Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Kuipers: kosten terhandstelling blijven in eigen risico

Het is niet wenselijk de kosten voor de terhandstelling uit te zonderen van het eigen risico, ook niet voor herhaalde terhandstellingen bij dezelfde patiënt. Deze uitzondering zal voor de meeste verzekerden geen financieel voordeel opleveren. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW50 - 07-12-2022

Plaatselijk triamcinolonacetonide-injectie bij verdikt litteken

Een verdikt litteken is te behandelen door plaatselijk triamcinolonacetonide-injecties toe te dienen. Dit staat in de nieuwe multidisciplinaire richtlijn (MDR) Keloïd en littekenhypertrofie.

Geneesmiddelen 06-12-2022

Voorkeur desmopressine bij bedplassen

Desmopressine heeft bij bedplassen de voorkeur boven andere medicamenteuze opties, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde standaard. Het middel is tijdelijk te gebruiken als een effect op korte termijn gewenst is.

Geneesmiddelen PW49 - 06-12-2022

Visusstoornissen bij kinderen door crizotinib

Bij gebruik van de tyrosinekinaseremmer crizotinib (Xalkori) is alertheid gewenst op het optreden van visusstoornissen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) adviseren zorgverleners extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij het behandelen van kinderen.

Geneesmiddelen PW50 - 02-12-2022

‘Resultaten nieuw alzheimermedicijn niet indrukwekkend’

Niet indrukwekkend, en zeker niet het begin van het einde van de ziekte van Alzheimer, zoals sommige onderzoekers suggereren. Dat is het oordeel van neuroloog Edo Richard van het Radboudumc over de deze week gepresenteerde onderzoeksresultaten van het nieuwe alzheimermedicijn lecanemab.

Geneesmiddelen PW49 - 01-12-2022

NHG: pepermuntolie in te zetten bij prikkelbaredarmsyndroom

Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zouden pepermuntolie kunnen gebruiken, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap aan in de herziene standaard. Gebruik van andere spasmolytica, zoals mebeverine en scopolaminebutyl, wordt ontraden.

Geneesmiddelen PW48 - 29-11-2022

Vertrouwen in medicijnen neemt toe onder Nederlanders

Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen geneesmiddelen een 8,2, tegen een 7,9 vier jaar geleden. Krijgen vaccins in het algemeen een 7,8, het vertrouwen in coronavaccins blijft met een 6,8 iets achter. De waardering is onder meer te danken aan het vertrouwen dat mensen hebben in apothekers en artsen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 25-11-2022

Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen

Elf nieuwe dure intramurale geneesmiddelen komen in de eerste helft van 2023 in aanmerking voor de sluisprocedure, die de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperkt. Dat schrijft Zorginstituut Nederland (ZIN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW48 - 23-11-2022

Verdere daling aantal hiv-diagnoses in Nederland

Het percentage recente hiv-infecties bij mannen die seks hebben met mannen is in 2021 gedaald van 37% in de periode 2018-2020 naar 27%. Deze daling wijst op de goede werking van de hiv-preventiepil PrEP. Dat concludeert de Stichting HIV Monitoring, die benadrukt dat de pil nog niet voor iedereen op tijd beschikbaar was.

Geneesmiddelen PW47 - 17-11-2022

Handelsvergunnig voor nieuwe booster Vidprevtyn Beta

Het coronavaccin VidPrevtyn Beta is geschikt als booster voor iedereen vanaf 18 jaar die eerder is gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Dat is het advies van het beoordelingscomité van het EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW47 - 16-11-2022

Let op bij biotine of Sint-Janskruid en levothyroxine

Patiënten en zorgverleners moeten alert zijn op de effecten van biotine en Sint-Janskruid in combinatie met het schildkliermedicijn levothyroxine. Biotine kan de testresultaten van schildklierfunctietesten beïnvloeden en levothyroxine heeft een wisselwerking met Sint-Janskruid. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW47 - 16-11-2022

Marktplaats en IGJ samen tegen illegale medicijnen

Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terugdringen en de bewustwording bij kopers en verkopers vergroten. Dat hebben de toezichthouder en het online handelsplatform vandaag bekendgemaakt.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW47 - 14-11-2022

Jichtmedicijn Desuric voorlopig niet leverbaar

Door een tekort aan de grondstof is het geneesmiddel benzbromaron (Desuric) 100 mg-tabletten tegen jicht in ieder geval tot halverwege 2024 niet leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW46 - 10-11-2022

Fouten in gebruik door verpakking van medicijnen

Vorm, kleur, of verpakking van een medicijn kunnen ervoor zorgen dat patiënten of zorgverleners het verkeerde medicijn innemen of geven, of het juiste middel verkeerd toedienen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat adviseert incidenten waarbij het productontwerp een rol heeft gespeeld beter te registreren en te analyseren.

Geneesmiddelen PW46 - 09-11-2022

Bijwerkingenweek van start in 82 landen

Om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen start vandaag de internationale bijwerkingenweek. Tijdens deze jaarlijkse mediacampagne, waar 82 landen aan meedoen, is er deze week extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.

Algemeen, Geneesmiddelen 07-11-2022

CBG: geen dantroleennatrium voor patiënt met tarwe-allergie

In de dantroleennatrium-capsule 25 mg (Dantrium) is de hulpstof maiszetmeel vervangen door tarwezetmeel, waardoor patiënten met een tarwe-allergie het medicijn niet meer kunnen gebruiken. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners om patiënten die starten én patiënten die het al gebruiken te controleren op overgevoeligheid voor tarwe.

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2022

‘Onduidelijk of kankermedicijn Carvykti hoge prijs waard is’

Ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) kan het leven verlengen van patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, maar de aangeleverde financiële analyse van de fabrikant is van onvoldoende kwaliteit. Het Zorginstituut Nederland kan daarom niet beoordelen of Carvykti de hoge prijs waard is en adviseert het medicijn niet te vergoeden uit het basispakket.

Geneesmiddelen 03-11-2022

Zorginstituut: vergoed coronapil voor risicopatiënt

Het coronamedicijn nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) heeft meerwaarde voor ouderen met een zeer hoog risico op een ernstige ontwikkeling van COVID-19 en moet voor deze risicogroep worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW45 - 03-11-2022

Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.

Geneesmiddelen PW45 - 03-11-2022

Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig

Zwangere vrouwen die in het verleden een trombose of longembolie hebben gehad, hebben voldoende aan een lage dosis antistollingsmedicatie om het risico op een nieuwe trombose of longembolie tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2022

Document acties

Back to top