Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP

KNMP pleit voor goede, snelle en veilige uitwisseling gegevens

“Goede, snelle en veilige uitwisseling van medische gegevens redt levens. Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren.” Dit zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent na NOS-berichtgeving over zorginformatiesystemen die niet goed met elkaar kunnen communiceren. Uit een rondgang van de omroep blijkt dat apothekers en andere zorgprofessionals nog steeds gegevens van patiënten overtikken, printen en faxen.

PW39 - 28-09-2018 | door KNMP

Tweede onzuiverheid in vervuilde valsartan

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) meldt dat in de grondstof van een van de Chinese fabrikanten, naast N-nitrosodimethylamine (NDMA), ook N-nitrosodiethylamine (NDEA) werd gedetecteerd.

PW39 - 28-09-2018 | door KNMP

Beroepscode

Alexanderpraat

Apothekers, je hebt ze in alle soorten en maten. In de openbare apotheek, in het ziekenhuis, bij de industrie, bij de overheid. Bij een keten of zelfstandig, jong of oud, ga zo maar door. Althans, dat vinden apothekers zelf. Wij hebben de neiging overal clubjes te zien.

PW39 - 28-09-2018 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

‘Bijna alle problemen lossen we dezelfde dag nog op’

De helpdesk van de KNMP Kennisbank beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de help­desks van de KNMP, SFK en Z-Index. De medewerkers bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van de KNMP Kennisbank is nu aan de beurt. Die helpt apothekers bij technische vragen over de Kennisbank.

PW38 - 21-09-2018 | door Ilse Boekweg

Apotheekinterventie bij COPD kan exacerbatie voorkomen

KNMP-richtlijn COPD

De KNMP-richtlijn COPD beschrijft goede farmaceutische zorg voor patiënten met COPD. Apothekers kunnen daarmee exacerbaties voorkomen en de ziektelast verminderen. Apotheker Ada Stuurman geeft tips om de patiëntengroep in beeld te krijgen.

PW38 - 21-09-2018 | door Linda de Graaf

VeiligheidNL en KNMP ontwikkelen spel en folder over valpreventie

VeiligheidNL heeft samen met de KNMP en andere partners het spel DobbelFit en de folder ‘Medicatie en vallen’ ontwikkeld voor ouderen met een verhoogd valrisico. Apothekers kunnen deze materialen inzetten om ouderen bewust te maken van dit risico, bijvoorbeeld tijdens de Valpreventieweek van 1 t/m 7 oktober.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

Najaarscongres: korting bij vroegtijdig aanmelden

Deelnemers van het KNMP Najaarscongres ‘Maag, darm, lever’ op 9 oktober 2018 krijgen korting als ze zich voor 5 oktober inschrijven. Zo zijn de kosten voor KNMP-leden die vooraf betalen € 105. Wie zich aan de balie aanmeldt betaalt € 140.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

KNMP pleit voor waarborging beschikbaarheid geneesmiddelen

De KNMP verzoekt de Tweede Kamer in een brief aanvullende garanties in de wetgeving in te bouwen om te voorkomen dat geneesmiddelentekorten verder oplopen en ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van vervangende geneesmiddelen wordt vergroot.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

Leading role

Alexanderpraat

De Nederlandse farmacie loopt wereldwijd absoluut voorop. Dat werd in Glasgow op het FIP-congres begin september weer duidelijk. Voor mij en waarschijnlijk ook voor alle in Schotland aanwezige Nederlandse apothekers. Op het gebied van farmacogenetica hebben we een leading role, maar we zijn ook heel ver in het begeleiden van patiënten in de laatste levensfase. Wilma Göttgens deelde de Nederlandse kennis en ervaring in haar presentatie What to say to someone who is dying? Ze had daarmee absoluut de volle aandacht van de zeer gemêleerde groep apothekers tijdens een drukbezochte sessie.

PW38 - 21-09-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Vertrouwensband

Het is lastig toezicht houden op geneesmiddelen die steeds verder van huis worden geproduceerd. Maar zoals het KNMP-bestuur al meermaals benoemd heeft: geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn. De Inspectie test daarentegen jaarlijks slechts zes geneesmiddelen in het eigen laboratorium. Dat is niet veel. Moeten we dat in Nederland anders aanpakken?

PW37 - 14-09-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP verwerkt medicijnafval

Onderzoek naar geneesmiddelen die worden ingeleverd bij de apotheek

Welke ongebruikte geneesmiddelen leveren patiënten in bij de apotheek en waarom? Hoeveel tijd heeft het apotheekteam nodig om deze af te voeren, hoeveel geld kosten niet-gebruikte geneesmiddelen de samenleving? De KNMP doet dit najaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden en vraagt apothekers om mee te doen.

PW37 - 14-09-2018 | door Karen Bos

‘Een boze patiënt reed met zijn auto tegen de apotheekgevel aan’

De helpdesk Juridische Zaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van Juridische Zaken is nu aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 5000 keer per jaar.

PW37 - 14-09-2018 | door Ilse Boekweg

Internationaal onderzoek naar vervuilde valsartan

Er komt een internationaal onderzoek naar de met N-nitrosodimethylamine (NDMA) vervuilde valsartan. Dat geeft minister Bruins aan in een brief aan de Tweede Kamer.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

KNMP wint posterprijs met farmacogenetica op FIP-congres

De KNMP heeft de posterprijs in de sectie openbare farmacie gewonnen op het jaarlijkse congres van de International Pharma­ceutical Federation (FIP) in Glasgow. De poster bevat de resultaten van de KNMP Farmacogenetica Pilot.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

Informatiestandaard maakt medicatieproces duidelijker

Betere uitwisseling en vastlegging van medicatiegegevens

Het programma informatiestandaard Medicatieproces spitst de medicatie­bewaking beter toe op de patiënt. Niet alleen logistieke informatie wordt gedeeld, maar ook therapeutische informatie. De medische situatie van de patiënt wordt hiermee inzichtelijker. Met als doel optimale farmaco­therapie voor de patiënt, bijvoorbeeld bij opname en ontslag.

PW36 - 07-09-2018 | door Ilse Boekweg

Klaar om te coachen

Nieuwe intervisiebegeleiders stellen zich voor

Deze apothekers staan klaar om intervisiegroepen van collega’s te begeleiden als coach. De uitgebreide profielen zijn vanaf nu in te zien op KNMP.nl.

PW36 - 07-09-2018 | door Karen Bos

The power of… Polaroid

Alexanderpraat

Digitalisering van de fotografie was geen evolutie maar revolutie. Polaroids faillissement was lange tijd hét voorbeeld van een bedrijf dat te laat inzag dat de wereld waarin het groot was geworden veranderde en dat consumenten op een andere manier hun leven gingen vastleggen.

PW36 - 07-09-2018 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

KNMP: bijwerkingen prijsbeleid geneesmiddelen onacceptabel

Het prijsbeleid van geneesmiddelen kent onacceptabele bijwerkingen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in Nieuwsuur. Hij reageert in het televisieprogramma op het relaas van een huisarts die klaagt over de voortdurende geneesmiddelentekorten in relatie tot het preferentiebeleid. “Geneesmiddelen in Nederland zijn te goedkoop geworden. Daardoor is ons land een oninteressante afzetmarkt geworden”, zegt Klein Nulent.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Van diabeteszorg tot toetsgroep: workshops van de StiPCO-dagen

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Apothekers beraden zich over vervolg implementatietraject FMD

Recente ontwikkelingen bij de invoering van FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV Apotheekhoudenden binnen de Stuurgroep FMD ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD). Recente ontwikkelingen rond het financieringsvraagstuk geven apothekers echter aanleiding om zich te beraden over het vervolg van het implementatietraject.

PW35 - 31-08-2018 | door Quirine Tacken

Document acties

Vacatures
Ziekenhuisapotheker

Meander Medisch Centrum | Amersfoort

Apotheker

KNMP | Den Haag

Implementation & performance manager

Alliance Healthcare Nederland | ’s-Hertogenbosch

Meer…
Back to top