Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

App-zorg

De appende apotheker; het allitereert niet alleen lekker, het fenomeen is ook in opkomst. Zo liet VJA-voorzitter Ron Bartels zich onlangs in dit blad nog ontvallen hoe hij in het weekend de huisarts even een WhatsApp’je stuurt over de palliatieve sedatie die op vrijdag is gestart, waarna hij onmiddellijk een app’je terugkrijgt. Korte, effectieve lijntjes.

PW 20 - 20-05-2016 | door Frans van den Houdt

Waakzaamheid

“Apotheker mag op zijn hoede zijn”, schreef het Belgische PW, De Apotheker, onlangs boven een artikel over de aanslagen op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek. In het stuk wordt gerefereerd aan bommen die “gewoon aan de keukentafel” kunnen worden gemaakt, “met ingrediënten die je gemakkelijk in … de apotheek kunt kopen”.

PW 18 - 06-05-2016 | door Frans van den Houdt

Het pharmaceutje

In een tijd waarin vrijwel alleen nog in korte bites wordt gecommuniceerd via WhatsApp’jes, sms’jes en e-mailtjes is het ontroerend om weer eens een ouderwetse, uitvoerige, getypte brief te ontvangen per gefrankeerde post. Je ziet helemaal voor je hoe de schrijver een maagdelijk wit vel papier uit de lade van zijn eikenhouten bureau haalt, in de schrijfmachine draait en begint met het opstellen van zijn tekst.

PW 17 - 29-04-2016 | door Frans van den Houdt

Cumulatieve transparantie

Wat is belangrijker: openheid over prijsafspraken of lagere prijzen voor peperdure kankermedicijnen? Een duivels dilemma, dat het Kamerdebat met vws-minister Schippers over haar geneesmiddelennota onlangs bepaalde.

PW 16 - 22-04-2016 | door Frans van den Houdt

Meldprijs

We hebben oplettende zorgverleners nodig die ons op het spoor zetten om nieuwe en nog onbekende bijwerkingen in het vizier te krijgen, zegt een medewerker van Lareb in een video die speciaal is gemaakt in het kader van de Lareb meldprijs, die op het jubileumsymposium op 19 mei in Utrecht wordt uitgereikt.

PW 15 - 15-04-2016 | door Frans van den Houdt

Vrouwenhart

Onderzoek naar het vrouwenhart is hard nodig. Bij zo’n zin kun je de meest uiteenlopende gedachten krijgen, maar in dit geval gaat het om een puur medische kwestie. Hartaandoeningen zijn op dit moment namelijk de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, maar signalen dat er iets mis is met het hart worden in veel gevallen niet herkend. Ook komt bij vrouwen vaker een stil infarct voor: het is wel op een hartfilmpje te zien, maar de patiënt heeft er niks van gemerkt.

PW 14 - 08-04-2016 | door Frans van den Houdt

Stille krachten

“Een bezoek aan de apotheek staat voor veel mensen gelijk aan wachten. Wie een recept inlevert ziet immers de apotheker of assistent verdwijnen en mag daarna ‘even plaatsnemen’. Om even later een doosje, potje of tube met gebruiksinstructie in handen te krijgen. Wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd, is voor velen een raadsel.”

PW 13 - 01-04-2016 | door Frans van den Houdt

Vaccin

Vol ontzag en bewondering wordt altijd gesproken over de Big Five. Groot wild dat je gezien moet hebben en waar je tegelijkertijd ver bij vandaan moet blijven omdat het levensgevaarlijk is. Nou heb ik jaren in de tropen gewoond, maar bang voor olifanten of leeuwen was ik niet. Je komt ze namelijk nooit zomaar even tegen.

PW 12 - 25-03-2016 | door Frans van den Houdt

Baarden

Baarden tegen antibioticaresistentie. Soms stuit je op merkwaardige, maar tegelijkertijd ook zeer interessante berichten. Er is de laatste tijd, terecht, veel aandacht voor antibioticaresistentie en de publiekscampagne van de overheid draait op volle toeren.

PW 11 - 18-03-2016 | door Frans van den Houdt

Verlichting

Doodmoe was ze, mijn nicht, tijdens de laatste dagen van haar leven, die ze doorbracht in een hospice in Brabant. Jarenlang had ze fier gestreden tegen borstkanker, maar uiteindelijk moest ze zich op 58-jarige leeftijd gewonnen geven.

PW 10 - 11-03-2016 | door Frans van den Houdt

Medicijntoerisme

Mevrouw Jansen, schilklierpatiënt, had er genoeg van om steeds maar weer te horen over Thyrax-tekorten en stress en complicaties die mogelijk ontstaan bij het overstappen op andere medicatie. Ze struinde het web af, zocht naar de beste aanbieding en boekte een weekje Portugal. Ergens had ze gelezen dat in dat land nog genoeg Thyrax te krijgen was.

PW 9 - 04-03-2016 | door Frans van den Houdt

Crowdfunding

Vanaf deze week is de website van het Pharmaceutisch Weekblad geheel vernieuwd. En daar zijn we trots op! De site heeft een strak, fris uiterlijk gekregen en nieuws, achtergronden en rubrieken zijn overzichtelijk en duidelijk herkenbaar gerangschikt. Nieuw is ook dat iedere week het gehele magazine op de site wordt geplaatst en doorgebladerd en gelezen kan worden. Een fantastische functie, vooral handig voor onderweg, zodat u het PW via uw mobiel of tablet altijd bij de hand hebt!

PW 8 - 26-02-2016 | door Frans van den Houdt

Opiumdief

Opiumwetmiddelen zijn een geliefd doelwit van dieven. En verslaafden. En als een verslaafde toegang heeft tot genoemde middelen, bijvoorbeeld in een zorginstelling, dan is de verleiding groot ze te stelen. De gelegenheid schept de dief, zoals blijkt uit de door het RIVM aangeleverde casus.

PW 7 - 15-02-2016 | door Frans van den Houdt

Nieren en medicijnen

Gezonde nieren zijn van levensbelang maar vaak gaan we er nogal slordig mee om. We eten te veel zout, drinken te weinig water en houden te weinig rekening met onze nieren als het om medicatie gaat.

PW 6 - 10-02-2016 | door Frans van den Houdt

Alarmfase rood

We hebben het in het pw al vaker geconstateerd: antibioticaresistentie is een tikkende tijdbom die heel snel onschadelijk gemaakt moet worden, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Doemscenario’s spreken over een hausse aan onbehandelbare infecties, tien miljoen doden per jaar in 2050 en een economische schade van € 90 triljoen.

PW 5 - 05-02-2016 | door Frans van den Houdt

Never ending story

Een vervelend en hardnekkig probleem, noemt minister Schippers het toenemende aantal geneesmiddeltekorten en daar is geen speld tussen te krijgen. Nog vervelender is het dat dit probleem al jaren bestaat maar niemand erin lijkt te slagen het op te lossen.

PW 4 - 29-01-2016 | door Frans van den Houdt

Taal

Nada Al-Rubaiee, kwam achttien jaar geleden naar Nederland. Geboren in Irak vluchtte ze als klein kind met haar ouders naar Syrië, waar ze acht jaar woonde, om vervolgens in Nederland terecht te komen.

PW 3 - 21-01-2016 | door Frans van den Houdt

De patiënt

2016 wordt het jaar van de patiënt. De tevredenheid van de patiënt moet steeds voorop staan. Als de patiënt maatwerk geleverd krijgt, is hij zeker bereid daarvoor te betalen. Goed communiceren met de patiënt is essentieel. Zomaar een paar uitspraken in dit pw van mensen die in de farmacie werkzaam zijn en hun gedachten over het nieuwe jaar laten gaan.

PW 1/2 - 15-01-2016 | door Frans van den Houdt

Alertheid

redactioneel

PW Magazine 12, jaar 2014 - 21-03-2014 | door Marc de Leeuw

Afrika

redactioneel

PW Magazine 11, jaar 2014 - 14-03-2014 | door Mariël Croon

Document acties

Back to top