26280

Pagina_11_autisme.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Doseren op bloedspiegel: wapen tegen extra kilo’s

Antipsychotica als risperidon worden vaak ingezet bij kinderen met autisme en gedragsproblemen. Ze zijn meestal effectief, maar zorgen ook dikwijls voor een zodanige gewichtstoename dat voortzetting van de behandeling geen optie is. In het Erasmus MC stelden onderzoekers vast bij welke bloedspiegel het geneesmiddel effectief is en de kans op bijwerkingen als gewichtstoename het kleinst.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 maart 2022 | door Linda de Jonge

Problemen met ademhaling na casirivimab/imdevimab

Na behandeling met casirivimab/imdevimab (Ronapreve) kunnen COVID-patiënten ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Bevindt zich in Nieuws - 1 maart 2022

Nederland levert antibiotica en pijnstillers aan Oekraïne

Nederland levert geneesmiddelen, medische hulpgoederen en -apparatuur aan Oekraïne. De goederen zijn bedoeld voor de Oekraïense bevolking en gaan vandaag op transport naar Polen, waar ze worden overhandigd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bevindt zich in Nieuws - 2 maart 2022

LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker

Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.

Bevindt zich in Nieuws - 3 maart 2022

Toedienen acetylsalicylzuur of heparine bij trombectomie ongunstig

Gebruik van acetylsalicylzuur of heparine tijdens een trombectomie bij een herseninfarct geeft een verhoogd risico op een hersenbloeding. Dit blijkt uit een klinische trial uitgevoerd in vijftien centra in Nederland.

Bevindt zich in Nieuws - 3 maart 2022

Einde

De eindcontrole. Onderwerp van veel discussie die voorlopig nog niet ten einde is. Een kleine vijf jaar geleden riepen vier apothekers in het PW op in gesprek te gaan over een andere invulling van de receptcontrole, een wettelijke taak, zelfs kerntaak van de apotheker.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 maart 2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Verkeerd (2)

Drie jaar geleden schreef ik hier over het verkeerde flesje. Het is treurig dat ik daarover nu deel twee kan schrijven.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 maart 2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Alle Januskinase (JAK)-remmers onder de loep

De veiligheidscommissie van het Europees Medicijnagentschap EMA, de PRAC, start een onderzoek naar de veiligheid van alle Januskinase (JAK)-remmers die zijn goedgekeurd voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen. Aanleiding hiervoor zijn de definitieve resultaten van een klinische studie naar tofacitinib (Xeljanz), een selectieve en reversibele remmer van JAK1 en JAK3.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 maart 2022 | door PW

Op tv in ‘Reference Man’

Loes Visser deed mee aan de tv-serie ‘Reference Man’, waarin ze vertelde over hoe geneesmiddelen anders werken in een vrouwenlijf dan in een mannenlichaam. “Als het op tv over geneesmiddelen gaat, moet per definitie een apotheker aan het woord komen.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 maart 2022 | door Annemiek Veelenturf
266267268270271272