26325

F.J.M van den Houdt (461233) on ‘Beperk gebruik van oraal metamizol tot twee weken’

Reactie van Elsbeth Nagtegaal en Julian Stammers: Geachte collega, Een terechte vraag die we in onze inleiding hadden moeten toevoegen. In 2016 is metamizol intraveneus [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 15 augustus 2023

Zorginstituut Nederland (220020) on ‘Het is belangrijk dat apotheker en arts osteoporosepatiënt zelfde verhaal vertellen’

Mooi om te zien dat er succesvolle methoden zijn voor de apotheker om therapietrouw bij osteoporosemedicatie - geen prettig medicijn - te bevorderen. Goed ook [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 24 februari 2023

CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde

De indeling van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen zoals NSAID’s, melatonine en laxeermiddelen verandert niet. Ook biedt digitale voorlichting mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen. Dat concludeert medicijnautoriteit CBG op basis van onderzoek naar de indeling van zelfzorgmiddelen.

Bevindt zich in Nieuws - 6 juli 2023

Apothekers stoppen verspilling en starten nieuwe samenwerkingen

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in ziekenhuis Tjongerschans die veel verspilling voorkomen en nieuwe samenwerkingen van apothekers in Almere en in de regio Nijmegen.

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juli 2023 | door Edwin Bos

Bijwerkingen na overstap van Ozempic naar Rybelsus

Door een tekort aan semaglutide-injecties van Ozempic moeten gebruikers soms overstappen op semaglutide-tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb daarbij de meeste gemelde klachten.

Bevindt zich in Nieuws - 6 juli 2023

Patiënt kan medicatie na opname vaak zelf beheren

In het ziekenhuis hebben patiënten nauwelijks een rol bij hun geneesmiddelgebruik. Loes van Herpen-Meeuwissen onderzocht de strategie Medicatie In Eigen Beheer; patiënten nemen hun eigen geneesmiddelen mee en, indien geschikt, gebruiken ze ook zelf. En wat bleek? De meeste opgenomen patiënten kunnen hun geneesmiddelgebruik zelf regelen en gaven hier ook de voorkeur aan.

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juli 2023 | door Loes van Herpen-Meeuwissen

Aantal toepassingen van donorontlasting uitgebreid

In de toekomst kunnen tal van aandoeningen worden behandeld met cocktails met fecesbacteriën op basis van de individuele behoefte van een patiënt. Apothekers zullen hier een belangrijke rol bij spelen, voorspelt hoogleraar Max Nieuwdorp. “Zij zijn de aangewezen beroepsgroep om deze volgende generatie probiotica te maken.”

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juli 2023 | door Delia Titre

NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen

Behandelaars moeten chlooramfenicol-oogdruppels terughoudend toepassen bij kinderen onder de 2 jaar, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de aangepaste Standaard Rood oog en oogtrauma. De oogdruppels bevatten boorzuur in wisselende concentratie, met mogelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Bevindt zich in Nieuws - 7 juli 2023

CBS: uitgaven aan geneesmiddelen stijgen met 7%

De kosten voor geneesmiddelen die al dan niet op recept via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht zijn in 2022 met 7% gestegen. De totale zorguitgaven zijn vorig jaar met 1,2% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bevindt zich in Nieuws - 10 juli 2023

CBG start proef met elektronische bijsluiter

Medicijnautoriteit CBG start een proef om een elektronisch formaat van productinformatie (ePI) voor geneesmiddelen te creëren. Het doel is de toegang tot en de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, te verbeteren en bijwerkingen en interacties te benadrukken.

Bevindt zich in Nieuws - 10 juli 2023
401402403405406407