Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2018

Green Deal-afspraken duurzame zorg
Voor een duurzamere zorg in Nederland hebben 132 partijen uit de zorg, overheid en bedrijfsleven afspraken vastgelegd in de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Ook minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft de overeenkomst ondertekend.
CBG: sildenafil gevaarlijk voor pasgeborenen
Gebruik van sildenafil – Revatio en Viagra – tijdens de zwangerschap kan schade toebrengen aan pasgeborenen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Bogin-voorzitter Martin Favié gaat stoppen
Martin Favié stopt na zes jaar voorzitterschap van Bogin, de belangenorganisatie voor biosimilars en de generieke geneesmiddelenindustrie Nederland.
Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten
Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.
Anticonceptie-advies bij hiv-remmer dolutegravir
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bevestigt haar eerdere advies over dolutegravir: uit voorzorg moeten vrouwen die zwanger kunnen worden effectieve anticonceptie gebruiken als zij de hiv-remmer dolutegravir gebruiken.
Woordenboek moet zorgen voor eenheid van zorgtaal
Ontwikkel een gemeenschappelijk woordenboek voor alle zorgverleners zodat gezondheidsinformatie op nationaal niveau altijd dezelfde betekenis heeft. Dat adviseren het RIVM en Nictiz aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen
Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.
Nivel en IVM gaan meer samenwerken
Goed voorschrijven van geneesmiddelen bevorderen, met dat doel gaan het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) intensiever samenwerken.
Bruins: digitalisering in de zorg gaat te traag
Ontwikkelingen rond digitale uitwisseling van gegevens in de zorg gaan niet snel genoeg. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Apotheekketens stappen over op pin only-betalen
In bijna alle zestig Boots-apotheken en in de vijftig Medsen-apotheken kunnen klanten alleen nog met pinpas betalen. De overige ketenapotheken stimuleren meer pin en minder contante betalingen, meldt de branchevereniging voor ketenapotheken ASKA.
Terugvraagmethode werkt bij beperkte vaardigheden
Om na te gaan of patiënten informatie begrijpen over hun gezondheid is de terugvraagmethode – teach back method – veelbelovend. Dat blijkt uit onderzoek onder zorgverleners van het Nivel en het Amsterdam UMC in opdracht van ZonMw.
Preferentiebeleid bespaart € 29 miljoen op kosten osteoporose
Op zorgkosten voor osteoporose en daaraan gerelateerde aandoeningen is sinds de invoering van het preferentiebeleid in 2008 naar schatting € 29 miljoen per jaar bespaard. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging Generieke Leveranciers Nederland (GLN).
Meer psychische en sociale problemen bij huisarts
Het percentage volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%. Dat blijkt uit cijfers van Nivel.
Groen licht voor acht geneesmiddelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen. Brigatinib (Alunbrig) is een proteïnekinaseremmer die bestemd is voor de behandeling van volwassenen met anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-positief niet-kleincellig longcarcinoom eerder behandeld met crizotinib.
CMDh: aanpassingen in productinformatie
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s.) en anbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Aanhouding voor handel illegale geneesmiddelen
Op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen is vorige week een 45-jarige man uit Den Haag aangehouden. Bij hem werden handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aangetroffen. Het is een van de opbrengsten van een wereldwijde actie tegen illegale handel in medicatie, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Extramurale gebruik antibiotica in Duitsland hoger, vooral bij kinderen
Het extramurale gebruik van antibiotica is in Nederland lager dan in Duitsland, vooral bij kinderen van 2 tot 14 jaar. De aanbevelingen in de richtlijn voor het voorschrijven van antibiotica komen in beide landen wel grotendeels overeen.
Fluorchinolonen: risico op scheur binnenwand aorta
Bij gebruik van fluorchinolonen door oudere patiënten bestaat een verhoogd risico op verwijding in de aorta (aorta-aneurysma) of scheur in de binnenwand van de aorta (aorta-dissectie). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Minder patiënten krijgen antibioticum voorgeschreven van huisarts
Bijna 18% van de ingeschreven patiënten in een huisartsenpraktijk kreeg vorig jaar een antibioticum voorgeschreven. Dat is een lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Nivel.
Bruins: volg medische noodzaak niet blindelings
Zolang niet duidelijk is wanneer precies sprake is van ‘medische noodzaak’ hoeven apothekers deze vermelding op een recept niet blindelings te volgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.
IGJ: ontslag moet veiliger bij gebruik aminoglycosiden
Ziekenhuizen informeren de huisarts vaak te laat en onvoldoende over de behandeling van een patiënt met aminoglycosiden. Ook ontvangt de apotheek bij ontslag niet van elk ziekenhuis een actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
VIPP: ziekenhuispatiënt downloadt gegevens
Bijna alle 44 ziekenhuizen (98%) die deelnemen aan het Versnellings­programma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) hebben de eerste doelstelling gehaald: patiënten kunnen hun medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen en brieven van specialisten downloaden.
Vaker met psychisch probleem naar huisarts
Het aandeel volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is tussen 2011-2017 toegenomen van 12% naar 18%.
Groen licht voor zes geneesmiddelen
Het Europees Geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven voor nieuwe handelsvergunningen van zes geneesmiddelen.
Kuur metronidazol is effectiever bij trichomoniasis dan eenmalige gift
Een kuur met metronidazol van zeven dagen heeft bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen de voorkeur boven een eenmalige gift van 2 gram.
Infectiepreventie in verpleeghuizen niet op orde
Bij achttien van de negentien verpleeghuizen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onderzocht zijn de infectiepreventie en het antibioticabeleid niet op orde.
Hydrochloorthiazide verhoogt risico op huidkanker
Patiënten die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College te Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB).
Ontwenningsmiddel Refusal tijdelijk weer beschikbaar
Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg-tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In maart liet de vergunninghouder weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt.
NZa roept op tot meer preventiemaatregelen
Zorgaanbieders, zorgkantoren en zorgverzekeraars benutten onvoldoende de mogelijkheden van preventie, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit, die de partijen oproept goede voorbeelden te delen.
Standaard dosering vitamine D heeft geen zin
Een standaard doseringsregime voor colecalciferol is niet effectief om een adequate vitamine D-spiegel te bereiken en te behouden in een verpleeghuispopulatie.Dat blijkt uit een Nederlandse observationele studie bij bewoners van een somatisch en psychogeriatrisch verpleeghuis.
Inhibin voortaan op recept door ernstige hartproblemen
Het geneesmiddel Inhibin (hydrokinine) voor de behandeling van nachtelijke beenkrampen is voortaan alleen op recept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat bij patiënten met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, ernstige hartproblemen kunnen optreden.
Personeelstekorten in zorginstellingen nog groot
Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werken bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. Dat blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2500 leden.
Geïntegreerde zorg voorkomt achteruitgang ouderen niet
Geïntegreerde zorg voor kwetsbare ouderen voorkomt niet dat zij achteruitgaan in hun dagelijks zelfstandig functioneren. Ook leidt het niet tot ontlasting van mantelzorgers of een besparing van kosten, blijkt uit onderzoek van promovendus Franca Ruikes van het Radboudumc.
Handelsvergunning Bacicoline-B geschorst
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 29 oktober de handelsvergunning voor Bacicoline-B (bacitracine/colistine/hydrocortison) geschorst.
Waarschuwing hypoglykemisch coma bij fluorchinolonen
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Visie Patiëntenfederatie: meer regie voor patiënt
Dé patiënt bestaat niet, maar één eigenschap hebben alle mensen gemeen: het streven naar een goed en betekenis vol leven. Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in haar visie op de zorg in 2030.
ACE-remmer verhoogt risico op longkanker
Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.
Rechter: preferentiebeleid Menzis in strijd met wet
Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.
NHG: farmacogenetische test soms zinvol
Farmacogenetisch onderzoek ten behoeve van betere farmacotherapie vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alleen zinvol als een patiënt onverwacht reageert op een geneesmiddel, waarvan bekend is dat een variatie in het DNA een lage respons of een ernstige bijwerking kan verklaren. Dat staat in het NHG-Standpunt Farmacogenetica dat begin november op de website van het huisartsengenootschap is gepubliceerd.
Klinische farmacie AHZ integreert in ziekenhuizen
Om beter aan te kunnen sluiten bij de behoefte van de patiënt gaan de afdelingen klinische farmacie van Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) integreren in het HagaZiekenhuis, LangeLand Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum.
IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers
Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.
Nictiz en Nivel: nog weinig gezamenlijk gebruik eHealth
Zorggebruikers en zorgverleners maken nog weinig samen gebruik van eHealth-toepassingen. Dit vertraagt de verdere ontwikkeling van eHealth. Dit blijkt uit de monitor ‘eHealth in verschillende snelheden’ van Nictiz en Nivel.
Diverse bijsluiters aangepast
De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
'Betrek patiënt actiever bij eerstelijnszorg'
Zorgverleners in de eerste lijn moeten patiënten actief betrekken bij de zorg. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Advies: osimertinib niet in basispakket
Het geneesmiddel osimertinib (Tagrisso), voor eerstelijnsbehandeling van patiënten met niet-kleincellige longkanker, komt alleen in het basispakket als de prijs door onderhandelingen nog daalt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Uitbreiding indicaties drie middelen
Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.
Subsidie voor studie naar afbouwen antidepressiva
Een grote studie naar Optimaal PERsoonsgericht Antidepressiva gebruik (OPERA) moet antwoord geven op de vraag wanneer patiënten na het herstel van een depressie het beste – zonder dat de klachten terugkeren – kunnen stoppen met antidepressiva. ZonMW kent hiervoor een subsidie toe van € 2,9 miljoen vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Opnieuw rood licht voor Duchenne-middel
Het Europees geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft zijn eerdere advies om geen handelsvergunning te verlenen voor eteplirsen (Exondys 51) herbeoordeeld en bevestigd.
Medicatiebeoordelingen niet altijd zinvol bij grote groep
Een medicatiebeoordeling door een arts en een apotheker bij een grote groep patiënten zorgt voor een afname van het aantal medicatieproblemen, maar leidt niet tot betere klinische uitkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het VUmc, waarop Floor Willeboordse vorige week promoveerde.
Medicatieoverzichten afwijkend in ambulante psychiatrie
Bij vier van de vijf patiënten die een psychiatrische ouderenkliniek bezoeken wijkt het medicatieoverzicht van de patiënt af van dat de apotheek en de huisarts. Bij mensen die alleen wonen worden de meeste verschillen gevonden. Het overzicht van de patiënt verschilt vaker met dat van de huisarts dan met dat van de apotheek.
Dapagliflozine gelijkwaardig aan placebo
De SGLT-2-remmer dapagliflozine (Forxiga) bleek geen beter of slechter effect te geven dan placebo wat betreft een gecombineerd eindpunt van cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct en cerebrovasculair accident bij diabetes type 2-patiënten die lijden aan of een verhoogd risico hebben op atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen.
Bij zes geneesmiddelen uitbreiding indicaties
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van een aantal geneesmiddelen.
Slechts enkele farmabedrijven gericht op arme landen
Van de twintig grootste farmaceutische bedrijven zetten vijf zich het meest in voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden. Daarbij richten ze zich voornamelijk op vijf ernstige ziektes. Dat blijkt uit de Access to Medicine Index 2018.
Zilveren Kruis op de vingers getikt vanwege polis
Zilveren Kruis heeft patiënten te laat geïnformeerd over wijzigingen in de polisvoorwaarden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft de zorgverzekeraar hiervoor een formele waarschuwing. Ook heeft Zilveren Kruis de wijzigingen niet voorgelegd aan de zorgautoriteit.
COPD-patiënt vaker naar fysiotherapeut
Patiënten met COPD worden vaker via de medisch specialist of de huisarts verwezen naar de fysiotherapeut in de eerste lijn dan de algemene populatie. COPD-patiënten krijgen ook meer behandelingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Meetapparaatje voorspelt ziekten en overlijden
Door de onderarm op een eenvoudig apparaat te leggen kan door weerkaatsing van het licht het risico worden gemeten op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overlijden. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 73.000 deelnemers door het UMC Groningen.
Lesprogramma biosimilars voor ziekenhuizen
Om ziekenhuizen en universitair medische centra te ondersteunen bij vragen rond de toepassing van biosimilars hebben het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en Initatiefgroep Biosimilars Nederland een educatief programma gemaakt.
Patiënt ervaart knelpunten bij aanvraag hulpmiddelen
Een op de zeven patiënten ervaart problemen bij de aanvraag of vergoeding van hulpmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten.
Zorginstituut gaat GVS-medicatie anders beoordelen
Voor opname in het Geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS) moeten registratiehouders vanaf volgend jaar een farmaco-economische evaluatie indienen bij een verwachte budgetimpact van een geneesmiddel van € 10 miljoen per jaar. Dat meldt het Zorginstituut Nederland.
Positief advies vier geneesmiddelen
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor vier nieuwe geneesmiddelen.
Ook CHMP: restrictie (fluor)chinolonen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) onderschrijft het eerder dit jaar uitgebrachte advies van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) voor een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.
Uitbreiding indicaties drie middelen
Voor drie geneesmiddelen heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een aan­beveling gegeven voor uitbreiding van de therapeutische indicaties van deze middelen.
Mirtazapine bij SSRI’s of SNRI’s niet effectief bij resistente depressie
Het toevoegen van mirtazapine aan een SSRI of SNRI in de eerste lijn heeft geen klinisch relevant voordeel ten opzichte van placebo bij een therapieresistente depressie.
Toestemming Amsterdam UMC voor bereiden CDCA
Het Amsterdam UMC mag chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf bereiden, oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) naar aanleiding van een claim van fabrikant Leadiant. Het ziekenhuis krijgt wel twee waarschuwingen: voor bereiden met een onzuivere grondstof en het maken van reclame.
Bezorging PW 48 vertraagd
Door een storing in de drukkerij is het niet mogelijk om PW 48 op tijd te bezorgen. In plaats van vrijdag 30 november zal dit nummer komende dinsdag, 4 december, worden bezorgd. Excuses voor het ongemak.
CBG staakt streven naar Europees advies paracetamol
Door de verschillen in verkrijgbaarheid in landen is het lastig om een Europees advies te geven over de gebruiksduur en de maximumdosering van paracetamol. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stopt daarom met aansturen op een harmonisatie in Europa over het gebruik van paracetamol.
Bruins: tekorten anticonceptiepil bijna opgelost
Leveranciers en vergunninghouders van anticonceptiepillen hebben vanaf december of januari weer voldoende voorraad om aan apotheken te leveren. Dat meldt Bruno Bruins, minister van Medische Zorg. Een groot aantal vrouwenorganisaties roept de minister in een brandbrief op de levering van anticonceptiepillen snel veilig te stellen.
FDA volgt EMA van Londen naar Amsterdam
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verhuist van Londen naar Amsterdam en volgt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat vanwege de Brexit vertrekt.
Vergoeding hepatitis C-middelen blijft
De vergoeding van acht nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hepatitis C blijft bestaan.
Bijwerking branderig gevoel bij fluorodopa F-18
De Co-ordination group for Mutual recognition and Decentralised procedures – human (CMDh) besloot tot aanpassing van de productinformatie van enkele geneesmiddelen op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
‘Pinnen is de norm, maar cash blijft mogelijk’
In de apotheken van Benu blijft contant betalen gewoon mogelijk, stelt de apotheekketen in reactie op berichtgeving van de Consumentenbond. Volgens de belangenorganisatie zou Benu eerder hebben aangekondigd voortaan alleen pinbetalingen te accepteren.
Laaggedoseerd imipramine vermindert symptomen dyspepsie
Behandeling met laaggedoseerd imipramine is een optie bij patiënten met functionele dyspepsie, die refractair is voor protonpompremmers en prokinetica. Patiënten moeten wel gewaarschuwd worden voor het bijwerkingenprofiel.
Man aangehouden voor illegale handel in medicatie
Een man uit Bodegraven is deze week aangehouden op verdenking van illegale handel in doping en geneesmiddelen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
NZa: cadeaus bij overstap zeer onwenselijk
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders smartphones en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Volgens de zorgautoriteit is dit zeer onwenselijk.
Patiëntenfederatie: maak infrastructuur bereidingen
Omdat bepaalde patiënten afhankelijk zijn van specifieke toedieningsvormen en doseringen moet er een goede infrastructuur komen voor apotheekbereidingen. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
CBG en Kijksluiter maken animatievideo’s
Om medicijninformatie voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk te maken, gaan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Stichting Kijksluiter samenwerken bij de ontwikkeling van bijsluitervideo’s.
‘Bruins moet duidelijkheid geven over bereidingen’
GroenLinks vindt dat minister Bruno Bruins van Medische Zorg duidelijk moet maken onder welke voorwaarden artsen en apothekers geneesmiddelen zelf kunnen bereiden, als farmaceutische monopolisten exorbitant hoge prijzen vragen.
‘Schakel openbaar apotheker vaker in bij vaccinatie’
Openbaar apothekers in Europese landen moeten een grotere rol krijgen bij de nationale vaccinatieprogramma’s, zowel bij het verstrekken als het toedienen van vaccins. Dat stelt de Europese organisatie voor openbaar apothekers PGEU.
Medicijn-drone stort bij proef in zee
Tijdens een testvlucht vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog is een drone voor het vervoer van medicijnen in de Waddenzee gestort. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Uitbreiding indicatie Ravicti
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een aanbeveling gegeven voor uitbreiding van de therapeutische indicatie van het geneesmiddel glycerolfenylbutyraat (Ravicti).
CBG nodigt uit tot commentaar
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nodigt belanghebbenden en belangstellenden uit om commentaar te leveren op twee herziene beleidsdocumenten via een publieke consultatie.
Forse stijging kosten intramurale medicijnen
De uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen zijn in 2017 gestegen met 9% naar € 2,1 miljard, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland. In dit totaalbedrag zijn de prijs- en kortingsafspraken van het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars verwerkt.
Alsnog groen licht drie middelen
Na herbeoordeling van de aanvragen voor uitbreiding van de therapeutische indicaties van drie geneesmiddelen door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), krijgen deze alsnog een positief advies.
Bijsluiter bimatoprost aangepast
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) merkt op dat bimatoprost ook op de markt is als fixed dose-combinatieproduct met timolol en dat de vastgestelde aanpassingen in productinformatie en bijsluiter van bimatoprost-bevattende oogdruppels ook gelden voor combinatieproducten, omdat de indicaties en toedieningsroutes vergelijkbaar zijn.
'Te veel medicatie in laatste levensfase'
Artsen gaan te lang door met het voorschrijven van medicatie aan patiënten met een beperkte levensverwachting. Hierdoor worden patiënten vaak blootgesteld aan potentieel overbodige en schadelijke medische interventies. Dat concludeert promovendus Eric Geijteman.
Apotheek Hoogezand-Sappemeer ‘beste apotheek’
Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2018 onder 932 openbare apotheken. Volgens het onderzoeksbureau AMP leverde de apotheek de beste kwaliteit farmaceutische zorg en dienstverlening aan de balie.
Zwangerschapspreventie nodig bij valproïnezuur
Alleen neurologen en psychiaters mogen nog een behandeling starten met valproïnezuur voor epilepsie, migraine of bipolaire stoornis bij vrouwen tussen de 12 en 55 jaar. Zij dienen dan het zwangerschapspreventieprogramma te starten om zwangerschappen – vanwege het hoge risico op aangeboren afwijkingen – tijdens het gebruik te voorkomen. Dat heeft het Europees geneesmiddelagentschap recent besloten.
Cao: 2% meer loon voor personeel
Medewerkers in de openbare apotheek krijgen volgend jaar een structurele loonsverhoging van 2% en een eenmalige uitkering van 1,5% over het salaris van 2018. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe Cao Apotheken en een aanpassing van de pensioenregeling PMA.
EMA vraagt om commentaar bij richtlijnen
• Het Europees medicijnagentschap (EMA) nodigt belanghebbenden en belangstellenden via een publieke consultatie uit om commentaar te leveren op de herziene versie van haar richtlijnen voor de environmental risk assessment (ERA) voor humane geneesmiddelen.
Richtlijnen hemofilie herzien
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft herziene richtlijnen gepubliceerd voor testen en studies die nodig zijn om aanvragen voor handelsvergunningen te ondersteunen voor specifieke geneesmiddelen tegen hemofilie.
Weggegooide geneesmiddelen kosten per verzekerde ongeveer € 21
Van een derde van de geneesmiddelen die bij het huishoudelijk afval terechtkomen, is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Een op de vijf verpakkingen is helemaal nog niet gebruikt.
Apothekers in actie tegen Zorg en Zekerheid
Ongeveer vijftig apotheekteams voeren vanmiddag actie voor de deur van het hoofdkantoor van Zorg en Zekerheid in Leiden. De apotheken protesteren tegen het starten van een zeer uitgebreid preferentiebeleid en de slechtere contractvoorwaarden voor apotheekzorg, die de zorgverzekeraar heeft aangekondigd.
Prik tegen meningokokken ook voor adolescenten in RVP
Alle 14-jarigen moeten vaccinatie tegen meningokokken C en W – in de vorm van een MenACWY-vaccin – voortaan permanent aangeboden krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dat adviseert de commissie Vaccinaties van de Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen type B, waarvoor een ander vaccin beschikbaar is, raadt de commissie vooralsnog niet aan om op te nemen in het RVP.
Zorgverzekeraars positief over IGJ-uitspraak CDCA
Zorgverzekeraars Nederland vindt het “een goede zaak” dat het Amsterdam UMC van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf mag bereiden.
Back to top