Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen melding bij zwangerschap? Wèl actie!

Medicatiebewaking vanuit G-Standaard

PW Magazine 11, jaar 2011 - 18-03-2011 | door Monique Groen
Bij het aanschrijven van metformine voor een zwangere krijgt u een uitgebreid advies op uw scherm met mogelijke alternatieven en overwegingen voor een goede therapie. Bij nitrofurantoïne is de tekst aanzienlijk korter en metronidazol geeft geen tekst [1]. Hoe komt dat?

2011pw11p23U kunt voor de contra-indicatie ‘kinderwens, zwangerschap en borstvoeding’ twee soorten meldingen op uw scherm krijgen. Daarnaast verschijnt niet bij elk genees­middel een melding. U kunt u er dan niet automatisch van uitgaan dat gebruik van dat middel tijdens de zwangerschap veilig is.

Historie

De bewaking in de G-Standaard voor zwangerschap en borstvoeding is oorspronkelijk ingevuld op basis van het boek Medicatie­begeleiding [2] en is verder onderhouden op basis van registratiedossiers en literatuur. Van oudsher verschijnt daarom uitsluitend een melding op het scherm wanneer een bepaald geneesmiddel is gecontraïndiceerd bij zwangerschap of borstvoeding. Binnen een samenwerking tussen het GIC, RIVM, CBG, CVZ en Stichting Health Base werkte de Teratologie Informatie Service aan een webdatabase waarin het gegevens over geneesmiddelen bij kinderwens, zwangerschap en borstvoeding opneemt. Het was de bedoeling dat wij de adviezen in de G-Standaard zouden baseren op de gegevens in die database.

Contra-indicaties

In afwachting van de webdatabase is het GIC eind 2008 gestart met het opstellen van een uitgebreide bewaking op basis van literatuuronderzoek. Dit betreft de volgende geneesmiddelgroepen: antihista­minica, triptanen, antidepressiva, anti­lipaemica, anticoagulantia, bloedglucose­­­verlagende en –verhogende middelen en β2-sympathicomimetica. Bij deze stoffen is niet alleen informatie opgenomen als daadwerkelijk problemen bekend of te verwachten zijn tijdens kinderwens, zwangerschap of borstvoeding, maar ook wanneer de gegevens beperkt zijn of wanneer het middel veilig te gebruiken is. Het (Z)AIS/HIS geeft bij deze nieuw uitgewerkte stoffen altijd een signaal bij de contra-indicaties kinderwens (gebruik door de vrouw), zwangerschap en borstvoeding. Bij de contra-indicatie kinderwens (gebruik door de man) geeft het (Z)AIS/HIS uitsluitend een signaal wanneer er daadwerkelijk iets bekend is over de effecten van het geneesmiddel op de vruchtbaarheid van de man. In de toekomst worden steeds meer geneesmiddelgroepen op deze manier bewaakt.

Zelf prioriteren

Voor stoffen die wij (nog) niet hebben beoordeeld, kan een melding op het scherm verschijnen. Deze luidt dan bijvoorbeeld: Bij deze patiënt is het kenmerk ‘Zwangerschap’ gekoppeld. Voor dit geneesmiddel is hier (nog) geen advies beschikbaar. Of deze melding daadwerkelijk getoond wordt, kan afhangen van de instelling van uw systeem. Ook kan het zijn dat dit nog niet geïmplementeerd is. Dan is het belangrijk dat u zelf de prioriteit aangeeft bij uw softwarehuis.

 

Literatuur

1 [PW 2011;(8):13]

2 PAGM de Smet. Medicatiebegeleiding. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. 1990

Document acties

Back to top