principes

Hopelijk kent u ze nog, de veilige principes in de medicatieketen uit 2016. We zijn alweer vijf jaar verder, maar helaas geen reden voor een lustrumfeest. Dit ondanks het vervolgtraject ‘Veilige principes verder in praktijk’. Ja, er zijn stappen gezet, maar de keten blijft kwetsbaar.

PW43 - 29-10-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Farmaceutisch Historische Dag vindt plaats op 23 november

De Farmaceutisch Historische Dag, met als thema ‘Relatie apotheker en arts’, vindt plaats op 23 november 2021. Openbaar en ziekenhuisapothekers kunnen zich hiervoor aanmelden.

PW43 - 29-10-2021 | door KNMP

Tientallen apotheken zijn testlocatie voor Testen voor Toegang

Er zijn tientallen apotheken die momenteel als testlocatie fungeren voor Testen voor Toegang. Deze apotheken werken samen met een testaanbieder die deel uitmaakt van dit landelijk programma. Daardoor kunnen mensen in apotheken antigeentesten laten afnemen.

PW43 - 29-10-2021 | door KNMP

Norm regelt bereikbaarheid van de dienstapotheken

Afspraken over bereikbaarheid farmaceutische zorg tijdens ANW-uren

Om de toegankelijkheid van farmaceutische zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren voor nu en de toekomst goed te regelen, heeft de Stichting Dienstapotheken Nederland een bereikbaarheidsnorm ontwikkeld. Het stichtingsbestuur vertelt over de inhoud en achtergrond van deze norm.

PW43 - 29-10-2021 | door Paul Poley

IT-evolutie

De IT-systemen in de apotheek zijn onze dagelijkse instrumenten. Een stroomstoring laat je direct merken dat je zonder werkende IT eigenlijk beter de deur kunt sluiten.

PW44 - 05-11-2021 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Vitamine D: vóór december geen aanvullend pakketadvies

Het Zorginstituut Nederland brengt vóór december 2021 geen aanvullend pakketadvies uit over vitamine D aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Adviescommissie Pakket (ACP) binnen het zorginstituut wil zich nader beraden over het advies.

PW44 - 05-11-2021 | door KNMP

KNMP-bestuurders op internationale podia

KNMP-bestuurders spraken recent op internationale podia over onder meer geneesmiddelentekorten, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.

PW44 - 05-11-2021 | door KNMP

Twee apotheekbereidingen per 2022 niet langer vergoed

Bij de wegwerpspuiten met heparine is geen sprake van rationele farmacotherapie

De aanspraakstatus van een aantal apotheekbereidingen verandert per 1 januari 2022 van ‘vergoed’ in ‘vergoeding onder voorwaarde’ en ‘niet vergoed’. Dat blijkt uit het overzicht van (doorgeleverde) apotheekbereidingen die de zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt.

PW44 - 05-11-2021 | door Annemieke Horikx en Shiwai Ng

Rijden met morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis

In Nederland geldt per geneesmiddel een door de KNMP ontwikkeld advies met betrekking tot de rijvaardigheid van de patiënt. Daarnaast zijn er in 2017 wettelijke grenswaarden opgesteld voor drugs in het verkeer. Deze grenswaarden gelden voor dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis, ook wanneer deze middelen op recept zijn voorgeschreven.

PW44 - 05-11-2021 | door Els Dik

Afstoffen

Wat velen al zagen aankomen, gebeurde op 2 november toen het kabinet in een persconferentie weer een aantal maatregelen moest aankondigen om de coronapandemie te beteugelen. Maatregelen die ook impact hebben op het dagelijks werk van de apotheker. Daarom zijn we op het verenigingsbureau direct samen met het bestuur in actie gekomen om te bezien hoe te handelen om de leden ook nu weer effectief te ondersteunen.

PW45 - 12-11-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Friese apothekers starten in november met vaccinatiepilot

Een aantal Friese apothekers start deze maand met een pilot waarbij apotheken worden ingericht als vaccinatielocatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) in een stand van zakenbrief over COVID-19 aan de Tweede Kamer.

PW45 - 12-11-2021 | door KNMP

Partijen willen geld vrijmaken voor Kickstart Medicatieoverdracht

VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen geld vrijmaken voor het programma Kickstart Medicatieoverdracht. Tijdens de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer dienden deze partijen een amendement in om hieraan budget toe te kennen.

PW45 - 12-11-2021 | door KNMP

Vertrouwen

Onlangs mocht ik twee interessante trainingen volgen over het voeren van onderhandelingen, één in theorie en één met een praktijkoefening. Dan krijg je weer eens scherp welke fases er in het gehele proces zitten.

PW46 - 19-11-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apothekers informeren in wijken met lage coronavaccinatiegraad

Apothekers in wijken van grote steden waar de vaccinatiegraad achterblijft, worden gevraagd informatiemateriaal over de coronavaccinatie te delen. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer in een stand van zakenbrief over het coronavirus.

PW46 - 19-11-2021 | door KNMP

Evaluatie (Ont)Regel de Zorg: ‘Structureel onderdeel van het zorgbeleid’

‘Ontregelen’ moet een structureel onderdeel worden van het zorgbeleid, over meerdere kabinetsperiodes heen. Dat staat in de evaluatie van het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Doel van dit programma is de regeldruk in verschillende zorgsectoren tegen te gaan, waaronder de farmacie.

PW46 - 19-11-2021 | door KNMP

KNMP-brochure over vergoeding apotheekzorg 2022 per zorgverzekering

Opnieuw stelt de KNMP een brochure beschikbaar die inzicht geeft in hoe zorgverzekeraars omgaan met de vergoeding van apotheekzorg. Apothekers kunnen de brochure kosteloos bestellen bij de KNMP. Ook is deze als download beschikbaar.

PW47 - 26-11-2021 | door KNMP

Rondetafeldiscussie landelijk opererende internetapotheken

KNMP-leden kunnen maandag 29 november online een rondetafeldiscussie volgen over landelijk opererende internetapotheken. Tijdens de sessie, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, gaan apothekers en vertegenwoordigers van internetapotheken in gesprek over de opkomst van internetapotheken.

PW47 - 26-11-2021 | door KNMP

Regie in de regio

Eerder deze maand mocht ik aanschuiven bij de regionale bestuurderstraining die de KNMP mogelijk heeft gemaakt. Tijdens de eerste dag werden bestuurders uit diverse regio’s geïnformeerd over landelijke ontwikkeling, multidisciplinaire samenwerking, de tragedy of the commons en de langzame, maar onomkeerbare transitie van patient-based naar population-based bekostiging.

PW47 - 26-11-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Prestatie GDV

Al enige tijd wordt gesproken over de wenselijkheid van een abonnementssysteem op Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV, oftewel Baxter)-medicatie vanuit de openbare apotheek. De insteek van de KNMP is dat daarover valt te praten, maar als onderdeel van een herziening van de gehele bekostiging van de apotheek.

PW48 - 03-12-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Paul Blokhuis (VWS): ijzeren voorraad tweeënhalve maand

Fabrikanten en groothandels moeten vanaf 1 juli 2022 een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aanhouden, heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Eerder was sprake van een termijn van vijf maanden.

PW48 - 03-12-2021 | door KNMP

Herregistratieplicht BIG-zorgverleners nog steeds uitgesteld

BIG-zorgverleners hoeven zich, in verband met de coronacrisis, nog steeds niet te laten herregistreren. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop de herregistratieplicht weer ingaat.

PW48 - 03-12-2021 | door KNMP

Aanmoedigingsprijzen voor vier eerstejaars farmacie

KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld heeft 29 november de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan vier studenten farmacie en (bio)farmaceutische wetenschappen. De KNMP is sponsor van de prijzen. Hunfeld: “Het is goed te zien dat deze faculteiten zulke talentvolle farmaciestudenten opleiden.”

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

FMD-scanner-tool voor check instellingen klaar voor gebruik

De Falsified Medicines Directive (FMD)-scanner-tool is klaar voor gebruik. Hiermee kunnen apotheekhoudenden hun scanner makkelijker controleren op onjuiste instellingen en waar nodig opnieuw (laten) instellen.

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

Vacuüm

De zorg zucht: oplopende COVID-besmettingen, trage booster-toedieningen, moe en uitvallend personeel en te weinig bedden. De Twijfeltelefoon voor coronavragen wordt veelvuldig gebeld met terechte vragen over aandoeningen. Aandoeningen waarover weinig concrete informatie is te vinden.

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

Terugbetaalregelingen: mooi gebaar, wel meer gedoe

51.000 patiënten in Nederland maken gebruik van de terugbetaalregeling

Per openbare apotheek maken gemiddeld 25 patiënten gebruik van een terugbetaalregeling. In de meeste gevallen gaat het om ADHD-medicatie. Uit de praktijk blijkt echter dat de terugbetaalregeling bij minder reguliere geneesmiddelen als Acecort of Fludrace niet altijd even soepel verloopt. Daarom hierbij tekst en uitleg voor het apotheekteam over de achtergrond en uitvoering van de terugbetaalregelingen.

PW50 - 17-12-2021 | door Henk Vermaat

Continuïteit

December is de maand waarin je reflecteert op het aflopende jaar en vooruit kijkt naar wat komen gaat. Terugblikkend kunnen we stellen dat corona wederom van grote invloed is geweest op ons leven, zakelijk en privé.

PW50 - 17-12-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Familie

Wat leuk dat ik uitgerekend in dit themanummer over apothekersfamilies een column mag schrijven. Dit is voor mij namelijk bekend terrein. Mijn echtgenote Anne-Marie Prins-Jacobs is openbaar apotheker in Den Haag, en haar beide ouders zijn eveneens apotheker geweest. We hebben een schitterend vak, waarbij de opvolging nogal eens overgaat naar een volgende generatie.

PW51en52 - 24-12-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Vaccinatiepilot met Friese apothekers succesvol afgerond

Fijnmazig vaccineren door apothekers in de wijk draagt bij aan het verhogen van de vaccinatiegraad. Dat is de uitkomst van een pilot van Friese apothekers en GGD Fryslân. Daarmee is de pilot succesvol afgerond. Komende maanden gaat GGD Fryslân zich verder richten op het verhogen van de booster-vaccinatie- en testcapaciteit. De KNMP en GGD GHOR Nederland voeren momenteel overleg over bredere inzet van apothekers bij het prikken in de wijk.

PW51en52 - 24-12-2021 | door KNMP

Jaar in beeld

Pandemie in teken van vaccineren en zelftesten

De apotheker heeft zichzelf in 2021 zichtbaarder gemaakt dan ooit. Tijdens de coronapandemie is de apotheker betrokken bij het vaccinatieproces, bij de introductie van zelftesten, blijft de farmaceutische patiëntenzorg in Nederland 24/7 gewaarborgd en vaccineren in Friesland zelfs apothekers tijdens een pilot in samenwerking met de GGD.

PW51en52 - 24-12-2021 | door KNMP
Back to top