Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2011

Patiëntenparticipatie bij klinisch onderzoek

Maatschappelijk verantwoorde geneesmiddelontwikkeling

Patiëntenorganisaties kunnen verrijking bieden in farmaceutische innovatieprocessen. Daarom is het belangrijk dat fabrikanten, behandelaars, zorgverzekeraars en overheden hierop inspelen.

PW Magazine 25, jaar 2011 - 24-06-2011 | door Wouter Boon, Pauline Evers, Cees Smit, Ronald Meyboom en Ele Visser

Papier

Bij dit PW

PW Magazine 25, jaar 2011 - 24-06-2011 | door Léon Tinke

Werken met vragenlijst

Betere kwaliteit van leven bij chemokuur

Chemotherapie veroorzaakt vaak ernstige bijwerkingen. Bestaande richtlijnen voor de behandeling hiervan worden vaak niet nageleefd, blijkt uit promotieonderzoek van Doranne Hilarius. Haar proefschrift over Patient Reported Outcomes (PRO) maakt helder hoe verbetering van de kwaliteit van zorg voor deze patiëntengroep mogelijk is.

PW Magazine 25, jaar 2011 - 23-06-2011 | door Linda de Graaf

Weg met de look-alikes

Aangepaste etikettering van ready to use infusieoplossingen

Medicatiefouten kunnen optreden doordat de verpakking en het etiket van verschillende geneesmiddelen op elkaar lijken. Om fouten met deze look-alikes te voorkomen heeft de apotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis een nieuwe wijze van etiketteren ontwikkeld.

PW Magazine 25, jaar 2011 - 23-06-2011 | door T. Veenbaas, M. Fritse, M.P. Zeilstra en H.G. Dieleman

Medicatieveiligheid in het geding

Vragen rondom patiënt met PEG-sonde

Een patiënt met een PEG-sonde krijgt ook via de Thuisapotheek medicatie geleverd. De eigen apotheek is hiervan niet op de hoogte. Diverse dingen gaan fout.

PW Magazine 25, jaar 2011 - 23-06-2011 | door Mike Nettekoven

Liever honing dan medicatie

Herziene versie NHG-Standaard Acuut hoesten

De nieuwe NHG-Standaard Acuut hoesten is wat indeling betreft veel overzichtelijker geworden. De standaard motiveert ook beter dan de vorige versie welke antibiotica bij welke infecties de eerste keus zijn.

PW Magazine 25, jaar 2011 - 23-06-2011 | door Marc de Leeuw

Cruciaal: check of alles is begrepen

Patiënt abuis over dosering capecitabine

Een patiënt begrijpt niet goed hoeveel capecitabine ze moet innemen. Daardoor gebruikt ze twee weken lang een te lage dosering van dit middel. Verificatie of de patiënt de gekregen informatie goed begrijpt, is van cruciaal belang.

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door Ka-Chun Cheung, Arianne van Rhijn, Marc de Leeuw

One-stop-shopping in Jeroen Bosch Apotheek

Nieuwbouw ondersteunt transmurale functie

De poliklinische apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis verhuisde mee naar een nieuwe locatie aan de rand van Den Bosch. Daar heeft de apotheek twee keer zoveel ruimte en een opvallende plek naast de hoofdingang.

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door DEB432513

Nieuw vertrouwen in toekomst farmacie

KNMP zelfverzekerd in jaarverslag

Het KNMP-jaarverslag over 2010 straalt nieuw vertrouwen uit. De toekomst van de openbare farmacie in Nederland lijkt voorlopig gewaarborgd. De discussie rond de toegevoegde waarde van de apotheker is naar het verleden verwezen, stellen directeur Léon Tinke en hoofdbestuurslid Bart Smals van de KNMP.

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door DEB432513

Tabel maakt zorg apotheker zichtbaar

Gemeenschappelijke basis voor de hele sector

Apothekers moeten vanaf volgend jaar exact vastleggen welke zorg zij verrichten. De verrichtingentabel farmaceutische zorg is hierbij het hulpmiddel. “De apotheek is nu nog te veel een blackbox.”

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door Edwin Bos en René Groeneveld

Leren van onderzoek ná registratie

Overregulering ontregelt geneesmiddelregistratie

Aan nieuwe geneesmiddelen worden steeds strengere eisen gesteld, zowel voor als na registratie. Onduidelijk is of die regulatoire barrières doelmatig zijn. Wanneer is er voldoende bekend over effectiviteit en veiligheid? Is registratie onder voorwaarden verantwoord? Op dit soort vragen richt zich het Reconsider-onderzoek.

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door P.G.M. Mol, A.H. Arnardóttir en F.M. Haaijer-Ruskamp

Hoezo serotoninesyndroom

‘Conclusie in Casus van de Maand veel te stellig’

De rubriek Casus van de Maand in Pharmaceutisch Weekblad 17 van dit jaar sloot af met de conclusie dat het in deze casus ging om serotoninesyndroom. Wellicht ten onrechte, zoals blijkt uit een bijdrage van Geurt van den Brink en Annemarie Heersche van de Universiteit Utrecht.

PW Magazine 24, jaar 2011 - 17-06-2011 | door Geurt van den Brink en Annemarie Heersche

Duur, maar zinnig en zuinig

Actuele richtlijnen nodig voor ‘dure’ geneesmiddelen

Om duidelijk te maken of een nieuwe therapie voordelen biedt, zijn eenduidige en actuele richtlijnen voor het gebruik van ‘dure’ geneesmiddelen in ziekenhuizen nodig. Ziekenhuisapotheker dr. Pieter Knoester illustreert dit aan de hand van pemetrexed.

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door Pieter Knoester

‘Het inzicht kwam na een driedaags hypercoma’

Thijs van Vilsteren gooide kont tegen de krib

Diabetespatiënt Thijs van Vilsteren moet leven met de dagelijkse inname van handenvol pillen, die ook nog eens forse bijwerkingen veroorzaken. Over zijn apotheker niets dan lof. “Ik heb nooit moeten wachten op medicijnen.”

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door René Groeneveld

Samenwerking kernbegrip in diabeteszorg

KNMP Richtlijn: apotheker heeft rol in preventie

Gelet op de groei van het aantal diabetespatiënten is de recent verschenen KNMP Richtlijn Diabetes mellitus misschien wel een van de belangrijkste in de hele reeks die de KNMP het licht doet zien. Volgens de samenstellers kan de apotheker een duidelijke rol spelen in preventie, maar dan is samenwerking met de ketenpartners wel een voorwaarde.

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door Frank van Wijck

Farmacologisch profiel voorspelt risico

Invloed van antidepressiva op de glucosehuishouding

Antidepressiva kunnen bij diabetespatiënten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Om zicht te krijgen op de achterliggende farmaco­logische mechanismen zijn antidepressiva gekarakteriseerd naar binding aan receptoren en transporters. Er blijkt een verband te bestaan tussen dit farmacologisch profiel en het risico op hyper- dan wel hypoglykemie.

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door H.J. Derijks, E.R. Heerdink, G.H.P. de Koning, R. Janknegt en A.C.G. Egberts

Te strakke bloedglucoseregulatie onwenselijk

Nieuwe studie bevestigt eerdere bevindingen

Nastreven van een strikte HbA1c-waarde – lager dan 7,0% – bij de behandeling van diabetes type 2 is uit de mode. Een onderzoek van de Accord Study Group, recent gepubliceerd in de The New England Journal of Medicine, onderstreept dit nog eens extra.

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door Marc de Leeuw

Waardering

Bij dit PW

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door Léon Tinke

‘Diabeteszorg moet af van one-size-fits-all’

Hoogleraar Michaela Diamant bepleit behandeling op maat

Huisartsen zijn belast met de behandeling van diabetes­patiënten. Door de behandeling volgens protocol blijft de zorg voor deze grote patiëntengroep betaalbaar. Hoogleraar diabetologie Michaela Diamant van het VUmc plaatst hier echter kanttekeningen bij: “Behandeling op maat kan voor veel patiënten een betere oplossing zijn”

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 03-06-2011 | door Mike Nettekoven

Genotypering: tussen rijp en groen

Spaarzame toepassing in de apotheekpraktijk

Farmacogenetica wordt belangrijk genoemd voor geïndividualiseerde farmacotherapie, maar in de dagelijkse apotheekpraktijk is die toepassing nog niet echt doorgedrongen. De psychiatrie en de oncologie lopen voorop. Bij oncolytica kan genotypering van belang zijn voor indicatiestelling en dosering.

PW Magazine 21, jaar 2011 - 27-05-2011 | door Lonneke van Hees, Hylke Jan Kingma en Sjoerd Verweij

Document acties

Back to top