Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Zware medicatie eenvoudig zonder recept te bestellen

Websites nauwelijks te onderscheiden van internetapotheek

Zware receptgeneesmiddelen bestellen op internet, zonder controle van een arts, is kinderlijk eenvoudig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die minister Bruins van Medische Zorg oproept actiever te waarschuwen voor het zonder recept bestellen van zware medicatie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 26-02-2019

CHMP kijkt nog eens naar drie DOAC's

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) overweegt of maatregelen nodig zijn naar aanleiding van de resultaten van een observationele studie naar het bloedingsrisico van de orale direct werkende anticoagulantia (DOAC) apixaban, dabigatran en rivaroxaban vergeleken met andere orale anticoagulantia. Daarin is een verschil gevonden in risico op majeure bloedingen.

Geneesmiddelen PW09 - 26-02-2019

Een derde van patiënten gebruikt antidepressivum langdurig

Van de ongeveer één miljoen patiënten in Nederland die een antidepressivum krijgt voorgeschreven, gebruikt een derde dat vijf jaar later nog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW10 - 25-02-2019

Lisdexamfetamine meest effectief bij volwassenen met ADHD

Van de verschillende psychostimulantia heeft lisdexamfetamine het grootste effect bij de behandeling van volwassenen met ADHD. Modafinil heeft geen effect op de symptomen van ADHD.

Geneesmiddelen PW08 - 21-02-2019

Meldingen van nierstenen na gebruik mesalazine

Bij gebruik van het ontstekingsremmende maagdarmmiddel mesalazine zijn meldingen gemaakt over het ontstaan van nierstenen.

Geneesmiddelen PW08 - 21-02-2019

Dapagliflozine nuttig voor deel patiënten diabetes type 1

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt de inzet van de SGLT-2-remmer dapagliflozine aan als eerste orale additionele therapie – naast insuline – voor bepaalde patiënten met diabetes mellitus type 1, bij wie ondanks optimale insuline­therapie het bloedglucoselevel onvoldoende onder controle blijft.

Geneesmiddelen PW08 - 20-02-2019

Rechter: VGZ hoeft afbouwmedicatie niet volledig te vergoeden

Zorgverzekeraar VGZ is niet verplicht magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva in de vorm van taperingstrips volledig te vergoeden. Volgens de rechter komt de zorgverzekeraar op dit moment voldoende tegemoet aan de behoefte van patiënten door bepaalde afbouwmedicatie te vergoeden.

Algemeen, Geneesmiddelen PW09 - 19-02-2019

Patiëntenfederatie start actie tegen ‘pillenchaos’

Patiëntenfederatie Nederland is een actie begonnen tegen de 'pillenchaos' in Nederland. Via de website stopdepillenchaos.nl, social media en twitter roept de behartiger van patiëntenbelangen iedereen op de actie te ondersteunen.

Geneesmiddelen PW09 - 19-02-2019

‘Productie grondstoffen moet terug naar Europa’

Europa moet de handen ineenslaan en zelf weer grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Dat stelt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 18-02-2019 1 reactie

€ 5 miljoen voor kennis delen over bereidingen

Amsterdam UMC onderzoekt fouten en systeem hoge prijzen

Van de Vriendenloterij ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar een schenking van € 1 miljoen per jaar. Hiermee start het ziekenhuis een platform voor het uitwisselen van kennis over de bereiding van weesgeneesmiddelen. “We gaan informatie delen via een website, symposia en nieuwsberichten.”

Geneesmiddelen PW08 - 18-02-2019

Patiëntenfederatie: patiënt vangt te vaak bot in de apotheek

Een op de twee patiënten krijgt in de apotheek door leveringsproblemen geneesmiddelen niet mee, moet later terugkomen, krijgt een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgt helemaal geen medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, in opdracht van tv-programma Zembla.

Geneesmiddelen 15-02-2019 1 reactie

Eenmalige dosis zoliflodacine effectief bij gonorroe

Ongecompliceerde urogenitale en rectale infecties met gonococcen kunnen succesvol behandeld worden met het nieuwe antibioticum zoliflodacine.

Geneesmiddelen PW07 - 15-02-2019

CHMP weigert hybride doxorubicine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft geen handelsvergunning afgegeven voor het hybride geneesmiddel Doxolipad (doxorubicine), dat bestemd was voor de behandeling van borst- en ovariumcarcinoom.

Geneesmiddelen PW07 - 14-02-2019

Groen licht voor zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW07 - 13-02-2019

Schenking van € 5 miljoen voor bereidingen Amsterdam UMC

Voor het magistraal bereiden van weesgeneesmiddelen ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar € 1 miljoen per jaar van de Vriendenloterij. Met deze schenking wil de loterij voorkomen dat patiënten door de hoge prijzen niet meer kunnen beschikken over hun medicijnen.

Geneesmiddelen 11-02-2019

EMA: olaratumab niet voor nieuwe patiënten wekedelensarcoom

Op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van de ANNOUNCE-studie adviseert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geen nieuwe patiënten meer te laten starten met het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo). In combinatie met doxorubicine blijkt dit middel niet effectiever voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.

Geneesmiddelen PW06 - 08-02-2019

Omega-3-vetzuren: niet langer voor preventie hartproblemen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) concludeert dat orale geneesmiddelen met omega-3-vetzuren niet effectief zijn bij preventie van verdere problemen aan hart- en bloedvaten bij patiënten die eerder een hartaanval doormaakten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Onderzoek naar antibioticum fosfomycine

In het kader van de stijgende antibioticaresistentie is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), op verzoek van het Duitse geneesmiddelagentschap (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizin­produkte), een onderzoek gestart naar geneesmiddelen die het antibioticum fosfomycine bevatten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins wil gebruik opioïden terugdringen

Om het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terug te dringen gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg maatregelen nemen. Voorlichting moet patiënten en voorschrijvers bewuster maken van de risico’s van deze verslavende pijnstillers.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019

Document acties

Back to top