Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP

Van diabeteszorg tot toetsgroep: workshops van de StiPCO-dagen

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Apothekers beraden zich over vervolg implementatietraject FMD

Recente ontwikkelingen bij de invoering van FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV Apotheekhoudenden binnen de Stuurgroep FMD ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD). Recente ontwikkelingen rond het financieringsvraagstuk geven apothekers echter aanleiding om zich te beraden over het vervolg van het implementatietraject.

PW35 - 31-08-2018 | door Quirine Tacken

‘Beginnen met gesprekken, is starten met verandering’

Effectief personeelsbeleid bij disfunctioneren, ziekte, flexarbeid en verlof

Signaleren dat een assistente ziek dreigt te worden, je voorbereiden op een verzuimgesprek of wrijving op de werkvloer voorkomen. Niet de meest eenvoudige taken van een apotheker. Op praktische en interactieve wijze informeren deskundigen in de cursus Effectief personeelsbeleid over wet- en regelgeving en geven tips en handvatten voor aanpak in de praktijk.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

‘Een patiënt haalde maandelijks zes liter waterstofperoxide op’

De GIC helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 6500 keer per jaar.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Jacco Pesser kandidaat voor het LOA-bestuur

Apotheker Jacco Pesser stelt zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie LOA. LOA-leden krijgen begin september een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat.

PW35 - 31-08-2018 | door KNMP

Waardering

Alexanderpraat

De KNMP adviseert de leden deze maand dringend om vervuilde valsartan terug te halen naar de apotheek. Nu we tussentijds de balans opmaken kan ik als voorzitter melden dat het bestuur geen seconde spijt heeft van de terugroepactie. Het gros van de patiënten is inmiddels omgezet en dat is in de vakantie een goede score.

PW35 - 31-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Alertheid geboden, aandacht gewenst

‘Laaggeletterdheid wordt nog steeds onderschat’

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Een onbegrepen uitleg kan leiden tot verkeerd medicijngebruik, met alle gezondheidsrisico’s van dien. “Laaggeletterdheid kan grote gevolgen hebben voor medicatie­gebruik, maar het is nog steeds een onderbelicht probleem in de apotheek”, stelt Nicolette van Horssen, projectleider Verantwoord Medicijngebruik laaggeletterden en migranten bij de KNMP.

PW35 - 31-08-2018 | door Jessica Maas

Doseringsadviezen DOAC’s voor morbide obesen beschikbaar

De eerste doseringsadviezen voor patiënten met morbide obesitas en patiënten met bariatrische chirurgie zijn gereed. Adviezen voor de DOAC’s edoxaban en dabigatran zijn per 1 september 2018 beschikbaar via de G-Standaard. Binnen een KNMP-project worden de komende jaren doseringsadviezen ontwikkeld voor geneesmiddelen bij morbide obesen.

PW35 - 31-08-2018 | door KNMP

Advies CBG: Esmya mag weer beperkt worden toegepast

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de indicatie van Esmya (ulipristalacetaat) ingeperkt en adviseert zorg­verleners alleen patiënten te behandelen als de leverfunctie in orde is. Deze maatregelen vervangen de tijdelijke beperkende maatregelen die in februari 2018 uit voorzorg genomen zijn, tijdens de herbeoordeling.

PW33en34 - 17-08-2018 | door KNMP

Minister Bruins bij StiPCO-dag Rotterdam op 27 september

Minister Bruins van VWS heeft toegezegd aanwezig te zijn bij de laatste StiPCO-dag in Rotterdam op 27 september 2018. Hij houdt daar van 15.00 tot 15.30 uur een lezing over de openbaar apotheker als zorg­verlener in de multidisciplinaire eerstelijns zorg.

PW33en34 - 17-08-2018 | door KNMP

Koninginnerit

Alexanderpraat

Tekorten, preferentie, recalls. Apothekers zijn net wielrenners. Alleen ploeteren zij zich het hele jaar over zware cols en niet alleen tijdens de Tour de France. En het zijn niet alleen je eigen apothekerstaken. Als manager van de apotheek moet je ook zorgen dat je de informatie overbrengt naar het apotheekteam en dat artsen hierin meegaan.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Op de bres voor zorg aan ouderen

Drie leden van de nieuwe Special Interest Group Ouderen aan het woord

Ouderen vormen de groep patiënten met wie je echt een band op kunt bouwen. De Special Interest Group (SIG) Ouderen is nieuw en valt onder de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) van de KNMP. De SIG-leden hebben uiteenlopende achtergronden en een gezamenlijk doel: de ouderenzorg in de apotheek meer vorm geven.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Ilse Boekweg

‘Een assistente haalde structureel geneesmiddelen uit de afvalton’

De helpdesk Arbeidszaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. In een nieuwe serie bespreken medewerkers achter de helpdesks veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken die binnenkomen. De helpdesk Arbeidszaken is als eerste aan de beurt, apothekers consulteren deze rond de 5500 keer per jaar.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Ilse Boekweg

Bijna een miljoen extra controles om medicatieveiligheid te verbeteren

In totaal zijn in 2017 bijna een miljoen landelijke Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) afgehandeld door apothekers. Dit blijkt uit verzamelde data van bijna 90% van de Nederlandse apotheken. De MFB’s helpen bij het extra controleren op medicatieveiligheid. Bij een op de vijf afgehandelde MFB’s zijn aanpassingen volgens de vigerende richtlijnen doorgevoerd.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

Onberispelijk

Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Verkiezingen bestuurslid AGM: de twee kandidaten zijn bekend

Apothekers Jaap Claessens en Jaap Hoogeterp stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). AGM-leden krijgen eind augustus een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

Huisarts mag nu ook GLP-1-agonisten voorschrijven

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat huisartsen nu ook GLP-1-agonisten mogen voorschrijven. De verzekeraars hebben dit besloten na de recente aanpassing van de NHG-Standaard Diabetes type 2.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Over: Geneesmiddelentekorten, administratieve lasten en FMD

Kwartaal in beeld

De geneesmiddelentekorten blijven de gemoederen bezighouden. Ditmaal is de KNMP in het nieuws over de tekorten van geneesmiddelen die voorgeschreven worden binnen de verslavingszorg. Steeds meer patiënten worden de dupe van tekorten. Verder zijn apothekers in de media over de administratieve lasten en medicinale cannabis.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Gezocht voor KNMP-campagne: echte apothekers in de hoofdrol

Voor de camera staan om over het apothekersvak te vertellen? Apothekers die dat leuk vinden, kunnen zich opgeven voor de publiekscampagne van de KNMP over de website Apotheek.nl. De campagne, met alleen echte apothekers in de hoofdrol, moet medicijngebruikers en niet-medicijngebruikers informeren over de toegevoegde waarde van Apotheek.nl.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Bakkerij

De maatschappij is zich onvoldoende bewust hoe apothekers de Nederlandse gezondheidszorg positief beïnvloeden. Apothekers doen dat in al hun verschijningsvormen, heb ik gemerkt na twee maanden als algemeen directeur van de KNMP.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Document acties

Vacatures
Teamplayer met kennis van farmacotherapie

Zorgapotheek | Bleiswijk

Beherend apotheker

Apotheek Drie Meren | Hoofddorp

Beherend apotheker

Schelde Apotheek | Amsterdam

Meer…
Back to top