26281

Beter inzicht met patiëntregister als bron van bijwerkingen

Door het analyseren van data die worden verzameld in patiëntregisters, zoals het IBDREAM- en DREAM-RA-register, komt mogelijk nieuwe informatie over bijwerkingen aan het licht. Dit kan een beter inzicht geven in de mogelijke risico’s van de verschillende behandelingsopties voor zowel patiënt als behandelaar, waardoor de zorg wordt verbeterd.

Bevindt zich in Achtergrond - 25 februari 2022 | door Eline Giraud en Naomi Jessurun

Rechter geeft apotheker gelijk in bezwaar tegen huisarts

De minister voor Medische Zorg verleende aan een huisarts de vergunning geneesmiddelen te bereiden en ter hand te stellen in en rondom Rouveen. Een naburige apotheker maakte hiertegen bezwaar, maar de minister verklaarde dit ongegrond. Vervolgens ging de apotheker in beroep bij de rechtbank, die de beslissing op het bezwaar weer vernietigde. De minister moet het bezwaar tegen de vergunning nu opnieuw beoordelen.

Bevindt zich in Achtergrond - 25 februari 2022 | door Catelijne Bach en Janske Schrijnemaekers

Daridorexant verbetert inslaaptijd en slaapduur

Bij mensen met slapeloosheid verbetert daridorexant, een antagonist van het neuropeptide orexine, de slaap. De hoogste dosering van 50 mg verbetert ook het functioneren overdag. Daridorexant heeft bovendien een gunstig bijwerkingenprofiel.

Bevindt zich in Achtergrond - 25 februari 2022 | door Linda de Graaf

Patiënt hoort te weinig over risico’s opioïden

Apothekersassistenten geven tijdens de eerste en tweede uitgifte maar beperkt informatie over de risico’s van chronisch opioïdgebruik. Zij vinden dat de voorschrijver hiervoor verantwoordelijk is. Dit blijk uit een kwalitatief onderzoek onder dertien apothekersassistenten door masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht. Regionale afspraken tussen artsen en apothekers zijn nodig voor een betere informatievoorziening.

Bevindt zich in Achtergrond - 25 februari 2022 | door Ellen van der Meer, Irem Simsek, Lotte Schoonderwoerd en Maryam Kotwal

‘Het vak van apothekersassistent zal nooit uitsterven, wel drastisch veranderen’

Ellen Kruize-Kok schreef Educated drug dealer, een boek over het leven van een apothekersassistent. Haar leven. Ze wil duidelijkheid verschaffen over het vak en misverstanden wegnemen. “Het gros van de mensen denkt nog altijd dat een apotheek niet meer dan een pillenwinkeltje is waar je een doosje ophaalt.”

Bevindt zich in Achtergrond - 25 februari 2022 | door Frans van den Houdt

Aanleverspecificaties per feb 22

Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld

Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Bevindt zich in Nieuws - 23 februari 2022

CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg

Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.

Bevindt zich in Nieuws - 24 februari 2022

Geneesmiddel sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling

Door het gelijktijdig beoordelen van de vergoeding en de toelating tot de markt kunnen geneesmiddelen ongeveer drie maanden eerder beschikbaar komen voor patiënten. Deze nieuwe werkwijze hebben het Zorginstituut Nederland (ZIN) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen ontwikkeld.

Bevindt zich in Nieuws - 24 februari 2022

PW9

Bevindt zich in Archief - 4 maart 2022
263264265267268269