Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

KNMP verwerkt medicijnafval

Onderzoek naar geneesmiddelen die worden ingeleverd bij de apotheek

Welke ongebruikte geneesmiddelen leveren patiënten in bij de apotheek en waarom? Hoeveel tijd heeft het apotheekteam nodig om deze af te voeren, hoeveel geld kosten niet-gebruikte geneesmiddelen de samenleving? De KNMP doet dit najaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden en vraagt apothekers om mee te doen.

PW37 - 14-09-2018 | door Karen Bos

‘Een boze patiënt reed met zijn auto tegen de apotheekgevel aan’

De helpdesk Juridische Zaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van Juridische Zaken is nu aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 5000 keer per jaar.

PW37 - 14-09-2018 | door Ilse Boekweg

Internationaal onderzoek naar vervuilde valsartan

Er komt een internationaal onderzoek naar de met N-nitrosodimethylamine (NDMA) vervuilde valsartan. Dat geeft minister Bruins aan in een brief aan de Tweede Kamer.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

KNMP wint posterprijs met farmacogenetica op FIP-congres

De KNMP heeft de posterprijs in de sectie openbare farmacie gewonnen op het jaarlijkse congres van de International Pharma­ceutical Federation (FIP) in Glasgow. De poster bevat de resultaten van de KNMP Farmacogenetica Pilot.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

Huisbezoek op aanvraag

Bastien Renirie wil apothekers mobiliseren patiënt thuis te bezoeken

Op de website Apotheekthuis.nl van Bastien Renirie kunnen patiënten bij een apotheek naar keuze een huisbezoek voor een medicatiebeoordeling aanvragen. Alle apotheken kunnen zich aanmelden op dit landelijke platform.

PW37 - 14-09-2018 | door Edwin Bos

Aantal doorgeleverde bereidingen stabiliseert

Morfine meest verwerkt in eigen bereidingen van apotheken

Openbare apotheken verstrekten in 2017 ongeveer 7,5 miljoen keer een geneesmiddel dat behoort tot de categorie doorgeleverde bereidingen. Dat is ongeveer evenveel als in 2016. Het aantal verstrekkingen van bereidingen door apotheken neemt af, van 725.000 in 2015 tot 400.000 in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW37 - 14-09-2018 | door SFK

Herexamen 2018 PW37

Welke uitspraak over vaccinaties is juist?

PW37 - 13-09-2018 | door Karin Hagendoorn-Becker, GIC

Informatiestandaard maakt medicatieproces duidelijker

Betere uitwisseling en vastlegging van medicatiegegevens

Het programma informatiestandaard Medicatieproces spitst de medicatie­bewaking beter toe op de patiënt. Niet alleen logistieke informatie wordt gedeeld, maar ook therapeutische informatie. De medische situatie van de patiënt wordt hiermee inzichtelijker. Met als doel optimale farmaco­therapie voor de patiënt, bijvoorbeeld bij opname en ontslag.

PW36 - 07-09-2018 | door Ilse Boekweg

Klaar om te coachen

Nieuwe intervisiebegeleiders stellen zich voor

Deze apothekers staan klaar om intervisiegroepen van collega’s te begeleiden als coach. De uitgebreide profielen zijn vanaf nu in te zien op KNMP.nl.

PW36 - 07-09-2018 | door Karen Bos

The power of… Polaroid

Alexanderpraat

Digitalisering van de fotografie was geen evolutie maar revolutie. Polaroids faillissement was lange tijd hét voorbeeld van een bedrijf dat te laat inzag dat de wereld waarin het groot was geworden veranderde en dat consumenten op een andere manier hun leven gingen vastleggen.

PW36 - 07-09-2018 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Apotheekhoudend ondernemer

Hilda Nazaretyan gelooft heilig in de combinatie apotheek/drogisterij

Collega’s komen hun licht opsteken bij Hilda Nazaretyan, die vorig jaar in een Amstelveens winkelcentrum een gecombineerde apotheek/drogisterij is begonnen.

PW36 - 07-09-2018 | door Annemiek Veelenturf

Lang leve TIS

Een column is uiteraard niet bedoeld voor het verspreiden van heuglijk nieuws. Maar ik doe het toch. Ik word oma!

PW36 - 07-09-2018 | door Agnes Kant, directeur Lareb

KNMP: bijwerkingen prijsbeleid geneesmiddelen onacceptabel

Het prijsbeleid van geneesmiddelen kent onacceptabele bijwerkingen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in Nieuwsuur. Hij reageert in het televisieprogramma op het relaas van een huisarts die klaagt over de voortdurende geneesmiddelentekorten in relatie tot het preferentiebeleid. “Geneesmiddelen in Nederland zijn te goedkoop geworden. Daardoor is ons land een oninteressante afzetmarkt geworden”, zegt Klein Nulent.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Van diabeteszorg tot toetsgroep: workshops van de StiPCO-dagen

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2017 met 1,3%

Meevaller bij apothekers ter grootte van kosten dichtdraaien gaskraan

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket die via de openbare apotheken is geleverd, stegen in 2017 met € 65 miljoen tot € 4390 miljoen. Dat is een stijging van 1,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW36 - 07-09-2018 | door SFK

Gif

Daar kun je gif op innemen, is een fijne uitdrukking om je gelijk kracht bij te zetten. Wordt ook veelvuldig gebruikt, wij zijn tenslotte een gelijkhebberig volkje. Minder fijn zijn de gevolgen als je de tekst iets te letterlijk neemt. Toch komen er jaarlijks nogal wat mensen in een giftige situatie terecht, heel soms bedoeld maar meestal volkomen onbedoeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

PW36 - 07-09-2018 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2018 PW36

Welke uitspraak over farmacogenetica is juist?

PW36 - 06-09-2018 | door Karen de Leest en Marga Nijenhuis, GIC

Apothekers beraden zich over vervolg implementatietraject FMD

Recente ontwikkelingen bij de invoering van FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV Apotheekhoudenden binnen de Stuurgroep FMD ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD). Recente ontwikkelingen rond het financieringsvraagstuk geven apothekers echter aanleiding om zich te beraden over het vervolg van het implementatietraject.

PW35 - 31-08-2018 | door Quirine Tacken

‘Beginnen met gesprekken, is starten met verandering’

Effectief personeelsbeleid bij disfunctioneren, ziekte, flexarbeid en verlof

Signaleren dat een assistente ziek dreigt te worden, je voorbereiden op een verzuimgesprek of wrijving op de werkvloer voorkomen. Niet de meest eenvoudige taken van een apotheker. Op praktische en interactieve wijze informeren deskundigen in de cursus Effectief personeelsbeleid over wet- en regelgeving en geven tips en handvatten voor aanpak in de praktijk.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

‘Een patiënt haalde maandelijks zes liter waterstofperoxide op’

De GIC helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 6500 keer per jaar.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Document acties

Back to top