Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie
Persoonlijke hulpmiddelen
Het vak is te mooi om niét aan de balie te staan en juist met de patiënt in contact te zijn, betoogt Edgard Weening, die zich erover verbaast dat veel collega’s zoveel tijd in hun kantoor doorbrengen. “Wees een échte zorgverlener.”
Medisch Contact publiceerde in mei 2024 een onderzoek naar de ervaringen van artsen met medicijntekorten [1]. Hierin werd een aantal onorthodoxe oplossingen genoemd voor het oplossen van de tekorten. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voerde een vragenlijstonderzoek uit om te zien wat apotheekhoudenden en voorschrijvers van deze oplossingen vinden en of ze deze al in de praktijk toepassen.
Na een carrière in onderzoek en openbare farmacie werkt Annemieke Floor-Schreudering nu fulltime als bestuursvoorzitter van het Apostolisch Genootschap. Zowel in het geloof als in de farmacie staan voor haar goede zorg en het welzijn van mensen altijd centraal. “Het voelt als een roeping om mensen te verbinden en samen te werken aan een menswaardige wereld.”
Wouter van Berckel is sinds 25 september afgevaardigde voor District Zuidwest II van de KNMP. En dat is uniek, want hij is de eerste Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) die deze rol op zich neemt.
Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een openbaar apotheker geen informatie over geneesmiddelen aan patiënten verstrekt. Sterker nog: de apotheker heeft de verantwoordelijkheid en de morele plicht om de patiënt bij het afleveren van een geneesmiddel informatie te geven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders ... Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, op dinsdag 22 oktober, staan sprekers stil bij de geschiedenis en de toekomst van patiënteninformatie.
In totaal negen bijdragen postte Peter Hendriks op LinkedIn tussen maart 2021 en september 2022 over ivermectine, voor fanatieke fans hét alternatief voor vaccinatie tegen COVID-19. Zijn nieuwsgierigheid werd vooral gewekt toen er op hoge toon werd beweerd dat het middel voor Big Farma niet interessant was omdat het uit patent was en daardoor goedkoop. “Nog nooit in mijn 35-jarige carrière heb ik zo’n bizarre lobby gezien.”
Invoering van de Falsified Medicin Directive was al een overbodige exercitie, vindt Raymond Kolman. Nu wil de inspectie ook nog dat openbare apotheken hun waarschuwingssignalen rechtstreeks aan het NMVS rapporteren. Wordt hier opnieuw veel tijd en geld gestoken in een oplossing op zoek naar een probleem?
In diverse regio’s zijn initiatieven gestart voor verantwoord perioperatief opioïdgebruik. Opvallend is dat soms tegenstrijdige keuzes worden gemaakt, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van het feit dat we het niet goed weten. “In plaats van een one size fits all-protocol zou in de ideale situatie per patiënt bepaald moeten worden welke pijnmedicatie en welke follow-up nodig zijn na een operatie.”
Het is de hoogste tijd dat het maatschappelijk gevoel van machteloosheid ten aanzien van de farmaceutische industrie wordt doorbroken, betoogt Joost Smiers. Betaalbare medicijnen moeten worden ontwikkeld op basis van behoeften vanuit de medische wereld en de samenleving. “Big Pharma heeft zich uit de markt geprezen.”
Adequate voorlichting over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen is cruciaal, maar wordt met een wetswijziging van het ministerie van VWS niet gewaarborgd, oordelen elf hoogleraren farmacie. Zij zetten daarom vraagtekens bij het voorstel. “Het is de vraag welk probleem deze wetswijziging oplost en op welke wijze deze bijdraagt aan de schaarste in de zorg.”
AuteursinformatieAdverterenVacature plaatsen
Colofon DisclaimerPrivacyverklaring en cookiebeleidSitemap