Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen

Overvolle wachtkamers, wanhopige artsen, tekort aan personeel en rondzwervende psychiatrische patiënten. Zo ziet de zorg er over twintig jaar uit als er niets gebeurt. Met deze onheilspellende boodschap lanceert Zorginstituut Nederland (ZIN) de bewustwordingscampagne DeZorgvanMorgen.

Algemeen PW21en22 - 18-05-2022

Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen

Intranasale toediening van beenmerg afgeleide cellen bij pasgeborenen met een perinatale arteriële ischemische beroerte is mogelijk. Dat stellen Utrechtse onderzoekers op basis van hun studie.

Algemeen, Geneesmiddelen 17-05-2022

Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens

Met de lancering van één Europees datasysteem moeten burgers ook in andere lidstaten toegang krijgen tot hun medische gegevens. Ook wetenschappers en onderzoekers krijgen, onder strikte voorwaarden, toegang tot de digitale dossiers. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Algemeen PW19 - 04-05-2022

‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW19 - 04-05-2022

Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 662 meldingen ontvangen van overlijden na een coronavaccinatie. Bij enkele gevallen is de oorzaak vrijwel zeker een trombose of een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, maar soms kunnen bekende bijwerkingen bijgedragen hebben aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid.

Algemeen PW19 - 04-05-2022

NZa: wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ zorgelijk

Door het nog steeds hoge ziekteverzuim lukt het ziekenhuizen een GGZ-instellingen nog niet wachtlijsten te verkorten. Een zorgelijke ontwikkeling omdat mensen hierdoor langer moeten wachten op zorg. Dit staat in de monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 03-05-2022

‘Obstipatie in palliatieve fase vaak niet opgemerkt’

Zorgverleners moeten proberen chronische idiopathische obstipatie bij patiënten in de palliatieve fase te voorkomen door preventie of vroegtijdige signalering. Dat staat in de herziene richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Algemeen, Geneesmiddelen PW18 - 28-04-2022

Kwetsbare longpatiënt heeft moeite met eigen regie ziekte

Patiënten met een longziekte uit kwetsbare groepen slagen er over het algemeen minder goed in om te gaan met hun ziekte. Zij voelen zich ook vaak niet gesteund door zorgverleners om de eigen regie te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat zorgverleners adviseert wederzijdse verwachtingen met longpatiënten te bespreken.

Algemeen PW18 - 28-04-2022

NZa: zorgverzekeraars verzaken zorgplicht rond hulpmiddelen

Zorgverzekeraars moeten erop toezien dat verzekerden niet in verwarring raken doordat de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren. Miscommunicatie hierover kan belastend zijn voor verzekerden en zorgverleners. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brandbrief aan alle zorgverzekeraars over de slechte toegang tot hulpmiddelen.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW17 - 22-04-2022

Document acties

Back to top