Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2019

Aangepast advies voor regels geneesmiddelen in het verkeer

De Gezondheidsraad brengt een aangepast advies uit voor de regels van geneesmiddelen in het verkeer. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) beoordeelt dit advies op korte termijn en past dan mogelijk de regeling aan. De Gezondheidsraad verwijst voor specifieke geneesmiddelen naar de rijgeschiktheidsadviezen van de KNMP.

PW22/23 - 31-05-2019 | door KNMP

‘Meeste apothekers in dienstverband over vijf jaar nog steeds in loondienst’

Driekwart van de apothekers in dienstverband verwacht dat te blijven

Veruit het grootste deel van de apothekers in dienstverband denkt over vijf jaar nog steeds in dienstverband werkzaam te zijn. Dit blijkt uit bijna 500 reacties op de enquête die de KNMP, VJA en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) vorig jaar hebben uitgezet onder apothekers in dienstverband. Een compact overzicht van de resultaten.

PW22/23 - 31-05-2019 | door KNMP

Stemmen op kandidaten KNMP-bestuur

KNMP-leden kunnen nog tot 24 juni, 11.00 uur, stemmen op kandidaten voor het nieuwe KNMP-bestuur. Alle leden hebben 4 juni een mail ontvangen met daarin een persoonlijke link. Via deze link kunnen zij hun stem uitbrengen.

PW24 - 14-06-2019 | door KNMP

Studenten benadrukken belang van zichtbaarheid apotheker

Oude en nieuwe K.N.P.S.V.-voorzitter geven hun kijk op samenwerking met KNMP

Of het nu de Algemene Vergadering is of een KNMP congres; het bestuur van studentenorganisatie K.N.P.S.V. is bij veel KNMP-activiteiten vertegen­woordigd. Wat willen de studenten en wat valt hen op? Een interview met aftredend K.N.P.S.V.-voorzitter Anna Tichler en haar opvolger Elvira den Hertog: “Met KNMP-bestuurders bespraken we de zichtbaarheid van de apotheker.”

PW24 - 14-06-2019 | door Ilse Boekweg

103

Farmacogenetica: een steeds belangrijker werkterrein van de apotheker. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op dit gebied. In Nederland speelt het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP daarin een cruciale rol. GIC-medewerkers bestuderen constant de groeiende berg literatuur over farmacogenetica en beoordelen de gen- geneesmiddelcombinaties; inmiddels staat de teller al op 103. Het GIC stelt vervolgens farmacogenetische adviezen op en de KNMP-werkgroep Farmacogenetica accordeert deze. Via de KNMP Kennisbank zijn ze te raadplegen.

PW24 - 14-06-2019 | door Eric Janson, directeur KNMP

CBG: patiënt mag anticonceptiepil weer voor halfjaar meekrijgen

Apothekers kunnen de anticonceptiepil weer voor zes maanden meegegeven. Dit concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hiermee eindigt het advies aan apothekers om de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg maximaal voor drie maanden uit te leveren.

PW24 - 14-06-2019 | door KNMP

Informatiebeleid

Informatiebeleid is een randvoorwaarde om goede farmaceutische zorg te kunnen leveren. En een onderwerp waarvoor de afgelopen weken veel animo was tijdens maar liefst tien districtsledenbijeenkomsten (DLB’s). Uit de discussies in de zaal werd duidelijk dat we niet uit het oog moeten verliezen dat informatiebeleid uit verschillende facetten bestaat. Zo helpt de standaard Medicatieproces de techniek te optimaliseren. En de conceptrichtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten geeft houvast om verantwoordelijkheden te beleggen.

PW25 - 21-06-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Doe mee aan de campagne 'Goed voorbereid op reis'

De KNMP lanceert deze week de publiekscampagne ‘Goed voorbereid op reis’, waarmee apothekers en hun teams de patiënt gericht advies kunnen geven over hoe zij zonder zorgen op vakantie kunnen gaan met hun geneesmiddelen. Via KNMP.nl kunnen KNMP-leden de bijbehorende nieuwe poster en folders bestellen, en een narrowcast downloaden.

PW25 - 21-06-2019 | door KNMP

KNMP partner Alliantie Medicatieveiligheid

De KNMP is partner van de Alliantie Medicatieveiligheid, die in opdracht van minister Bruno Bruins van Medische Zorg werkt aan een gezamenlijke aanpak om het aantal geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames terug te dringen. Op 4 juni is de alliantie, die bestaat uit ruim vijftig experts en patiënten, van start gegaan.

PW25 - 21-06-2019 | door KNMP

FMD-scans: wekelijks 750.000

Falsified Medicines Directive: 10% scans geeft alert

Apotheken zijn in de eerste vier maanden van de inwerkingtreding van de Falsified Medicines Directive (FMD) flink meer verpakkingen gaan scannen. Het aantal FMD-scans is toegenomen van wekelijks 130.000 in februari naar wekelijks 750.000 eind mei. Het aantal foutmeldingen is stabiel en ligt rond de 10%.

PW25 - 21-06-2019 | door Ilse Boekweg

Applaus

‘Bij tekorten moeten apothekers gewoon beter hun best doen’, was een van de stellingen tijdens het Lagerhuisdebat op de Collegedag van het CBG. Misschien moeten apothekers wel beter hun best doen om de problemen inzichtelijk te maken; daarom verdedigde ik de stelling. Apothekers lossen zoveel tekorten achter de schermen op, omdat we meestal niet het type zijn om met de borst vooruit te lopen en prat te gaan op wat we allemaal doen. Ook apotheekteams doen – vaak onzichtbaar – hun uiterste best om bijvoorbeeld ter plekke aan de balie tekorten op te lossen.

PW26 - 28-06-2019 | door Aris Prins, bestuurslid LOA

Op reis? 1,8 miljoen Nederlanders hebben officiële verklaring nodig

Met een speciale campagne heeft de KNMP alle 1,8 miljoen opiumwetmiddelgebruikers in Nederland gewaarschuwd tijdig een officiële verklaring aan te vragen voordat zij op vakantie gaan. Daarbij is ook aandacht voor de rol die apothekers spelen in een goede vakantievoorbereiding, zoals patiënten voorzien van een medicijnpaspoort.

PW26 - 28-06-2019 | door KNMP

‘Let op bij switch insuline van VGZ-patiënt’

De KNMP roept apothekers op om VGZ-patiënten die de insuline glargine 300 IE/ml (Toujeo) gebruiken niet zonder meer over te zetten op insuline glargine 100 IE/ml (Lantus of Abasaglar). VGZ overweegt Toujeo op te nemen in het preferente cluster, zo liet de zorgverzekeraar apothekers in mei weten. Het is nog niet bekend of en wanneer dit beleid van kracht wordt. Daarmee is de aanspraak van VGZ-patiënten op Toujeo nog niet vervallen. De KNMP is in overleg met VGZ, patiëntenorganisatie Diabetes Vereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie over het voornemen van VGZ.

PW26 - 28-06-2019 | door KNMP

Insulineswitch, opioïdgebruik en breed uitgemeten stil protest

Kwartaal in beeld

De stille protestactie van 24 apotheken in het Gooi trekt veel media-aandacht in het tweede kwartaal van 2019. Gooise apothekers openden op 1 mei pas om 12.00 uur hun deuren. Ook de toename van het opioïdgebruik in Nederland komt aan bod, net als de door de zorgverzekeraars geïnitieerde omzetting van diabetespatiënten naar de biosimilar insuline Abasaglar.

PW26 - 28-06-2019 | door KNMP

Vooruit

Tijdens de Algemene Vergadering vorige week kondigde ik aan dat ik per december 2019 afscheid neem als KNMP-voorzitter. Vijf jaar is een mooie periode. Het is tijd voor een opvolger. Met deze aankondiging is er voldoende tijd om na te denken over de opvolging. Tot die tijd zijn er nog veel zaken die ik vooruit wil helpen. We zijn bezig met de Toekomstvisie 2025, na de zomer gaan we deze, met het oog op de rol van de apotheker, aan tafel bij verschillende stakeholders bespreken. Voorts wordt de bestuursstructuur van de KNMP bezien, om te verkennen hoe deze optimaler wordt ingericht.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Nicole Hunfeld gekozen in het bestuur van de KNMP

Nicole Hunfeld is per 27 juni 2019 toegetreden tot het bestuur van de KNMP. Tijdens de Algemene Vergadering van de apothekersorganisatie is bekendgemaakt dat de KNMP-leden haar hebben gekozen als opvolger van Jan Pieter Schouten. Hunfeld werkt als ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC.

PW27/28 - 05-07-2019 | door KNMP

Priadel duurder: patiënt moet bijbetalen

Fabrikant Essential Pharma heeft per 1 juli 2019 de prijs verhoogd van Priadel (lithiumcarbonaat) 400 mg (100 stuks) van € 4,76 naar € 15,78 (exclusief btw). Patiënten moeten hierdoor gaan bijbetalen, omdat de prijs boven de limiet van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) komt. De bijbetaling bedraagt € 11,02 (exclusief btw). Essential Pharma kocht in maart 2019 Priadel van fabrikant Sanofi.

PW27/28 - 05-07-2019 | door KNMP

Iedere apotheker kan meedenken over het beleid van de KNMP

Klankbordgroepen vormen afspiegeling van apothekers in een district

Hoe ondersteun je als vereniging ruim 5300 apothekers? KNMP-leden maken deel uit van een structuur met elf districten, waarbij ze op diverse manieren invloed kunnen uitoefenen. De districtsadviseurs van de afdeling Verenigingsondersteuning zijn de verbindende schakel tussen leden, bestuur en bureau.

PW27/28 - 05-07-2019 | door Ilse Boekweg

Stammenstrijd

De oermens organiseerde zich in kleine, rondzwervende stammen. Interactie met andere stammen was bedreigend en leidde vaak tot stammenoorlog. Urbanisatie bracht stammen bij elkaar. Een boost voor kennis en vooruitgang, maar ook voor toenemende conflicten. Voor elkaar zorgen, elkaar begrijpen bleek toch complexer dan binnen de grenzen van de eigen stam.

PW29/30 - 19-07-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Ondersteuning voor apothekers bij zorg patiënt morbide obesitas

Voor twintig geneesmiddelen zijn medicatiebewakingsadviezen beschikbaar voor patiënten met morbide obesitas en mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. De doseringsadviezen staan in de G-Standaard.

PW29/30 - 19-07-2019 | door KNMP

LAD niet langer cao-partij apothekers

De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) heeft de samenwerkingsovereenkomst met de KNMP opgezegd. Dit betekent dat de LAD stopt met het behartigen van de collectieve belangen van openbaar apothekers werkzaam binnen de werkingssfeer van de cao Apothekers in dienstverband. Dit heeft het LAD-bestuur naar buiten gebracht na overleg met de KNMP en de Vereniging Jonge Apothekers (VJA).

PW29/30 - 19-07-2019 | door KNMP

‘Het gaat om ’t gesprek, niet om de farmaceutische beslisregel’

Actuele thema’s in landelijke set met eenduidige MFB’s

Overgebruik, antistolling en medicatieveiligheid vormen de drie actuele farmaco­-therapeutische thema’s die centraal staan in de nieuwe set Medisch Farma­ceutische Beslisregels (MFB’s) 2020. Oud-voorzitter van de MFB-stuurgroep en openbaar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak deelt haar ervaringen: “Dankzij de openbaar apotheker blijven vrouwen niet onnodig lang de anticonceptiepil gebruiken.”

PW29/30 - 19-07-2019 | door Ilse Boekweg

Hete zomer

Het lijkt een hete zomer te worden voor apothekers. De jeuk veroorzaakt door de eikenprocessierups wordt langzamerhand steeds minder, omdat de rupsen nu verpoppen. Echter, de brandharen van de rups blijven achter en kunnen jaren klachten blijven geven.

PW31/32 - 02-08-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Bewaartermijn van medisch dossier naar twintig jaar

Het medisch dossier dient gedurende twintig jaar, gerekend vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden, bewaard te worden. Dat staat in het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wetswijziging is als hamerstuk door de Eerste Kamer aangenomen.

PW31/32 - 02-08-2019 | door KNMP

Sectie WSO zoekt nieuw bestuurslid

De Wetenschappelijke sectie Openbaar Apothekers (WSO) zoekt per oktober 2019 een nieuw bestuurslid. Door het vertrek van een van de bestuursleden is een vacature ontstaan. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen en profielschets kunnen uiterlijk 1 september reageren.

PW31/32 - 02-08-2019 | door KNMP

‘Zo veel mogelijk reizigers bereiken met hulp reisbureau’

Campagne Goed voorbereid op reis: al 800 posters en 300.000 folders besteld

De campagne Goed voorbereid op reis brengt de expertise van de apotheker breed over het voetlicht. Dat gebeurt met een online campagne, radiospots, posters en folders. Apotheker Irma Dogterom Verburg en haar team onder­strepen het belang van een goede profilering van de beroepsgroep en proberen via het lokale reisbureau zo veel mogelijk reizigers te bereiken.

PW31/32 - 02-08-2019 | door Ilse Oranje

Praktische leidraad voor gebruik van dermatocorticosteroïden

Apotheek.nl biedt informatie over doseerinstructies

De Leidraad Dermatocorticosteroïden van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is na bijna twintig jaar herzien. Deze bevat aanbevelingen die ook voor de apotheekpraktijk van belang zijn, waaronder vingertopeenheden en een gewijzigde indeling op kruisovergevoeligheid.

PW31/32 - 02-08-2019 | door Jeltje Luinenburg

Missie volbracht

Hopelijk bent u van deze zomer aan het genieten. Meestal zijn de zomerweken voor mij wat rustiger qua werkzaamheden. Tijd om achterstallig werk te doen, werkinstructies op te poetsen en te bedenken wat ik de tweede helft van het jaar op de planning heb staan.

PW33/34 - 16-08-2019 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

PrEP-medicatie blijft beschikbaar via apotheek

Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) is vanaf 1 augustus via de GGD beperkt beschikbaar. Binnen een pilotperiode van vijf jaar mogen GGD’en PrEP-medicatie uitgeven aan mensen met een verhoogd risico op hiv; het gaat naar schatting om 6500 mensen. PrEP-medicatie via de apotheek blijft voor iedereen toegankelijk.

PW33/34 - 16-08-2019 | door KNMP

Euthyrox zonder lactose beschikbaar

Euthyrox (levothyroxinenatrium) is veranderd van hulpstoffen. Lactose is vervangen door mannitol en citroenzuur. De tabletten hebben wel exact dezelfde werkzame stof. Dit geldt voor alle sterktes. Fabrikant Merck heeft bevestigd dat alle sterktes inmiddels op de markt zijn.

PW33/34 - 16-08-2019 | door KNMP

Wachtkamerschermen kunnen privacy in de apotheek vergroten

Op de hoogte terwijl u wacht: patiënten informeren via beeldscherm

In bijna elke apotheek hangt er wel één, een wachtkamerscherm. Beeldschermcommunicatie is een laagdrempelige manier om patiënten te informeren en nodigt uit tot het stellen van vragen aan het apotheekteam. Maar er zijn meer redenen om een wachtkamerscherm in te zetten, aldus Michèle Hermans en Evert Liem. “Ze leiden de aandacht af van andere wachtenden.”

PW33/34 - 16-08-2019 | door Bianca van der Spek

Apotheekbereidingen

Soms zijn oplossingen betrekkelijk eenvoudig

Neem nou de oplossing voor de slecht beschikbare flucloxacilline-drank. Import daarvan bleek lastig. De drank was meer niet dan wel te krijgen. Het was werkelijk om tureluurs van te worden. En dan had je eindelijk een flacon bemachtigd, tuft het kindje in al haar ellendigheid de vloeistof over je balie uit. Bah, wat bitter. En inderdaad, na een kleine smaaktest door mezelf, spuwde ook ik het brouwsel uit. In de gootsteen wel te verstaan.

PW35 - 30-08-2019 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

Corticosteroïden: indeling van kruisovergevoeligheid gewijzigd

De corticosteroïden zijn vanaf 1 september anders ingedeeld in de G-Standaard. Aanleiding is de herziening van de Leidraad Dermatocorticosteroïden van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

PW35 - 30-08-2019 | door KNMP

Apotheken voeren consequent FMD-scans uit

Twee derde van de Nederlandse apotheekhoudenden heeft in het kader van de Falsified Medicines Directive (FMD) scans uitgevoerd en nagenoeg alle apotheken zijn aangesloten bij de nationale databank NMVS.

PW35 - 30-08-2019 | door knmp

‘Apothekers zijn blij dat ze hun ei kwijt kunnen’

Klachtenfunctionarissen staan ook klaar voor apothekers

Soms kom je er niet uit met een patiënt. Een apotheker kan dan contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Die is er niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de apotheker. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk, biedt een luisterend oor en bemiddelt. Monique van IJperenburg en Linda de Boon zijn die bemiddelaars.

PW35 - 30-08-2019 | door Ilse Boekweg

Farmanco: dé plek om tekorten te raadplegen en te melden

Apothekers geven KNMP Farmanco rapportcijfer 8,1

KNMP Farmanco, het landelijk informatiepunt op het gebied van geneesmiddelen-tekorten, wordt goed gewaardeerd. Een klanttevredenheidsonderzoek (KTO) laat zien dat de website van (ziekenhuis)apothekers een rapportcijfer 8,1 krijgt. Naast het raadplegen van tekorten, kunnen apothekers ook zelf eenvoudig tekorten melden bij KNMP Farmanco.

PW35 - 30-08-2019 | door Madeleine Sirks

Aan de bal

De geneesmiddelenwereld is dynamisch en complex: nieuwe geneesmiddelen komen op de markt, kennis over bestaande geneesmiddelen wijzigt voortdurend. De apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum zorgen dat de informatie in het Informatorium Medicamentorum constant meewijzigt. Maar het is niet zo dat apothekers automatisch aan de bal zijn. Van buitenaf komt veel op hen af.

PW36 - 06-09-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Advies: test alle FMD-scanners in de apotheek met 2D-code

De Stichting Nederlandse Medi­cijnen Verificatie Organisatie (NMVO) stelt het verminderen van onterechte Falsified Medicines Directive (FMD)-alerts als prioriteit. Om configuratiefouten bij scanners op te sporen, heeft de NMVO opnieuw een 2D-code ontworpen.

PW36 - 06-09-2019 | door KNMP

Korting deelname KNMP Najaarscongres

Deelnemers aan het KNMP Najaarscongres 2019 krijgen korting als zij zich voor vrijdag 4 oktober inschrijven. Zo zijn de kosten voor KNMP-leden bij voorinschrijving € 105 (exclusief btw). Wie zich op de dag zelf aanmeldt, betaalt € 140 (exclusief btw). Het congres vindt plaats op dinsdag 8 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht en heeft als thema Langer thuis.

PW36 - 06-09-2019 | door KNMP

‘De kaderapotheker zorgt voor verdieping van het vak’

Formalisering van ‘keurmerk’ voor apotheker met speciale expertise

De KNMP werkt aan de komst van de kaderapotheker, een soort keurmerk voor apothekers die zich inzetten voor verdieping van het vak. “Deze apotheker kan zijn expertise op inhoudelijk vlak hebben en als sparringpartner fungeren”, licht WSO-bestuurder en openbaar apotheker Steven Verhagen-Smits toe. “Maar hij kan ook bestuurlijk en beleidsmatig uitblinken.”

PW36 - 06-09-2019 | door Ilse Boekweg

Info weesgeneesmiddelen op Kennisbank grondig herzien

Informatie over ruim honderd middelen voor zeldzame ziekten

De informatie over de ruim honderd weesgeneesmiddelen die zijn opgenomen op de KNMP Kennisbank wordt momenteel herzien, geactualiseerd en uitgebreid. Zo is onderscheid gemaakt tussen intra- en extramuraal toegepaste weesgeneesmiddelen, omdat de vergoeding en distributie verschilt per toepassing.

PW36 - 06-09-2019 | door Madeleine Sirks

KNMP zoekt gedreven kandidaten voor de functie van voorzitter

De KNMP zoekt een enthousiaste en gedreven opvolger van de huidige voorzitter per december 2019. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen en aan de profielschets kunnen tot uiterlijk 1 oktober reageren.

13-09-2019 | door KNMP

FMD: voorkom foutmelding central-fill-doos

Het opnieuw scannen van central-fill-verpakkingen geeft onnodige foutmeldingen.

13-09-2019 | door KNMP

Nieuwe VTGM-adviezen over het algemeen minder streng

Blootstellingsonderzoek uitgevoerd voor het RiFaS

Welke maatregelen moeten apotheekmedewerkers nemen bij het uit-vullen van Camcolit-tabletten? Deze vraag komt met enige regelmaat terecht bij de LNA-helpdesk. Voor het veilig uitvoeren van deze en andere VTGM-handelingen zijn, na blootstellingsonderzoek, nieuwe adviezen te vinden in het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS).

PW37 - 13-09-2019 | door KNMP

Verantwoord wisselen?

Apothekers worden vaak gedwongen te wisselen van het merk of label van geneesmiddelen. Meermaals op een dag moeten geneesmiddelen worden omgezet naar een alternatief.

PW38 - 20-09-2019 | door Reinier Bax, voorzitter LOA 1 reactie

Apotheek.nl maakt opnieuw kans op award ‘Website van het Jaar’

Apotheek.nl maakt opnieuw kans op de titel ‘Website van het Jaar’ in de categorie Gezondheid. Vorig jaar sleepte de medicijnwebsite de award voor het eerst in de wacht.

PW38 - 20-09-2019 | door KNMP

Toekomstvisie 2025 staat centraal in DLB’s

De Toekomstvisie 2025 staat dit najaar centraal in de reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s). Het volledige thema luidt ‘Apotheker 2025: Grip op de toekomst’.

PW38 - 20-09-2019 | door KNMP

Dit zijn de nieuwste intervisiebegeleiders

Twaalf apothekers beschikbaar als coach voor groepen

Een tweede groep van twaalf apothekers volgde het afgelopen jaar de opleiding ‘Coaches voor Farmacie’ met StiPCO-subsidie. Zij zijn nu klaar om intervisiegroepen van collega’s te begeleiden. Erna Berkhof, openbaar apotheker uit Waalwijk, docent bij Hogeschool Capabel “Respect voor elkaar en ruimte voor eigenheid, humor en creativiteit zijn onontbeerlijk. Ik nodig mensen makkelijk uit te vertellen en weet goed te verwoorden wat ik observeer, waarmee ik duidelijkheid schep.”

PW38 - 20-09-2019 | door Karen Bos

Internationaal

In Abu Dhabi vond afgelopen week het 79ste internationale apothekerscongres FIP plaats. Duizenden apothekers uit meer dan 110 landen kwamen in het emiraat bijeen. Ook de Nederlandse apothekers waren goed vertegenwoordigd. Een aantal van hen gaf (poster)presentaties en dan blijkt weer hoe ver de Nederlandse farmacie ontwikkeld is. In de dagelijkse praktijk ben je je daar meestal niet zo van bewust, maar op zo’n internationaal congres des te meer.

PW39 - 27-09-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Verkiezingen bestuurslid WSO: twee kandidaten zijn bekend

De apothekers Rogier Larik en Philip Noordholland Reekers stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). WSO-leden kunnen tot vrijdag 4 oktober stemmen op de kandidaat van hun keuze.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Uitbreiding vergoeding apotheekbereidingen

Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, kan de apotheekbereiding voortaan wél worden vergoed. Dat schrijft minister Bruins in de VWS-begroting 2020.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Processierups, zomer en een apotheker in de Tweede Kamer

Derde kwartaal in beeld 2019

Apothekers begeleidden patiënten om goed voorbereid op reis te gaan. Ook stonden ze klaar om tijdens de hitte adviezen te geven. De geneesmiddelentekorten kregen opnieuw media-aandacht en apotheker Bart Smals nam definitief zitting in de Tweede Kamer.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Langer thuis

‘We willen prikkelen om zorg te veranderen’

Apothekers zijn veel bezig met medicatiebeoordelingen voor ouderen, maar de meest kwetsbare patiënten eruit lichten, dat is volgens ziekenhuisapotheker en voorzitter van de programmacommissie Patricia van den Bemt nog een hele uitdaging. “Het gaat daarbij vooral om de ongewenste polyfarmacie binnen deze groep. De effectiviteit vergroten van medicatiebeoordelingen is ook een van de onderzoeksvragen van de KNMP Kennisagenda.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Oproep voor herdefiniëren rol apothekers

“Voor de functie van de apotheker als behandelaar is te weinig evidence, daarom moeten apothekers op zoek naar een niche waar hun werkelijke meerwaarde ligt ten opzichte van artsen”, zegt klinisch geriater/klinisch farmacoloog Rob van Marum, werkzaam in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en bijzonder hoogleraar farmacotherapie aan het VUmc. “Bekijken we studies zoals HARM kritisch, dan is de relatie tussen klinische problemen – zoals vallen – en medicijnen zelden een-op-een aantoonbaar. Richtlijnen voor medicatiebeoordelingen zijn onder meer gebaseerd op deze studies, en die blijken dan ook vaak niet doelmatig te zijn.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

‘Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis’

“Wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers komen achter de voordeur van patiënten waar ze problemen zien die in 50% van de gevallen medicatie­gerelateerd zijn, zoals slikproblemen. Apothekers zijn hiervan vaak niet op de hoogte”, zegt Carolien Sino, instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies Hogeschool Utrecht. “Thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen zijn de ogen en oren van apothekers, maar maken apothekers daar wel genoeg gebruik van?”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

‘Geef concrete bewaaradviezen voor medicatie’

Bij het bewaren van geneesmiddelen door patiënten thuis gaat nog veel mis. TNF-alfaremmers en andere biologicals liggen niet in de koelkast, geneesmiddelen zijn over de datum of de bijsluiter is niet meer aanwezig.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

KNMP Najaarscongres 2019

Beatrix Theater Utrecht

PROGRAMMA

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Ontmoetingen

Voor de bestuurders en een aantal medewerkers van de KNMP is de agenda deze weken behoorlijk volgepland. De herfst staat traditioneel in het teken van tal van ontmoetingen met de leden. Afgelopen woensdag gingen we tijdens de jaarlijkse BIO Meeting met circa honderd actieve leden in gesprek over de Toekomstvisie 2025 waaraan al sinds het voorjaar wordt gewerkt.

PW40/41 - 04-10-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP verheugd met hulp bij tegengaan medicijntekorten

Geneesmiddelentekorten krijgen steeds bredere aandacht en erkenning, stelde de KNMP vast op de Wereld Apothekers Dag op 25 september. Zo trok minister Bruno Bruins van Medische Zorg vorige week aan de bel over de verdubbeling van tekorten.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Niet-pluisgevoel leidend bij melding FMD

Alleen bij een niet-pluisgevoel moeten apothekers de verpakkingen van UR-geneesmiddelen met een Falsified Medicines Directive (FMD)-alert melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de IGJ besloten omdat het aantal alerts nog te hoog is om elke melding op individueel niveau nader te onderzoeken.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Interventies therapietrouw bij elkaar op één plek

KNMP adviseert bij Interventienet.nl

Het Nivel, Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben Interventienet.nl ontwikkeld, dé vindplaats voor interventies voor therapietrouw. De KNMP is vertegenwoordigd in de adviescommissie van het initiatief. “Er zijn genoeg projecten en tools om de therapietrouw te bevorderen, maar het is vaak onduidelijk waar je ze kunt vinden.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door Ilse Boekweg

Desoxyribonucleïnezuur

DNA is de belangrijkste drager van erfelijk materiaal. Ons DNA bepaalt wie we zijn, tot welk soort we behoren. De genetische code in het DNA is onze individuele, unieke blauwdruk. Op basis van deze inzichten evolueert het geneesmiddel, blockbusters worden personalised medicines. Apothekers spelen een rol vanaf ontwikkeling tot juiste toepassing van het geneesmiddel. Dat is nou eenmaal ons DNA, toch?

PW42 - 18-10-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Farmacie Mondiaal beschrijft veertig jaar farmaceutische ontwikkelingshulp

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent ontving uit handen van scheidend Farmacie Mondiaal- bestuurslid Richard van Slobbe het jubileumboek ‘Farmacie Mondiaal en haar voorgangers, 1979-2019’ met als ondertitel ‘Veertig jaar farmaceutische ontwikkelingshulp’. Arjo Roersch van der Hoogte schreef het boek ter ere van het 40-jarig bestaan van de organisatie.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Lisdexamfetamine valt niet onder Nederlandse Opiumwet

Het ADHD-geneesmiddel lisdexamfetamine is onlangs op de markt gekomen. De KNMP attendeert apothekers erop dat lisdexamfetamine niet onder de Nederlandse Opiumwet valt, dit in tegenstelling tot dexamfetamine. In enkele andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, valt het middel wél onder de nationale Opiumwet.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Denken en doen vanuit patiënt en stakeholders

Toekomstvisie 2025 wordt met leden steeds verder ingekleurd

De apotheker zorgt voor goed en veilig gebruik van geneesmiddelen. Als medicatiespecialist zoekt hij verbinding met de patiënt, maar ook tussen eerste en tweede lijn. Hij neemt initiatief in de ketensamenwerking én is letterlijk zichtbaar. De stip op de horizon van de KNMP Toekomstvisie 2025 tekent zich steeds verder af.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Ranitidine

Apothekers hebben de afgelopen weken uiterst effectief en efficiënt gehandeld om de enorme ranitidine-recall te verwerken. 150.000 gebruikers van ranitidine zijn persoonlijk aangesproken om hun mogelijk vervuilde geneesmiddel terug te brengen naar de apotheek.

PW43 - 25-10-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Nieuw op Apotheek.nl: verbeterde voorleeshulp en ‘videotheek’

Apotheek.nl biedt twee vernieuwde functies die bijdragen aan de toegankelijkheid van de medicijnteksten: een verbeterde voorleeshulp én een compleet overzicht met alle video’s van de website.

PW43 - 25-10-2019 | door KNMP

Bruins blij met MFB voor opioïdengebruik

Apothekers ondersteunen de strijd tegen onverantwoord gebruik van opioïden. Dat laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg blijken in een brief over de actie-agenda opioïden.

PW43 - 25-10-2019 | door KNMP

‘Mooie geïntegreerde rol voor apotheker in zorgpad’

KNMP SIG Long nauw betrokken bij Zorgpad Inhalatiemedicatie

De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft onlangs het Zorgpad Inhalatiemedicatie opgesteld. Apothekers uit de SIG Long waren hier nauw bij betrokken. “Het streven is op regionaal niveau één geïntegreerde aanpak van longziekten te krijgen.”

PW43 - 25-10-2019 | door Ilse Boekweg

Langer thuis

Het Programma Langer Thuis is nummer 1 in de zoekresultaten van Google als je zoekt op ‘langer thuis’. Ook ons eigen KNMP Congres had als thema Langer thuis, net als deze column. Een andere zoekterm die naar hetzelfde verwijst is ‘JZOJP’: Juiste Zorg Op Juiste Plek. Voor wie is dit eigenlijk allemaal bedoeld? Voor onze ouderen, want zij blijven tot 2040 in aantal toenemen. En al die ouderen willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

PW44 - 01-11-2019 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

VWS-subsidie voor nascholing StiPCO verlengd tot in 2020

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de subsidie voor het Stimuleringsprogramma competentieontwikkeling openbaar apothekers (StiPCO) verlengd tot 1 september 2020. Openbaar apothekers en leden van het apotheekteam kunnen daardoor bij StiPCO-scholingen acht maanden langer dan voorzien gebruikmaken van de tegemoetkoming.

PW44 - 01-11-2019 | door KNMP

Ding mee naar de KNMP Zorginnovatieprijs

De KNMP roept apothekers op mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2020. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt kunnen tot en met 5 januari 2020 worden ingediend.

PW44 - 01-11-2019 | door KNMP

Hoe minder, hoe beter

SIG-dag HVZ in het teken van deprescribing

Deprescribing van geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten (HVZ) staat centraal tijdens ‘Hoe minder, hoe beter’, een bijeenkomst van de Special Interest Group Hart- en Vaatziekten op 5 november in Utrecht. Niet alleen gaan sprekers in op het stoppen van HVZ-middelen. Ook het patiëntenperspectief komt aan bod: want hoe breng je ter sprake dat een patiënt kan stoppen met een geneesmiddel dat jarenlang nodig was?

PW44 - 01-11-2019 | door Ilse Boekweg

Eerste lijn

Openbaar apothekers, huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verzorgenden, verpleegkundigen en verloskundigen: zij zijn allemaal zorgverleners in de eerste lijn. Op regionaal niveau zoeken deze zorgverleners de verbinding, maar ook op koepelniveau doen zij dat via het samenwerkingsverband EerstelijnsPartners.

PW45 - 08-11-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Drie kandidaten voor het voorzitterschap van KNMP

Er zijn drie kandidaten om Gerben Klein Nulent op te volgen als voorzitter van de KNMP. Jan Dirk Jansen, Aris Prins en Laurens Schulpen, allen apotheker, zijn voorgedragen door de kandidaatstellingscommissie.

PW45 - 08-11-2019 | door KNMP

Tijdig starten met traject BIG-herregistratie

Apothekers dienen tijdig voorbereidingen voor de BIG-herregistratie te treffen, wanneer zij verwachten niet aan de werkervaringseis voor herregistratie te kunnen voldoen. De alternatieve route via scholing en toetsing kan tot één jaar duren en moet voor de uiterste herregistratiedatum zijn afgerond.

PW45 - 08-11-2019 | door KNMP

Apothekers kunnen verslechtering chronische nierschade voorkomen

KNMP autoriseert multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade

Voor apothekers is een rol weggelegd in het voorkomen van chronische nierschade, maar vooral ook in de preventie van het verergeren ervan. Dat komt naar voren uit de multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade, die de KNMP inmiddels heeft geautoriseerd.

PW45 - 08-11-2019 | door KNMP

Drukte in Den Haag

Tekorten, verspilling, ijzeren voorraad en substitutie. Maar ook ranitidine, dexamfetamine en opioïden. Een greep uit de agendapunten van het algemeen overleg (AO) Geneesmiddelenbeleid van de Tweede Kamercommissie voor VWS dat begin november plaatsvond. De agendapunten illustreren kwesties die een aanzienlijk deel van de dagelijkse werkzaamheden van apothekers uitmaken.

PW46 - 15-11-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Inspectie intensiveert toezicht op producten met melatonine

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) intensiveert het toezicht op producten die meer dan 0,3 mg van het hormoon melatonine bevatten. Daarom legt de IGJ vanaf deze maand bezoeken af beginnend bij fabrikanten en groothandels en vervolgens bij apotheken die melatonineproducten verstrekken, zo heeft de IGJ aan de KNMP laten weten.

PW46 - 15-11-2019 | door KNMP

‘We laten op internationaal niveau betrokkenheid zien’

Bijzondere interesse in Europese en mondiale ontwikkelingen

In de Special Interest Group (SIG) Internationaal komen apothekers samen die belangstelling hebben voor internationale farmaceutische zorg. “Nederland is wereldwijd voorloper in de farmaceutische patiëntenzorg. Dus naast dat we in het buitenland veel kunnen leren, bréngen we zeker ook kennis.”

PW46 - 15-11-2019 | door Ilse Broekweg

Laat uw stem horen

Ongeveer vijf jaar geleden trad Gerben Klein Nulent aan als voorzitter van de KNMP. Daaraan vooraf ging een verkiezing, waarbij misschien niet zoveel te kiezen viel. De KNMP is een grote organisatie die soms lastig te leiden is. De voorzitter kan daarop een grote stempel drukken, maar is tegelijkertijd sterk afhankelijk van de groep mensen om hem heen: medebestuursleden, sectiebesturen, bureaumedewerkers en uiteraard de leden van de KNMP. Ik denk dat ik mag zeggen dat Gerben daarin goed is geslaagd en dat hij het goed heeft gedaan als voorzitter.

PW47 - 22-11-2019 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Inspectie mag boete geven als het misgaat met FMD

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt begin 2020 de bevoegdheid boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet voldoen aan de verplichtingen van de Falsified Medicines Directive (FMD).

PW47 - 22-11-2019 | door KNMP

RIVM bevestigt: te veel NDMA in ranitidine

In vrijwel alle maagzuurremmers met ranitidine die op de Nederlandse markt waren heeft een te hoge concentratie N-nitrosodimethylamine (NDMA) gezeten, blijkt uit onderzoek van het RIVM. De registratiehouders hebben eerder in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vrijwel alle ranitidine teruggeroepen.

PW47 - 22-11-2019 | door KNMP

Koffers vol indrukken en ideeën

Delegatie Poolse apothekers bezoekt Nederland

Smart filling, central filling en baxtering. Poolse apothekers bestuderen deze Nederlandse logistieke oplossingen om de verstrekking van herhaal­medicatie efficiënter te laten verlopen. De KNMP verzorgde een gevarieerd programma tijdens een tweedaags werkbezoek van een Poolse delegatie.

PW47 - 22-11-2019 | door Judith Bijloos

And the Oscar goes to …

Oké, dat is misschien te ambitieus, maar het feit dat Apotheek.nl wederom de publieksprijs voor beste gezondheidswebsite wint is wel een staande ovatie waard. In de digitale wereld wordt de weg naar de expertise van de apothekers en de koppeling tussen apotheek en geneesmiddel goed gevonden. Vanuit haar traditionele wereld lijkt de apotheker succesvol stappen te zetten naar een moderne, digitale wijze van kennisdeling.

PW48 - 29-11-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Apotheek.nl wint publieksprijs beste gezondheidswebsite 2019

Apotheek.nl, de KNMP-publiekswebsite over medicijnen, is voor de tweede keer op rij door het Nederlandse publiek verkozen tot ‘Beste Website van het Jaar’ in de categorie Gezondheid. De medicijnwebsite sleepte de award in 2018 voor het eerst in de wacht.

PW48 - 29-11-2019 | door KNMP

Verkiezing KNMP-voorzitter: nu stemmen

KNMP-leden mogen tot maandag 9 december stemmen op de kandidaten voor het voorzitterschap van de KNMP. Ook kunnen zij stemmen voor de herbenoeming van de KNMP-bestuursleden Katja van Oirschot en Sijtze Blaauw en voor de wijziging van de statuten. Alle leden hebben 15 november een e-mail ontvangen met daarin een persoonlijke link.

PW48 - 29-11-2019 | door KNMP

Stoppen en wijzigingen van medicatie straks inzichtelijk

Informatiestandaard Medicatieproces is een ‘majeure verandering’

Apothekers krijgen in de toekomst dankzij de informatiestandaard Medicatieproces ook informatie over medicatiewijzigingen die losstaan van de verstrekking, zoals stoppen of tussentijdse veranderingen. “Het huidige A6-receptblaadje wordt in meerdere stukken geknipt. We gaan veel meer berichten uitwisselen.”

PW48 - 28-11-2019 | door Ilse Boekweg

Leden

Precies heb ik het niet nageteld, maar het moeten er ongeveer honderd zijn geweest. Op honderd ledenbijeenkomsten was ik aanwezig als KNMP-voorzitter. Dat was onder meer op districtsledenbijeenkomsten en regiobijeenkomsten. Maar ook op de KNMP Congressen en internationale congressen.

PW49 - 06-12-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Maternale kinkhoestvaccinatie in Rijksvaccinatieprogramma

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vanaf 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

PW49 - 06-12-2019 | door KNMP

StiPCO-scholing apotheekteams populair

De ruim twintig apotheekteamscholingen met StiPCO-subsidie vinden gretig aftrek. Reeds 384 apotheekteams hebben kosteloos of tegen een kleine bijdrage nascholing gevolgd. Apotheekteams kunnen zich nog tot 1 september 2020 inschrijven voor een gesubsidieerde scholing.

PW49 - 06-12-2019 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten: nu actueel, maar al eeuwenoud

Beschikbaarheid van kinabast en kinine kwam onder druk tussen 1700-1950

Geneesmiddelentekorten – nu zo actueel in vrijwel elke apotheek – zijn van alle tijden. Door monopolies kampte Nederland honderden jaren geleden al met het probleem, blijkt uit de presentatie van prof. dr. Toine Pieters tijdens de Farmaceutisch Historische Dag, waarin hij de beschikbaarheidsproblemen van het antimalariamiddel kinine als voorbeeld geeft.

PW49 - 06-12-2019 | door KNMP

Kruispunt

De apotheker in zijn verschillende verschijningsvormen beter positioneren. In de Toekomstvisie 2025 krijgen deze verschijningsvormen een voor iedereen bekende plek. Leden, bestuurders en bureaumedewerkers hebben in 2019 stappen gezet in het toekomstvisietraject. De afgelopen districtsledenbijeenkomsten gingen ook over visie en toekomst. Met de uitkomsten uit deze serie bijeenkomsten gaan we in 2020 verder. Daarmee kunnen we Nederland de waarde en het belang van apothekers laten zien.

PW50 - 13-12-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP-richtlijn Diabetes geeft diabeteszorg in regio vorm

De KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2, onlangs geautoriseerd, is de eerste richtlijn die specifiek is gericht op de zorg die openbaar apothekers verlenen aan diabetespatiënten.

PW50 - 13-12-2019 | door KNMP

Oproep: stel regioconvenant e-recepten op

De KNMP en de ziekenhuisorganisaties NVZ en ZKN roepen apothekers op om in samenwerking met ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een regioconvenant op te stellen dat het veilig digitaal uitwisselen van recepten waarborgt. De KNMP en de NVZ stellen hiertoe een model-regioconvenant beschikbaar, met daarin mogelijke beheerafspraken, taakomschrijvingen en uitgangspunten.

PW50 - 13-12-2019 | door KNMP

Zichtbaar

Ons vak, de omgeving en de gezondheidszorg veranderen. De gezondheidszorg gaat steeds meer uit van leven met een aandoening en steeds minder uit van ziekte. We zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals betaalbaarheid van de zorg, toegankelijkheid, vergrijzing en tekorten. Als apothekers kunnen we hier op inspelen door onderling samen te werken, maar ook door met andere zorgverleners tot overeenstemming te komen. Samen maken we de zorg in Nederland beter.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apotheekbereidingen: geen wijzigingen vergoeding in 2020

De vergoeding van (doorgeleverde) apotheekbereidingen per 1 januari 2020 is niet gewijzigd ten opzichte van 2019. Er is daarom ook geen verschillijst ‘2019-2020’ beschikbaar voor 2020. Dit hebben de zorgverzekeraars bekendgemaakt.

PW51/52 - 20-12-2019 | door KNMP

IJzeren voorraad, stille protestactie, ranitidine en Apotheek.nl wint weer

Jaar in beeld 2019

Het jaar van de ijzeren voorraad, zo kan 2019 de boeken in. Ook voerden apothekers stil protest en sprak de KNMP uit dat patiënten en apothekers niet gedupeerd mogen worden bij een recall. Apotheek.nl werd wederom gekozen tot beste website van het jaar.

PW51/52 - 20-12-2019 | door KNMP
Back to top