Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Het gebruiksgemak van de robot is enorm'

20-05-2020
Apotheker Renetta Fransens van Apotheek Van der Sluis in Sneek gebruikt sinds 2005 een robot van de Duitse firma BD Rowa. In 2017 heeft ze haar oude Select Machine vervangen door een nieuw model, de BD Rowa Vmax. “Deze zogenoemde ‘chaotische’robot neemt ons veel werk uit handen en de service vanuit Rowa ervaren we als betrouwbaar, snel en solide.”
‘Het gebruiksgemak van de robot is enorm'

“Toen ik in 2005 met de apotheek verhuisde naar een nieuw gezondheidscentrum in Sneek was dat de aanleiding om de werkwijze in de apotheek tegen het licht te houden”, vertelt Fransens. “Ik koos voor een apotheekrobot om efficiënter te werken, met minder kans op fouten en het gemak dat je geen geneesmiddelen meer in de ladekast hoeft op te ruimen. Ik hoorde toentertijd bij de eerste apothekers die in Nederland aan de slag gingen met een robot, één van de pioniers.”

Ze heeft er bepaald geen spijt van. “Ik heb bewust gekozen voor een zogenoemde ‘chaotische’ robot. Je laadt de geneesmiddelen gewoon op volgorde van binnenkomst in, grote of kleine verpakkingen, werkzame stof, fabrikant, het maakt niet uit. De robot bevat een systeem waardoor de geneesmiddelen altijd terug te vinden zijn. Dit in tegenstelling tot een zogenoemde ‘schachtenrobot’ waarbij je zelf de geneesmiddelen nog op verpakkingsgrootte moet inladen in de robot. Met de ‘chaotische’ robot van BD Rowa pak je nooit iets verkeerd. Het gebruiksgemak is enorm. Assistenten kunnen bij de balie blijven staan en hebben veel meer tijd om aan de patiënt te laten zien en uit te leggen wat ze precies doen bij het verwerken van een recept, zoals het checken van interacties. Ook patiënten reageren positief: ze kunnen nu aan de balie zien wat normaal gesproken achterin de apotheek gebeurt.”

Precies overzicht

Vooral bij de eerste robot was het een uitdaging om het personeel te leren met de robot om te gaan, vertelt Fransens. “Ik weet nog dat deze in de zomervakantie kwam. Veel apotheekmedewerkers hadden vakantie. Het vergde de nodige moeite om het personeel te leren hoe de robot werkt.

Ik moest ze één voor één lesgeven. Hoe los je een storing op? De nieuwe robot daarentegen is eenvoudiger in gebruik voor mensen die er geen verstand van hebben. In tegenstelling tot de oude robot geeft de nieuwe minder storingen. En de nieuwe is sneller. Met tiptoetsen kun je heel makkelijk allerlei functies bedienen. Met één druk op de knop is te zien wat de vervaldatum is van geneesmiddelen. Handmatig inventariseren is niet nodig. De robot geeft een precies overzicht van de geneesmiddelen die opgeslagen zijn. Ook kun je analyseren welke geneesmiddelen het hardst lopen. Een andere groot voordeel is dat de robot geen fouten maakt en bij bijvoorbeeld een wisseling van preferent label altijd het correcte label uitgeeft.”

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Waarom heeft apotheker Fransens opnieuw gekozen voor de firma BD Rowa? “Omdat deze robot wat betreft de verhouding van kwaliteit en prijs als beste uit de bus kwam. We zijn daarnaast ook erg tevreden over de service van BD Rowa. Het is een goed, betrouwbaar en solide Duits bedrijf.

Toen we overstapten op de nieuwe robot dachten we eerst dat we tijdens de wisseling tijdelijk vanuit de kratten van de groothandel moesten werken. Maar BD Rowa gaf ons een tijdelijke robot te leen, een fantastische service! Dit bedrijf denkt heel erg mee met praktische oplossingen.

Zo ben ik als apotheker ook wel wat veeleisend”, lacht Fransens. “Ik wil bijvoorbeeld smartfilling kunnen doen vanuit de robotvoorraad. Normaalgesproken hebben apotheken naast de robot een aparte geneesmiddelvoorraad voor smartifilling. Maar ik wil die voorraden integreren. BD Rowa denkt ook hierin heel goed mee, zodat we straks ook chronische medicatie vanuit de robot ter hand kunnen stellen. Kortom, ik ben heel tevreden over de robot en de service van BD Rowa. Ik kan hiermee weer jaren vooruit!”

Wilt u weten wat een robot voor uw apotheek kan betekenen? Ga naar bd.com/rowa of neem contact op via +3120-5829416.

Document acties

Back to top