Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Thuisapotheek kiest voor nieuwe koers’

Verzendapotheek wil afrekenen met verleden

PW Magazine 22, jaar 2012 - 29-05-2012
De landelijke verzendapotheek De Thuisapotheek gaat in sterk afgeslankte vorm verder. Volgens beherend apotheker Harald van den Born gaan de nieuwe eigenaren alles anders doen. “Wij vinden net als veel collega’s dat de oude Thuisapotheek verkeerde keuzes heeft gemaakt.”
‘Thuisapotheek kiest voor nieuwe koers’

Vanaf 1 juni levert De Thuisapotheek, die begin april failliet ging, weer geneesmiddelen. GH Apotheek, een samenwerking tussen apothekers Hans Smit en Gerrit Jan Dannijs, heeft alles overgenomen van de vorige eigenaar. Handels- en domeinnaam en logo blijven onveranderd. De verzendapotheek gaat in sterk afgeslankte vorm verder, met een team van zo’n vijftien medewerkers. Deels zijn zij afkomstig uit de groep van 120 medewerkers (65 fte) die in april op straat stonden.

Met dit kleine team verwacht De Thuisapotheek meer ‘persoonlijke zorg’ te kunnen leveren. Volgens beherend apotheker Harald van den Born, werkzaam als freelance apotheker, kiest De Thuisapotheek nu voor ‘kwaliteit boven kwantiteit zonder agressieve marketing- en wervingscampagnes’. De Thuisapotheek was volgens de nieuwe beherend apotheker te veel gericht op snelle groei. “Wij vinden net als veel collega’s dat de oude Thuisapotheek verkeerde keuzes heeft gemaakt. Dat imago gaan wij grondig bijstellen.”

De Thuisapotheek verwacht door meer zorg voor de patiënt en een efficiëntere organisatie een positief bedrijfsresultaat te behalen.

Poliklinisch

De nieuwe eigenaren richten zich op de 30.000 oud-klanten van De Thuisapotheek. “Maar we houden er natuurlijk rekening mee dat een deel van hen inmiddels is overgestapt.”

Volgens de vorige eigenaar Gerard Berwald was de tegenwerking van apothekers en artsen de oorzaak van het faillissement. Van den Born zegt daar niet voor te vrezen. “Wij gaan investeren in relaties met apothekers en artsen. Meerdere collega-apothekers hebben inmiddels aangegeven met ons te willen samenwerken.”

Dat de werkwijze van De Thuisapotheek zou leiden tot versnipperde zorg is een belangrijk kritiekpunt. Volgens Van den Born is dit argument, nu er veel landelijke apotheken en poliklinische apotheken zijn, inmiddels achterhaald. “Sinds de richtlijn over medicatieoverdracht is dat landelijk geregeld.”

Verder zou De Thuisapotheek niets hebben geregeld voor de spoedmedicatie voor haar klanten. “Dat trekken we ons aan en we zoeken nog naar een oplossing.”

De nieuwe eigenaren zijn van mening dat het faillissement mede is veroorzaakt doordat de vorige eigenaar veel te veel geld heeft gepompt in marketing. Volgens de curator waren hier ‘enkele tonnen per jaar’ mee gemoeid. Verder hebben de vele procedures tegen De Thuisapotheek, onder andere bij de Reclame Code Commissie, heel veel geld gekost, aldus de curator.

De Thuisapotheek draaide in 2011 een omzet van € 12 miljoen, maar daar stond een verlies tegenover van bijna € 8 miljoen.

Document acties

Reacties

29-05-2012 15:35
J.C. Kortekaas zegt:

"De Thuisapotheek draaide in 2011 een omzet van € 12 miljoen, maar daar stond een verlies tegenover van bijna € 8 miljoen".

Bezorgen kost circa 6 euro per zending bij AH-thuisservice.Het gratis bezorgen heeft dan wel tot een exorbitant verlies geleid. Frauduleus bankroet moet daarom niet worden uitgesloten. 1,3 Miljoen zendingen lijkt teveel voor 30.000 klanten. Knoeiers!

Back to top