Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitgaven aan farmaceutische zorg stijgen in 2016 met 1,6%

Data en feiten met jaarcijfers over 2016 gepubliceerd

PW35 - 01-09-2017 | door SFK
Openbare apotheken leverden vorig jaar voor € 4335 miljoen aan geneesmiddelen en farmaceutische zorg die behoren tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit is € 69 miljoen meer dan in 2015 en komt neer op een stijging van 1,6%. Deze cijfers publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Deze stijging van 1,6% is opnieuw een meevaller voor de overheid omdat die voor 2016 met een toename van 3,3% rekening had gehouden. Daarbinnen namen de uitgaven voor vergoeding van de farmaceutische zorg- en dienstverlening door de apotheek toe met 0,9%. Deze stijging bleef opnieuw achter bij de gestegen vraag naar farmaceutische zorg. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) nam het geneesmiddelengebruik in 2016 namelijk toe met 2,0%. Dat is iets minder dan in 2014 en 2015 toen de toename van het gebruik in DDD’s uitkwam op respectievelijk 2,9% en 2,6%.

Met ingang van 2016 is het uitgiftegesprek bij een nieuw geneesmiddel geen aparte farmaceutische prestatie meer, maar maakt het weer onderdeel uit van het terhandstellingstarief. De prestaties farmaceutische zorg die apotheken sinds 2016 uitvoeren zijn vooral medicatiebeoordelingen van patiënten met chronisch geneesmiddelengebruik en instructies voor het gebruik van geneesmiddelgerelateerde hulpmiddelen.

Meer uitgaven

Er zijn drie geneesmiddelgroepen waaraan apothekers in 2016 meer dan € 10 miljoen méér declareerden bij de zorgverzekeraars dan in 2015. Dat zijn de hiv-middelen (+ € 30 miljoen), de DOAC’s (antibloedstolling, + € 28 miljoen) en de cholesterolverlagers (+ € 12,5 miljoen). Bij alle drie groepen gaat het om het toenemende gebruik van nieuwe geneesmiddelen.

Minder uitgaven

Van twee geneesmiddelgroepen waren in 2016 in vergelijking met 2015 de geneesmiddelkosten meer dan € 10 miljoen lager: de antidepressiva en anti-epileptica. De daling voor de antidepressiva komt vrijwel geheel voor rekening van tranylcypromine (Parnate). Van dit (voormalig) weesgeneesmiddel verhoogde de fabrikant de prijzen in de loop van 2015 waardoor de jaarkosten toen uitkwamen op € 10,5 miljoen. In datzelfde jaar oordeelde het Zorginstituut dat dat middel aan te veel patiënten werd voorgeschreven, waardoor het de status van weesgeneesmiddel verloor en daarmee ook zijn plaats in het basispakket. In 2015 werden die € 10,5 miljoen nog door de zorgverzekeraars vergoed, maar daar is in 2016 een eind aan gekomen.

Door patentverloop van pregabaline (Lyrica) waren er in 2016 bijna € 12 miljoen minder kosten voor dit anti-epilepticum.

Data en feiten 2017

Deze en andere actuele ontwikkelingen binnen de openbare farmacie komen aan de orde in Data en feiten 2017. Deze jaarlijkse publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen met cijfers over het voorafgaande kalenderjaar verschijnt een dezer dagen. Een ingebonden exemplaar van de publicatie Data en feiten 2017 is te bestellen via www.sfk.nl. Hier is ook gratis een PDF-versie te downloaden.

Uitgaven aan farmaceutische zorg in het basispakket

Document acties

Back to top