Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder gebruikers Camcolit en Slow K na prijsverhoging

Vanwege bijbetaling wijkt deel van gebruikers uit naar ander middel

PW48 - 01-12-2017 | door SFK
Farmaceutisch Nederland werd in de eerste maanden van 2017 opgeschrikt door een forse prijsverhoging van twee geneesmiddelen die bovendien leidde tot een bijbetaling. Het betrof Camcolit (lithium) en Slow K (kalium). Het aantal gebruikers van deze middelen is sindsdien met 40% respectievelijk 12% gedaald. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Beide middelen worden op de markt gebracht door Essential Pharma, dat in 2016 de licenties heeft overgenomen van respectievelijk Norgine en Novartis. Na de overname verhoogde de leverancier de prijs tot boven de vergoedingslimiet van het Geneesmiddelvergoedingssysteem (GVS), waardoor gebruikers van de middelen moesten gaan bijbetalen.

Voor Camcolit geldt momenteel een GVS-limiet van € 4,76 voor honderd tabletten, met een bijbehorende bijbetaling van € 11,24. Afhankelijk van de dosering komt dit neer op € 41 per jaar bij één tablet per dag tot € 164 per jaar bij vier tabletten per dag. Gemiddeld betaalt een gebruiker van Camcolit € 78 per jaar zelf.

Voor Slow K bedraagt de limiet € 3,55 en de bijbetaling € 16,15 ook voor honderd tabletten. Gemiddeld bedraagt de bijbetaling voor de gebruikers van Slow K € 147 per jaar en varieert van € 59 bij één tablet per dag tot € 236 bij vier tabletten per dag.

Lithium

Lithium is vooral bekend van toepassing bij bipolaire stoornis. De dosering luistert nauw, waardoor de gebruikers niet zonder meer kunnen overstappen op andere producten met lithium. Van de 26.000 mensen die op het moment van de prijsverhoging een geneesmiddel met lithium slikten, gebruikten er ongeveer 10.000 Camcolit. Van hen gebruiken ongeveer 4000 mensen in het derde kwartaal van dit jaar geen Camcolit meer en zijn uitgeweken naar een alternatief. Priadel, dat eveneens 400 mg lithiumcarbonaat bevat, en waarvoor geen bijbetaling van toepassing is, zag de gebruikers met datzelfde aantal toenemen. Priadel is daardoor nu marktleider.

Pharmachemie (PCH), een derde leverancier van lithiumproducten, profiteerde niet. PCH brengt tabletten in meerdere sterktes –200 mg, 300 mg en 400 mg – op de markt, waarvoor trouwens ook, al langer, moet worden bijbetaald. Aan het begin van 2017 gebruikten ongeveer 8000 mensen een PCH-lithiumproduct. Ongeveer een derde van hen gebruikte dat naast Camcolit of Priadel om een juiste verhouding te bereiken tussen enerzijds het gewenste effect van lithium en anderzijds de schadelijke bijwerkingen. In het derde kwartaal was het aantal gebruikers van PCH-producten met 500 afgenomen tot zo’n 7500.

Grootbereiders zagen hun aandeel van doorgeleverde bereidingen van vooral lagere sterkten lithium toenemen in ongeveer de mate waarin dat van PCH afnam.

Kalium

Aan het begin van 2017 gebruikten zo’n 12.000 personen Slow K om te voorkomen dat de kaliumspiegel in het bloed beneden het gewenste niveau komt. Van hen neemt 88% dat middel nog steeds en neemt de bijbetaling voor eigen rekening. Slechts 8% is overgestapt op de enige andere variant van kalium die beschikbaar is, namelijk kaliumchloridedrank. 4% gebruikte in het derde kwartaal van dit jaar geen geneesmiddel met kalium.

Aantal gebruikers lithium en kalium in derde kwartaal 2017 vergeleken met begin 2017

Document acties

Back to top