Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2012

Zuigelingen krijgen dubbele vaccinatie

Vaccin incompleet afgeleverd

Een opeenstapeling van fouten leidt tot dubbele vaccinatie met het DKTP- en hepatitis B-vaccin van twee zuigelingen. Onvolledige aflevering van Infanrix hexa door de afdeling Klinische Farmacie was hiervan één van de oorzaken.

PW Magazine 07, jaar 2012 - 17-02-2012 | door Kris van Keulen en Willemien Lagas-de Graaf

‘Maak een einde aan het wij/zij-denken’

Openbaar en poliklinische apothekers kritisch over elkaars werkwijze

Ziekenhuizen zijn overtuigd van de meerwaarde van poliklinische apotheken. Het aantal blijft dan ook groeien. Belangrijke voordelen zouden zijn: service voor patiënten en korte lijnen met specialisten. Maar openbaar apothekers hebben ook kritiek op deze ‘extra knip in de zorgketen’. “Poliklinische apotheken leveren af zonder medicatiehistorie.”

PW Magazine 07, jaar 2012 - 17-02-2012 | door Edwin Bos 1 reactie

Kiezen

Bij dit PW

PW Magazine 06, jaar 2012 - 10-02-2012 | door Léon Tinke 1 reactie

Voorlichting over oncolyticakuur stuk beter

SIB op maat speelt specifieker in op behoefte patiënt

Kankerpatiënten ontvangen niet altijd de informatie die ze wensen over hun oncolyticakuren. Om aan deze informatiebehoefte tegemoet te komen, biedt ‘Samenstellen Informatie over Bijwerkingen op maat’ uitkomst. De informatie van SIB op maat voldoet beter aan de wensen en eisen van de patiënten en levert ook voordelen op voor zorgverleners.

PW Magazine 06, jaar 2012 - 10-02-2012 | door C.R.M.E. Scheffers, D.E.M. van Balen, R. Lange, J.E. Nagtegaal en H.J. Bloemendal

Ander type bijwerkingen

Veiligheid biologicals vanuit regulatoir en klinisch perspectief

Biologicals vormen een relatief nieuwe groep geneesmiddelen, die met name toepassing vinden bij kanker en auto-immuunziekten. Er was nog vrij weinig bekend over de bijwerkingen van biologicals die zich manifesteren nadat de middelen zijn geregistreerd. In een reeks onderzoeken is dit veiligheidsprofiel verder in kaart gebracht.

PW Magazine 06, jaar 2012 - 10-02-2012 | door T.J. Giezen, A.K. Mantel-Teeuwisse, S.M.J.M. Straus, H.G.M. Leufkens en T.C.G. Egberts

TNF-alfaremmers: kansen en bedreigingen

‘Meer duidelijkheid van minister wenselijk’

Ziekenhuisapothekers hebben hectische maanden achter de rug door de overheveling van TNF-alfaremmers. Volgens Loraine Lie-A-Huen, hoofd van de ziekenhuisapotheek in het AMC, is de hele operatie zonder problemen verlopen. Maar er zijn ook obstakels. “Minister Schippers verwacht dat we € 50 miljoen inkoopkorting bedingen. Dat is volstrekt onhaalbaar.”

PW Magazine 06, jaar 2012 - 10-02-2012 | door Edwin Bos 1 reactie

Instructies risicomiddelen onderzocht

CBG inventariseerde voorlichtingsmaterialen fabrikanten

Voorlichtingsmaterialen die Nederlandse fabrikanten verplicht moeten verstrekken om risico’s van geneesmiddelen te beperken, voldoen aan de Europese eisen. Wel moet de kwaliteit hiervan verbeteren opdat duidelijker is dat het om gebruiksinstructies gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het CBG en de IGZ.

PW Magazine 06, jaar 2012 - 08-02-2012 | door Marc de Leeuw

Tool stuurt taalniveau in patiëntenbijsluiter

Handreiking aan laaggeletterden

Veel Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven. Door het aanbieden van begrijpelijke patiënteninformatie kan de apotheek de gezondheidsvaardigheden van laaggeletterde patiënten verbeteren.

PW Magazine 06, jaar 2012 - 07-02-2012 | door Channah Zijlstra

Zuur

Bij dit PW

PW Magazine 05, jaar 2012 - 03-02-2012 | door Léon Tinke

Soms werkt een medicijn anders in een vrouw

M/V-verschillen in farmacokinetiek, -dynamiek en -genetica

Kunnen de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen heel anders uitpakken bij vrouwen dan bij mannen? Er zijn veel geslachtsgebonden verschillen, maar die leiden niet vaak tot klinisch belangwekkende afwijkingen in uitkomsten. Toch zijn er uitzonderingen: zo zijn SSRI’s effectiever bij vrouwen en plaatjesremming met aspirine juist niet.

PW Magazine 05, jaar 2012 - 03-02-2012 | door Michiel Tent

‘Het is iets dat altijd en overal bij me is’

Leven met een overactieve blaas

Annemarie leeft tot haar veertigste met het idee dat haar overactieve blaas een normaal verschijnsel is. Pas tijdens een verblijf in het ziekenhuis doemt het besef op dat er sprake is van een aandoening. Inmiddels is het probleem grotendeels onder controle, al blijven er klachten. “Je bent altijd wel aan het scannen. Waar is een toilet?”

PW Magazine 05, jaar 2012 - 03-02-2012 | door René Groeneveld

Menopauze vaker met hormonen te lijf

Ondergebruik is onnodig

Vrouwen die in de overgang komen, ervaren dikwijls een dip in hun kwaliteit van leven. Toch is hormonen slikken tegen nachtzweten en opvliegers verre van populair in Nederland. Het aandeel vrouwen dat hormoonsuppletietherapie heeft is de laatste jaren gedaald naar 5%. Een veel groter aantal heeft last van menopauzale klachten, meestal zo’n drie jaar, maar ‘sommige pechvogels komen er nooit meer vanaf’ .

PW Magazine 05, jaar 2012 - 03-02-2012 | door DEB409904

Vrouw (35+) moet kiezen tussen roken of pil

Opvallende wijzigingen in NHG-Standaard Anticonceptie

De nieuwe NHG-Standaard Anticonceptie bevat een flink aantal opvallende wijzigingen. Zo is er geen plek meer voor de pil met cyproteronacetaat. Ook wordt de combinatiepil ontraden aan vrouwen ouder dan 35 die roken.

PW Magazine 05, jaar 2012 - 02-02-2012 | door Marc de Leeuw

Laveren tussen hypo en aangeboren afwijking

Dr. Harold de Valk: ‘Attentie bij kinderwens diabetespatiënt’

Bij zwangere vrouwen met diabetes is een goede bloedglucoseregulatie schipperen tussen twee klippen. Te hoge bloedglucosespiegels geven risico op aangeboren afwijkingen. Te scherp instellen geeft weer risico op hypoglykemieën. “Een goede voorbereiding op de zwangerschap is daarom nodig.”

PW Magazine 05, jaar 2012 - 02-02-2012 | door Marc de Leeuw

SmartFilling: nooit meer in- en uitruimen

Concurrentie voor central filling

Om de efficiency te vergroten, kunnen apothekers behalve voor een robot en central filling nu ook kiezen voor SmartFilling. Met dit logistieke systeem, uitgevonden door de Nijmeegse apotheker Fariwar Joughi, verwerkt het team de herhaalmedicatie in de eigen apotheek. “In- en uitruimen van de ladekast is verleden tijd.”

PW Magazine 04, jaar 2012 - 27-01-2012 | door Edwin Bos 1 reactie

De patiënt waakt mee

Patiëntmeldingen van bijwerkingen waardevol

Patiënten kunnen sinds enkele jaren zelf bijwerkingen van geneesmiddelen melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Promovendus Florence van Hunsel laat zien dat patiëntmeldingen een waardevolle bijdrage leveren aan de geneesmiddelenbewaking. Meldingen van zorgverleners blijven belangrijk vanwege de waardevolle klinische informatie.

PW Magazine 04, jaar 2012 - 27-01-2012 | door Linda de Graaf

Model voor doseeradviezen bij neonaten

Farmacokinetiek tijdens extracorporele membraanoxygenatie

Extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) ondersteunt de functie van hart en longen bij (zeer) jonge kinderen. ECMO compliceert de farmacokinetiek, wat dosering van geneesmiddelen bij deze patiëntjes extra lastig maakt. Met een minimum aan bloedmonsters kan toch farmacokinetisch onderzoek worden uitgevoerd ten behoeve van doseeradviezen.

PW Magazine 04, jaar 2012 - 27-01-2012 | door Maurice Ahsman, Enno Wildschut, Dick Tibboel en Ron Mathôt

Rol bij opsporen risicopatiënt osteoporose

Apotheker kan corticosteroïdengebruik volgen

Corticosteroïden geven risico op osteoporose, onafhankelijk van de botmineraaldichtheid. De apotheker kan patiënten met een hoog risico opsporen. Bij tweede uitgifte van corticosteroïden moet de apotheker het risico op osteoporose bespreken en in het FTO moet hij aandacht besteden aan de criteria voor profylaxe.

PW Magazine 04, jaar 2012 - 27-01-2012 | door Michiel Duyvendak

Kriebels bij anti-jeukcrème

Soms lastig communiceren met dermatoloog

Een apotheek levert op voorschrift van een dermatoloog bij wijze van uitzondering een amitriptylinecrème aan een vrouw met ondraaglijke jeuk. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze crème helpt bij jeuk. Maar de dermatoloog is zo tevreden over de crème dat hij deze voor meer patiënten voorschrijft.

PW Magazine 04, jaar 2012 - 24-01-2012 | door DEB409904 2 reacties

Dumpprijzen verzieken markt

Teken geen contract met laagsteprijsgarantie

Generieke fabrikanten kunnen nauwelijks nog produceren; de groothandel is gedwongen een aflevertoeslag te vragen. Volgens apotheker Hans Mulder heeft de laagsteprijsgarantie geleid tot een zieke markt met dumpprijzen. Hij pleit voor duurzaam ondernemen.

PW Magazine 03, jaar 2012 - 20-01-2012 | door Hans Mulder

Document acties

Back to top