Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2012

‘Goede begeleiding nieuwe antistollingsmiddelen nodig’

Prof. dr. Hugo ten Cate, internist-vasculair geneeskundige en hoogleraar aan het Maastricht Uiversitair Medisch Centrum, bespreekt de kwaliteit van de INR-instellingen.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door PW

‘Secundaire preventie is geweldig vooruitgegaan’

Prof. dr. Freek Verheugt, cardioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, bespreekt de toepassing van antithrombotica na het acuut coronair syndroom.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door PW

KNMP Wetenschapsdag Bloedstollend

13 maart in het Beatrix Theater in Utrecht

overzicht programma

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door PW

‘Apothekers hebben een kennisachterstand’

Nieuwe orale antistollingsmiddelen, zoals dabigatran en rivaroxaban, hebben een meer specifiek aangrijpingspunt en meer voorspelbare en stabielere farmacokinetische eigenschappen.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door PW

‘Veilig gebruik centrale taak apotheker’

KNMP-voorzitter Jan Smits heeft hoge verwachtingen van de Wetenschapsdag Bloedstollend.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door PW

Thuis cumarines meten prettig voor patiënt

Mogelijk rol voor apotheek in het verschiet

Na implantatie van een aortakunstklep moet Cees de Graaff levenslang antistollingsmedicatie gebruiken.Hij bepaalt zelf zijn stollingstijd. Bij de trombosedienst komt hij maar twee keer per jaar: om het meetapparaat te ijken en om strips te halen. “Maar dit kan ook prima via de apotheek lopen.”

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door Mike Nettekoven

Altruïsme drijft patiënt bij meldingen Lareb

Patiënt helpt geneesmiddelenbewaking verder

Patiënten kunnen sinds 2003 bijdragen aan geneesmiddelenbewaking door bijwerkingen te melden bij Lareb. Die patiëntmeldingen vormen een waardevolle aanvulling op de meldingen van zorgverleners. Patiënten worden gedreven door altruïstische en persoonlijke motieven en hun meldingen helpen bij de detectie van onbekende bijwerkingen.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door Florence van Hunsel

Antistollingstherapie wacht grote doorbraak

Nog geen antidotum voor dabigatran

De nieuwe orale antistollingsmiddelen lijken aan de vooravond te staan van een grote doorbraak. Vergeleken met de vitamine K-antagonisten zijn ze veel patiëntvriendelijker in gebruik terwijl hun effectiviteit niet minder is. Maar er zijn nog wat kanttekeningen bij te plaatsen.

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012 | door Marc de Leeuw

Overgewicht: (te) precair item aan de balie

Apotheker heeft hooguit rol bij doorverwijzing

Gewicht is bij patiënten met overgewicht een precair item en verdient zorgvuldige omgang. De apotheker is medebehandelaar maar daarom nog niet in de positie om de patiënt hierover aan te spreken, zegt de een. Volgens de ander kan de apotheker patiënten wel doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een diëtist.

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012 | door Edwin Bos

Populaire afslankproducten soms best link

Lareb: regelmatig meldingen van bijwerkingen

Afslankmiddelen op kruidenbasis zijn zeker niet zonder risico’s. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontvangt regelmatig meldingen van bijwerkingen van deze middelen. Zo kunnen de gebruikte kruiden zorgen voor diarree of hartkloppingen of kunnen ze interacties geven met reguliere geneesmiddelen.

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012 | door Florence van Hunsel en Sonja van den Koppel

‘Ik kwam mezelf emotioneel behoorlijk tegen’

Gastric bypass als laatste wapen

Marije Bloembergen uit Leeuwarden kampt al sinds haar studietijd met overgewicht. Een gastric bypass is het laatste wapen dat zij inzet om kilo’s kwijt te raken. “Ik ga ervan uit dat ik weer gewicht ga verliezen.”

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012 | door René Groeneveld

Behandelopties bij obesitas nog mager

Nieuwe geneesmiddelen in aantocht

Obesitas, dat de laatste jaren de vorm aanneemt van een pandemie, bedreigt de volksgezondheid. Als dieet en lichaamsbeweging onvoldoende resultaat hebben, is alleen de lipaseremmer orlistat als geneesmiddel beschikbaar. Helaas heeft dit medicijn een bescheiden effect en veel bijwerkingen. Maar: nieuwe middelen zijn in ontwikkeling.

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012 | door L.M.L. Stolk

‘Aanpak obesitas is nog geen steek verder’

Hoogleraar pleit voor ruimere vergoeding GLP-1-agonisten

Al bijna dertig jaar pleit prof. dr. Lisbeth Mathus-Vliegen voor meer aandacht voor overgewicht en obesitas. Het duurde lang voor in de medische wereld de belangstelling hiervoor ontwaakte en de eerste richtlijnen verschenen. “Na al die jaren zijn we nog geen steek verder.”

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012 | door Marc de Leeuw

Nodig: format bij switch

Communicatie over medicatie bij transitie patiënt moet beter

Rond een transitie van een patiënt in de zorg vinden veel medicatiewijzingen plaats. Een toenemend aantal wijzigingen is een risicofactor voor een ziekenhuisopname, blijkt uit het promotieonderzoek van Rutger Stuffken. Hij pleit dan ook voor een landelijk format voor de overdracht van medicatiegegevens.

PW Magazine 08, jaar 2012 - 24-02-2012 | door Linda de Graaf

Pensioen van apotheker wacht forse krimp

Dekkingsgraad pensioenfonds kritisch met 83%

De financiële positie van het pensioenfonds van openbaar apothekers SPOA is onvoldoende verbeterd. Apothekers krijgen daarom op 1 april een korting opgelegd van 7%. De komende jaren kunnen meer kortingen volgen. Voorzitter Mark Hagenzieker: “We hebben te veel geïndexeerd de afgelopen jaren en nu worden we teruggefloten.”

PW Magazine 08, jaar 2012 - 24-02-2012 | door Edwin Bos

Blauwtje

Bij dit PW

PW Magazine 08, jaar 2012 - 24-02-2012 | door Léon Tinke

Statines: nut en noodzaak van genotypering

Effecten op farmacokinetiek, farmacodynamiek en bijwerkingen

Statines behoren wereldwijd tot de meest voorgeschreven middelen ter preventie van hart- en vaatziekten. Het vinden van genetische markers die de effectiviteit van statines kunnen voorspellen, zal dan ook een enorme impact hebben. Omvangrijk onderzoek naar de farmacogenetica van statines heeft echter nog niet geleid tot genotype-guided therapie.

PW Magazine 08, jaar 2012 - 24-02-2012 | door Bas Peters, Ton de Boer en Anke-Hilse Maitland-van der Zee

‘Bezuinigingen kunnen veel eleganter’

De kritische blik van ziekenhuisapotheker Julius van Dam (Menzis)

Ziekenhuisapotheker Julius van Dam, adviseur bij zorgverzekeraar Menzis, meent dat het ministerie van VWS er niet goed aan doet goedkope geneesmiddelen als maagzuurremmers te ‘slopen’ uit het zorgpakket. “Bezuinigingen kunnen veel eleganter.”

PW Magazine 08, jaar 2012 - 24-02-2012 | door René Groeneveld 1 reactie

Steuntje in de rug voor jonge eigen bazen

Participatiemodel biedt ondernemende starters kans

Voor jonge startende apothekers is het bijna onmogelijk een apotheek te kopen. Verkopers wachten af en banken financieren maar mondjesmaat. Via een participatiemodel kunnen starters zich inkopen in een apotheek. Ook apotheekketens kiezen voor deze vorm van lokaal ondernemerschap.

PW Magazine 08, jaar 2012 - 21-02-2012 | door Edwin Bos 4 reacties

Inspringen op onrust

Patiënt stopt therapie wegens niet-relevante contra-indicatie

Een expliciete tekst in een geneesmiddelbijsluiter kan voor veel onrust bij de patiënt zorgen. Soms leidt die ertoe dat de patiënt het niet meer aandurft de tabletten in te nemen. Zorgverleners kunnen hem daarbij vaak geruststellen. Maar dan moeten ze wel van de zorgen van de patiënt afweten.

PW Magazine 08, jaar 2012 - 21-02-2012 | door DEB409904

Document acties

Back to top