Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amoxicilline meest gebruikt onder kinderen tot 10 jaar

Dermatica met antibacterieel fusidinezuur op één na meeste gebruikers in 2018

PW07 - 15-02-2019 | door SFK
Nederlandse apothekers verstrekten in 2018 het antibioticum amoxicilline aan 231.000 kinderen in de leeftijd tot 10 jaar. Daarmee is amoxicilline het geneesmiddel met de meeste gebruikers bij kinderen in die leeftijdsgroep. Verhoudingsgewijs kent het laxeermiddel macrogol de meeste gebruikers onder de 10 jaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Uit gebruikerscijfers van de SFK blijkt dat meer dan één op de acht kinderen (13,2%) tot 10 jaar vorig jaar één keer of vaker het antibioticum amoxicilline kreeg voorgeschreven. Het aandeel gebruikers van amoxicilline in deze leeftijdsgroep is bijna tweemaal zo groot als gemiddeld voor de gehele bevolking. Van alle gebruikers van amoxicilline in 2018 behoorde namelijk 20,4% tot de leeftijdscategorie tot 10 jaar, terwijl volgens het CBS die groep maar ongeveer 10,4% uitmaakt van de totale bevolking.

De tabel toont de tien geneesmiddelen met de meeste gebruikers onder kinderen tot 10 jaar. Bij acht van deze tien middelen zijn kinderen oververtegenwoordigd ten opzichte van de totale bevolking. Daarvan is sprake als het aandeel van de gebruikers tot 10 jaar onder alle gebruikers voor deze geneesmiddelen meer dan de genoemde 10,4% bedraagt.

Macrogol

Het geneesmiddel dat naar verhouding het meest door de 0- tot 10-jarigen wordt gebruikt is het laxeermiddel macrogol (met ATC-code A06AD15). Maar liefst 53,6% – meer dan de helft – van alle gebruikers behoort tot die leeftijdscategorie. Deze variant van macrogol kent in deze leeftijdsgroep meer gebruikers (64.000) dan de variant waarbij macrogol is gecombineerd met andere stoffen zoals elektrolyten (A06AD65).

De SFK publiceerde enkele weken geleden dat die vaste combinaties van macrogol in 2018 de meeste gebruikers onder de gehele bevolking had (1,2 miljoen). De 10-minners maken daar maar ongeveer 25.000 gebruikers van uit, waarmee hun aandeel onder alle gebruikers uitkomt op 2,1%. Met uitzondering van macrogol geldt voor alle middelen in onderstaand overzicht dat de gebruikers tot 10 jaar gemiddeld maar tussen de één en twee verstrekkingen van dat geneesmiddel per jaar hebben gekregen.

Kinderarts

De gebruikers van macrogol in deze leeftijdsgroep krijgen niet alleen meer verstrekkingen per jaar dan gemiddeld, ook worden de recepten daarvoor vaker dan gemiddeld door de kinderarts uitgeschreven. Zo heeft 22,5% van de gebruikers tot 10 jaar daarvoor vorig minimaal één recept van de kinderarts gekregen.

Document acties

gearchiveerd onder: Amoxicilline, Meeste gebruikers, Kinderen
Back to top