Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brakend kind: overweeg ondansetron bij ORS

15-12-2022
Een eenmalige dosis ondansetron is te overwegen bij kinderen met dehydratie of een verhoogd risico hierop en gastro-enteritis. Dit is de nieuwe aanbeveling in de gedeeltelijk herziene NHG-Behandelrichtlijn Misselijkheid en braken.
Brakend kind: overweeg ondansetron bij ORS

Volgens de nieuwe richtlijn is ondansetron als aanvulling op orale rehydratievloeistof (ORS) in geval van (dreigende) dehydratie alleen in te zetten als kinderen erg vaak braken en dit rehydratie met ORS bemoeilijkt. Ook als kinderen meerdere keren braken direct na ORS-toediening is de eenmalige toediening te overwegen. Dit middel toegevoegd aan ORS-rehydratie verlaagt mogelijk het risico op een ziekenhuisopname en persisterend braken binnen acht uur na toediening.

ORS blijft de basis voor het behandelen van dehydratie, benadrukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Verdunde appelsap is geen alternatief, aangezien er geen bewijs is dat het gelijkwaardig is aan ORS bij kinderen met tekenen van dehydratie. Voor verdund appelsap, andere vruchtensappen of water kan wel worden gekozen als rehydratie met ORS niet mogelijk is of als een kind ORS herhaaldelijk weigert.

Het anti-emeticum ondansetron is een 5HT₃-antagonist. Het heeft een remmende werking op de darmmotiliteit en de intestinale secretie. Het middel is bij kinderen geregisterd als profylaxe en behandeling van misselijkheid en braken door chemotherapie en radiotherapie en na een operatie. Het is niet geregistreerd voor de behandeling van misselijkheid en braken door gastro-enteritis bij kinderen.

Document acties

Back to top