Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gros erectiepilgebruikers is de 60 gepasseerd

Prijs erectiepil niet gerelateerd aan sterkte maar aan prijs per keer

PW44 - 03-11-2017 | door SFK
Het aantal verstrekkingen van erectiepillen door openbare apotheken vertoont de laatste jaren een licht dalende trend en kwam in 2016 op ruim 285.000 uit. Het aantal gebruikers per duizend mannen is het hoogst in de leeftijdsgroep van 64 tot 73 jaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Uitgedrukt in de hoeveelheid door apotheken verstrekte tabletten is het gebruik de laatste jaren juist iets toegenomen. Het gemiddeld aantal tabletten per verstrekking is daarmee licht gestegen. Gemiddeld verstrekten apotheken in 2016 10,3 tabletten per keer. Omdat erectiepillen niet uit het basispakket worden vergoed, moesten de gebruikers per verstrekking gemiddeld € 51 aan geneesmiddelkosten betalen.

65 plus

Het blijkt dat in de leeftijdscategorie 64 tot en met 73 jaar het aantal gebruikers van erectiepillen het hoogst is. In deze leeftijdsgroep halen meer dan veertig per duizend mannen erectiepillen bij de apotheek. Anders gezegd, van hen gebruikt 1 op de 25 mannen een erectiepil.

Het gemiddeld aantal verstrekkingen per gebruiker is iets meer dan twee. Hierbij moet wel een kanttekening worden gemaakt. Als mannen hun middel in meerdere apotheken halen dan telt de SFK ze ook als meerdere personen.

Prijs per keer

Erectiepillen kennen in principe een indien-nodig-één-pil regime. Opvallend is dat de hoeveelheid werkzame stof nauwelijks van invloed is op de prijs. Zo verschilt de apotheekinkoopprijs (AIP) van de drie verschillende sterkten sildenafil-tabletten nauwelijks.

De AIP van de tabletten van 25 mg, 50 mg en 100 mg van het spécialité Viagra varieert van € 6,34 voor de tabletten van 25 mg tot € 8,97 voor de tabletten van 100 mg. De sterkte die iemand nodig heeft, is persoonsafhankelijk. Ook van generieke varianten van sildenafil – in 2016 goed voor 93% van alle verstrekkingen van sildenafil – geldt dezelfde prijssystematiek, al is de AIP ongeveer de helft van die van het spécialité.

Voor tadalafil (Cialis) hanteert de fabrikant geen prijsverschil voor de tabletten van 10 en 20 mg. De AIP voor beide bedraagt € 11,44 per tablet. Van tadalafil zijn ook tabletten van 5 mg beschikbaar. Die zijn per stuk naar verhouding veel goedkoper. De AIP is iets meer dan een vijfde van dat bedrag, namelijk € 2,43. Voor deze sterkte geldt echter een ander doseerregime. De tadalafil-tabletten van 10 en 20 mg zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Patiënten die verwachten tadalafil vaak te gebruiken (dat wil zeggen ten minste twee keer per week) kunnen volgens de registratieteksten, afhankelijk van het oordeel van de arts, de 5 mg tabletten ook gebruiken op basis van een eenmaal-per-dag regime. Dit betekent dat ook de AIP van de 5 mg tabletten min of meer is afgestemd op een prijs per keer.

Van tadalafil 5 mg tabletten verstrekten apotheken er in 2016 gemiddeld dertig per keer. Dat is dus meer dan het bovengenoemde gemiddelde van 10,3. Van tabletten met het indien-nodig-één-pil doseerregime waren dat er gemiddeld 7,7.

Aantal gebruikers erectiepillen per duizend mannen naar leeftijd (2016)

Document acties

Back to top