Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.

Geneesmiddelen PW45 - 03-11-2022

Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig

Zwangere vrouwen die in het verleden een trombose of longembolie hebben gehad, hebben voldoende aan een lage dosis antistollingsmedicatie om het risico op een nieuwe trombose of longembolie tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2022

Levenslang gebruik eculizumab niet nodig

Levenslang gebruik van het geneesmiddel eculizumab is niet nodig bij de zeldzame nierziekte atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). De meeste patiënten hebben al baat bij een behandeling van drie maanden, terwijl de fabrikant een levenslange behandeling adviseert. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen 02-11-2022

Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood

Mensen die naast de pijnstiller oxycodon het antidepressivum paroxetine gebruiken, krijgen met veel grotere ademhalingsproblemen te maken dan degenen die alleen oxycodon gebruiken. De verminderde ademhaling kan zo groot zijn dat deze onbehandeld tot de dood leidt. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Geneesmiddelen PW45 - 27-10-2022

Minder medicatieproblemen na ontslag door huisbezoek apotheek

Een huisbezoek door een farmaceutisch consulent bij ouderen met polyfarmacie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis leidt tot minder medicatiegerelateerde problemen. Dat blijkt uit onderzoek van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy bij twee openbare apotheken in West-Friesland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2022

NHG: coronapil bij meeste mensen af te raden

Een behandeling met de coronapil nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) is bij de meeste mensen met corona niet zinvol, volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Voorschrijven van deze combinatiepil is alleen te overwegen bij een zeer kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop.

Geneesmiddelen PW44 - 21-10-2022

Tekort aan epilepsiegeneesmiddel Sabril

Door een tekort aan het epilepsiegeneesmiddel Sabril (vigabatrine) geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming deze tabletten uit het buitenland te halen. Medicijnautoriteit CBG adviseert apothekers het granulaat te reserveren voor jonge kinderen.

Geneesmiddelen PW43 - 19-10-2022

IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie

Voor het voorschrijven van medicijnen tegen corona die daar niet voor zijn geregistreerd hebben zestien artsen een boete gekregen. Ze hebben tijdens de pandemie ivermectine of hydroxychloroquine voorgeschreven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW43 - 18-10-2022 1 reactie

Laag bloedsuiker bij gebruik adalimumab

Het reumageneesmiddel adalimumab kan bij patiënten met diabetes zorgen voor lage bloedsuikerwaarden. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 13-10-2022

Anesthesiologen willen groei gebruik opioïden stoppen

Met de lancering van een nieuwe richtlijnmodule wil de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de sterke toename van het gebruik van opioïden stoppen. Volgens de anesthesiologen is de informatievoorziening over deze verstrekte sterke pijnstillers vaak niet op orde.

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2022

Vergoeding voor gentherapie bij stofwisselingsziekte MLD

Onder voorwaarden kan de gentherapie atidarsagene autotemcel (Libmeldy) voor kinderen met de ernstige stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD) worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen 06-10-2022

Mogelijk hoger risico op overlijden bij gebruik terlipressine

Het risico op overlijden is mogelijk verhoogd bij gebruik van terlipressine voor het hepatorenaal syndroom (HRS). Om dit risico te verkleinen adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

Geneesmiddelen 03-10-2022

Ziekenhuisapotheken mogen immunoglobulinen uitwisselen

Omdat geneesmiddelen met bepaalde immunoglobulinen minder beschikbaar zijn door productieproblemen in de hele Europese Unie mogen ziekenhuisapotheken tijdelijk hun voorraad onderling uitwisselen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW40en41 - 30-09-2022

Kuipers stelt modernisering GVS uit vanwege risico’s

Omdat de risico’s op problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen groter zijn dan gedacht, wordt de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) een jaar uitgesteld tot 1 januari 2024. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-09-2022 1 reactie

NHG: TCA niet langer eerste keus

De SSRI’s citalopram, escitalopram, fluoxetine of sertraline zijn voor de behandeling van depressie de middelen van eerste keus, geeft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) aan in de herziene standaard Depressie. Daarmee vallen de tricyclische antidepressiva (TCA’s) af als eerstekeusmiddelen.

Geneesmiddelen PW39 - 27-09-2022

Brexucabtagene autoleucel niet in pakket

Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) kan worden toegepast bij de behandeling van bepaalde patiënten met recidiverend of refractair mantelcellymfoom (MCL), maar de prijs van het geneesmiddel is te hoog voor opname in het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW39 - 22-09-2022

Tucatinib in pakket na onderhandelingen met fabrikant

Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker wordt vanaf 1 september 2022 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers besloten na prijsonderhandelingen met de fabrikant van het geneesmiddel.

Geneesmiddelen 14-09-2022

Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2022

Vernieuwd coronavaccin voor omikron BA.4-5 goedgekeurd

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat is aangepast aan de omikron BA.4- en BA.5-varianten van het coronavirus is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Deze boosterprik is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat stelt het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 13-09-2022

Gebruik psychofarmaca toegenomen onder jonge vrouwen

Sinds de coronapandemie is het voorschrijven van antidepressiva aan jonge vrouwen met bijna 20% toegenomen. Ook na opheffing van de coronamaatregelen blijft het gebruik onder vrouwen hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2022

Document acties

Back to top