Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Positief advies vier geneesmiddelen

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor vier nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW48 - 28-11-2018

Slechts enkele farmabedrijven gericht op arme landen

Access to Medicine te weinig aandacht voor ernstige ziekten

Van de twintig grootste farmaceutische bedrijven zetten vijf zich het meest in voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden. Daarbij richten ze zich voornamelijk op vijf ernstige ziektes. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index 2018.

Geneesmiddelen PW48 - 22-11-2018

Bij zes geneesmiddelen uitbreiding indicaties

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van een aantal geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW47 - 22-11-2018

Dapagliflozine gelijkwaardig aan placebo

De SGLT-2-remmer dapagliflozine (Forxiga) bleek geen beter of slechter effect te geven dan placebo wat betreft een gecombineerd eindpunt van cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct en cerebrovasculair accident bij diabetes type 2-patiënten die lijden aan of een verhoogd risico hebben op atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen.

Geneesmiddelen PW47 - 21-11-2018

Opnieuw rood licht voor Duchenne-middel

Het Europees geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft zijn eerdere advies om geen handelsvergunning te verlenen voor eteplirsen (Exondys 51) herbeoordeeld en bevestigd.

Geneesmiddelen PW47 - 19-11-2018

Uitbreiding indicaties drie middelen

Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW46 - 16-11-2018

Subsidie voor studie naar afbouwen antidepressiva

Een grote studie naar Optimaal PERsoonsgericht Antidepressiva gebruik (OPERA) moet antwoord geven op de vraag wanneer patiënten na het herstel van een depressie het beste – zonder dat de klachten terugkeren – kunnen stoppen met antidepressiva. ZonMW kent hiervoor een subsidie toe van € 2,9 miljoen vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW47 - 15-11-2018

Diverse bijsluiters aangepast

De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW46 - 15-11-2018

Advies: osimertinib niet in basispakket

Het geneesmiddel osimertinib (Tagrisso), voor eerstelijnsbehandeling van patiënten met niet-kleincellige longkanker, komt alleen in het basispakket als de prijs door onderhandelingen nog daalt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 15-11-2018

IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers

Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2018

ACE-remmer verhoogt risico op longkanker

Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.

Geneesmiddelen PW46 - 12-11-2018

Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Handelsvergunning Bacicoline-B geschorst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 29 oktober de handelsvergunning voor Bacicoline-B (bacitracine/colistine/hydrocortison) geschorst.

Geneesmiddelen PW45 - 09-11-2018

Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen

Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2018

Standaard dosering vitamine D heeft geen zin

Een standaard doseringsregime voor colecalciferol is niet effectief om een adequate vitamine D-spiegel te bereiken en te behouden in een verpleeghuispopulatie.Dat blijkt uit een Nederlandse observationele studie bij bewoners van een somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis.

Geneesmiddelen PW45 - 07-11-2018 2 reacties

Ontwenningsmiddel Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg-tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart liet de vergunninghouder weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt.

Geneesmiddelen 05-11-2018

Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker

Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2018

Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift

Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

Groen licht voor zes geneesmiddelen

Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW44 - 02-11-2018

IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden

Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2018

Document acties

Vacatures
WSO-bestuurder

KNMP

Beherend apotheker

Dienstapotheek Gorinchem | Gorinchem

Ziekenhuisapotheker

Het Slingeland Ziekenhuis | Doetinchem

Meer…
Back to top