Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Wees er op tijd bij

Project ‘Langer zelfstandig thuis’ koppelt zorg aan welzijn.

Wacht niet op de diagnose dementie of ziekte van Parkinson voordat je mensen leert omgaan met een geavanceerde medicijndispenser, vindt apotheker Paul Albers van Apotheek De Betuwe. “Doe dat eerder. Zo stel je de noodzaak van inzet van professionele zorg uit.”

PW46 - 17-11-2023 | door Annemiek Veelenturf

SIR wil zichtbaarder zijn

Openbaar apothekers moeten zien dat Leids instituut er vooral voor hen is.

Apotheker Sasja Ouwens wil graag de bekendheid vergroten van het SIR in Leiden, waarvan zij nu twee maanden directeur is. “De doorsnee openbaar apotheker weet ons niet altijd te vinden, terwijl we er juist zijn voor de eerstelijnsfarmacie.”

PW45 - 10-11-2023 | door Frans van den Houdt

Wandelen als gratis medicijn

Sharmila Rambocus geeft positieve energie aan wijkbewoners.

Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”

PW44 - 03-11-2023 | door Edwin Bos

Voor nieuwe aanwas zorgen

Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.

De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”

PW43 - 27-10-2023 | door Delia Titre

Digitale communicatie laten leven

Toename e-consults dankzij inzet MijnGezondheid.net.

De inzet van MijnGezondheid.net maakt het voor patiënten veel makkelijker gebruik te maken van een e-consult, ziet Roland Wybrands. Bovendien draagt het bij aan de zichtbaarheid van de apotheek. “We krijgen nu zo’n acht tot tien berichten per dag.”

PW42 - 20-10-2023 | door Linda de Jonge

‘Be good and tell it’

Toine Seesing te gast in Alphens radioprogramma ‘Uitgedokterd’.

“We moeten laten zien wat de mensen aan ons hebben”, is de overtuiging van apotheker Toine Seesing. Daarom was hij onlangs te gast in het radioprogramma ‘Uitgedokterd’ van Studio Alphen, gepresenteerd door twee huisartsen. “Ik geloof in: be good and tell it.”

PW40en41 - 06-10-2023 | door Annemiek Veelenturf

De complete apotheker

‘Holistische benadering levert betere ziekenhuisapothekers op.’

Om aios ziekenhuisfarmacie klaar te stomen voor de toekomst én te behouden, is het belangrijk niet alleen op de inhoudelijke kant van hun vak te focussen, maar ook op hun individuele voorkeuren, meent Esther Sportel.

PW39 - 29-09-2023 | door Frans van den Houdt

Paarse krokodillen gezocht

‘We staan sterker als Kamerleden veel voorbeelden ontvangen.’

Na een oproep van de Friese apothekerscoöperatie stuurde ook Anneke Hemrica een lijst in met onnodige regels, administratieve rompslomp en onzinnige zorg bij haar in de apotheek. “We moeten met elkaar, apothekers in alle regio’s, zoveel mogelijk paarse krokodillen verzamelen.”

PW38 - 22-09-2023 | door Edwin Bos 2 reacties

Specialist in menopauze

Engelse consultant pharmacist is onderdeel van multidisciplinair team.

Als consultant pharmacist behandelt Nuttan Tanna patiënten en helpt ze bij het vormgeven van beleid, zoals een programma voor de ondersteuning van ziekenhuispersoneel met overgangsklachten. “Het is belangrijk dat werkgevers hen ondersteunen.”

PW37 - 15-09-2023 | door Delia Titre

Zelf vaccinaties toedienen

Aangename afwisseling in de dagelijkse routine.

Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”

PW36 - 08-09-2023 | door Linda de Jonge

Kiezen tussen eten of PPI’S

Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

PW35 - 01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Student schaduwt apotheker

Geheim van goede stagebegeleiding is volledige openheid.

Als de stage in de openbare apotheek niet leuk is, kan dat voor een student reden zijn voor een andere carrière te kiezen, beseft Robert van der Schuyt. Hij doet er als stagebegeleider daarom alles aan studenten een aantrekkelijk programma te bieden.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Frans van den Houdt

Apotheek dicht door krapte

‘Verloop, verzuim en verlof volgen kort op elkaar’

Door personeelskrapte is BENU Apotheek Bisonspoor van 3 juli tot 3 september gesloten. Medicijnen uit de automaat en bezorgen blijft mogelijk, en patiënten kunnen naar een andere apotheek. Roland Zwart: “Dit is echt de laatste optie, want je wilt openblijven.”

PW31en32 - 04-08-2023 | door Edwin Bos

Voor instelling en apotheek

Farmaceutische zorg dichter bij zorginstellingen brengen.

UPLUS laat zorginstellingen samenwerken met lokale apotheken. Apotheker Petra de Wagt: “Wij coördineren het volledige farmaceutische proces voor de zorginstelling.”

PW29en30 - 21-07-2023 | door Delia Titre

Kinderboek met vleugje farmacie

‘Samen met mijn kinderen bedacht ik zelf verhalen.'

Lux het kleine mannetje is het derde kinderboek van Jacques Verzijl dat in de winkels ligt. Naast thema’s als vriendschap en loslaten, gaat het in zijn verhalen ook over farmaceutische en medische kwesties.

PW27en28 - 07-07-2023 | door Linda de Jonge

Een nieuw begin

Apotheek start met nul patiënten in oud schoolgebouw.

Het wordt steeds drukker in de nieuwe apotheek van Ivona Brozina, die begin april met nul patiënten begon. Zelf maakte ze acht jaar geleden een nieuwe start, toen ze voor de liefde vanuit Kroatië naar Nederland kwam. “Ik trad elke dag uit mijn comfortzone.”

PW26 - 30-06-2023 | door Annemiek Veelenturf

In virtuele huid patiënt kruipen

Groningse studenten leren met VR omgaan met laaggeletterdheid.

Zesdejaars farmaciestudenten in Groningen krijgen een virtual reality-bril op om zich te verplaatsen in de leefwereld van laaggeletterden. De meesten waren zich totaal niet bewust van alle obstakels, ziet docent Nanda Boekhoudt.

PW25 - 23-06-2023 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Profylaxe simpeler maken

‘Artsen kunnen op de poli zakkaartje snel pakken.’

Om artsen in de Sint Maartenskliniek te helpen bij het toepassen van tromboseprofylaxe heeft Eward Melis een ouderwets zakkaartje ontwikkeld met daarop een visuele weergave van het protocol. “We verbeteren de medicatieveiligheid door het simpel te maken.”

PW24 - 16-06-2023 | door Edwin Bos

Samen werken aan één doel

Speciale constructie: apothekers in dienst van stichting.

Alle apothekers in het gezondheidscentrum zijn in loondienst van een stichting, zegt Beate Sanders van het Zwolse Gezondheidshuis Stadshagen. Dit geldt ook voor de huisartsen. “We hebben gezamenlijke belangen, die niet op winst zijn gericht.”

PW23 - 09-06-2023 | door Delia Titre

Van lokaal naar World Wide Web

‘Soms is het een kwestie van farmacologisch redeneren.’

Wat begon als een protocol voor zijn eigen ziekenhuis, resulteerde in een website. Marcel van den Broek zette online wat het beleid is voor meer dan 250 niet-chemotherapeutische geneesmiddelen wanneer ze bij parenterale toediening buiten het bloedvat terechtkomen.

PW22 - 02-06-2023 | door Linda de Jonge

Document acties

Back to top