Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Per apotheek gemiddeld 341 verstrekkingen per dag

Verschillende afhandeling verstrekkingen verstoort traditioneel weekpatroon

PW49 - 08-12-2017 | door SFK
Een apotheek verwerkt per dag gemiddeld 341 verstrekkingen. Dit aantal geldt voor alle soorten verstrekkingen, voor alle type apotheken en voor alle dagen in de week. Als de verschillende dagen worden onderscheiden, lopen de gemiddelden uiteen van 495 verstrekkingen per apotheek op maandag tot 17 op zondag. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Twaalf jaar geleden publiceerde de SFK voor het laatst over het aantal verstrekkingen in de apotheek op de verschillende dagen van de week. Hoewel toen ook maandag de drukste dag was, houdt verder iedere vergelijking eigenlijk op. Twaalf jaar geleden maakte de SFK nog geen onderscheid in het type apotheken. Sindsdien hebben poliklinische apotheken en dienstapotheken zich duidelijk geprofileerd, waardoor dat onderscheid voor een goed beeld nu noodzakelijk is.

Hetzelfde geldt voor weekleveringen. Destijds kon de SFK weekleveringen niet onderscheiden van reguliere verstrekkingen. Ook dat onderscheid is gewenst omdat de afhandeling van weekleveringen en reguliere leveringen verschillend is. Bovendien besteden apotheken de verwerking van weekleveringen veelal uit aan andere, gespecialiseerde apotheken.

Verstrekkingsdatum

De SFK onderzocht het aantal en type verstrekkingen per dag, per type apotheek over de afgelopen twaalf maanden (november 2016 tot en met oktober 2017). Het onderzoek beperkt zich tot de verstrekkingen van receptplichtige geneesmiddelen, ongeacht of ze tot het basispakket behoren. Voor de verstrekkingsdatum is de SFK afhankelijk van wat in de apotheek in het AIS wordt vastgelegd. Die datum is niet meer in alle gevallen het moment waarop het geneesmiddel wordt verstrekt of gereed is voor verstrekking.

Ter illustratie kunnen de 39 verstrekkingen van weekleveringen op zaterdag en de vier op zondag in de gemiddelde reguliere apotheek dienen. Hoewel zaterdag en zondag de dagen van de week zijn waarop in dit type apotheek maar beperkt werkzaamheden plaatsvinden, kloppen die cijfers toch. De verstrekkingen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn afkomstig van een beperkt aantal apotheken. Als gevolg van de systematiek van het AIS leggen zij daarin de eerste dag van het gebruik van de Baxterrol vast, en niet de datum van het daadwerkelijk afleveren van de rollen. Bij sommige apotheken is die dag een zaterdag of zondag.

Overigens besteden apotheken niet alleen de verwerking van week-leveringen uit. Meer en meer onttrekt ook de afhandeling van herhaal-recepten zich aan de werkzaamheden in de apotheek. Deze service bieden gespecialiseerde – central filling – apotheken aan.

Feestdagen

In de cijfers in de tabel is geen rekening gehouden met de feestdagen waarop reguliere apotheken gesloten zijn. In de onderzoeksperiode waren dat er vijf: Tweede Kerstdag 2016, Tweede Paasdag 2017 en Tweede Pinksterdag 2017 (maandagen), alsmede Koningsdag en Hemelvaartsdag (donderdagen). Daarvoor corrigeren is lastig, omdat ook op die datums gemiddeld per reguliere apotheek nogal wat verstrekkingen zijn vastgelegd, variërend van 34 (Tweede Kerstdag) tot 98 (Hemelvaartsdag). Op de dagen na die feestdagen was het aantal verstrekkingen gemiddeld meer dan 10% groter dan op normale dinsdagen en vrijdagen.

Gemiddeld aantal verstrekkingen per apotheek per dag vande week

Document acties

Back to top