Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

KNMP

Niet elke zorginnovatie komt exact op tijd

KNMP en BENU Apotheken werken samen in pilot online videoconsult

De afdeling Zorgonderzoek en Innovatie van de KNMP onderzoekt samen met BENU Apotheken in hoeverre de inzet van een online videoconsult zinvol is voor apotheker en patiënt. Meer partijen in de zorg passen deze innovatie al toe. De vraag is of dit werkt in de apotheek.

PW12 - 24-03-2017 | door Dennis Mulkens

Digitaliseren kun je leren

KNMP maakt handreiking voor digitaliseren van patiëntendossiers

Apotheken digitaliseren recepten al jaren voor eigen gebruik, maar begin dit jaar kreeg de KNMP de formele bevestiging van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg: een digitaal dossier is een waardige vervanger van een papieren dossier. Openbaar apotheker Feroz Akbari ontwikkelde een gevalideerde scanmethode.

PW12 - 24-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

Boosheid over het opdrijven van prijzen

Patroon zichtbaar bij introducties Essential Pharmaceuticals

Apothekers en patiënten reageren boos op een nieuwe bijbetaling voor de patiënt. Gebruikers van Slow K maken sinds 1 maart extra kosten, nu de nieuwe registratiehouder Essential Pharmaceuticals de prijs heeft verhoogd. Deze onderneming dreef eerder al de prijs van Camcolit op. Er is sprake van een patroon, zo blijkt uit onderzoek door de KNMP en de SFK.

PW12 - 24-03-2017 | door KNMP

Krabben

Alexanderpraat

Sinds minister Schippers in 2010 aantrad kennen de zorguitgaven een gematigde groei. Zij kan hier met voldoening op terugzien. Uniek in de historie van dit kikkerlandje. De uitgaven voor extramurale farmaceutische zorg zijn nu zelfs lager dan op de dag waarop zij haar ambt aanvaardde. De belangrijkste verdiensten in deze zijn echter niet toe te schrijven aan haar centrale inkoopbureau of het onvolprezen preferentiebeleid.

PW12 - 24-03-2017 | door Léon Tinke

Oude beelden

Alexanderpraat

Om het 175-jarig bestaan van de KNMP extra glans te geven, trekken we door het land met de tentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’. Geen collectie van opgepoetste vijzels of voltooid verleden tijd uitwasemende apotheekinterieurs, maar een rondgang met een speciale game-app waarmee oud en vooral jong kunnen ervaren hoe uitdagend het is om apotheker te zijn.

PW11 - 17-03-2017 | door Léon Tinke

KNMP-werkgroep beoordeelt interacties oncologische middelen

Adviezen doorgevoerd in de interacties in de G-Standaard

Jaarlijks brengt een multidisciplinaire KNMP-werkgroep advies uit over nieuwe middelen of nieuwe inzichten. Hun adviezen worden overgenomen in de G-Standaard en het Informatorium Medicamentorum.

PW11 - 17-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

Start jubileumjaar: 175 jaar beter beter door de apotheker

Utrechtse burgemeester opent tentoonstelling in Oude Hortus

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen opende vrijdagmiddag 10 maart de jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ in de Oude Hortus in Utrecht. Op de tentoonstelling kruipen bezoekers in de huid van de apotheker en maken ze kleine Juub en zijn familieleden beter beter met een app op de smartphone.

PW11 - 17-03-2017 | door KNMP

Burgemeester Utrecht prijst apothekers

‘Wortels van de farmacie liggen letterlijk in Utrecht’

‘Apothekers zullen in de toekomst altijd nodig zijn om veilig medicijngebruik door kwetsbare groepen te bewaken.’ Dat zei de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen tijdens de opening van de familietentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’ op vrijdag 10 maart in de Oude Hortus in Utrecht. Hij sprak de hoop uit dat bezoekers van de tentoonstelling, lopend langs de zuilen, de kennis en kunde van apotheker zullen waarderen.

PW11 - 17-03-2017 | door KNMP

‘Een vinnigen strijd’ – 175 jaar historie van de KNMP

Jubileumjaar opent met publiekstentoonstelling in Oude Hortus Utrecht

De oudste koepel van medische beroepsbeoefenaren van Nederland: dat is de KNMP. Al in april 1842 richtten apothekers de Maatschappij ter bevordering der Pharmacie op.

PW10 - 10-03-2017 | door Gerben Klein Nulent

Reizende Piaggio over antibioticaresistentie

AntibiotiCAR belicht rol apotheker bij voorkomen resistentie

De Antibiotica Brigade, een rondreizende tentoonstelling over antibioticaresistentie, is zaterdag 4 maart gelanceerd tijdens de Museumnacht Rotterdam. De expositie is het initiatief van de KNMP, Museum Boerhaave en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, en is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

PW10 - 10-03-2017 | door KNMP

‘De G-Standaard staat als een huis sinds 1985’

Buitenlandse artsen en apothekers jaloers op de Nederlandse database

De G-Standaard heeft voor apotheken, huisartspraktijken en andere instellingen de vanzelfsprekendheid van water uit de kraan. In werkelijkheid is de database iets om trots op te zijn als Nederlandse zorgverlener. “Met de G-Standaard hebben we in Nederland een unieke infrastructuur.”

PW10 - 10-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

KNMP Farmanco populair bij apotheker en publiek

Website al 12,5 jaar gericht op oplossingen voor geneesmiddelentekorten

Wat is de reden van niet-beschikbaarheid, wat is de verwachte datum van beschikbaarheid, wat is de farmaceutische substitutie en wat is het farmacotherapeutisch advies? Dit zijn de vier vragen die voor apothekers bij elk leveringsprobleem relevant zijn. Al sinds 2004 op knmpfarmanco.nl, dé website voor alle geneesmiddelentekorten.

PW10 - 10-03-2017 | door Dennis Mulkens

Geschiedenis schrijven

Alexanderpraat

Op 23 april 1842 doorkliefde stoomlocomotief ‘De Arend’ luid fluitend het troosteloze land ten westen van onze hoofdstad.

PW10 - 10-03-2017 | door Léon Tinke

Alexanderpraat

Mijn kinderen kunnen zich er niets bij voorstellen. De tijd dat ons land slechts twee TV-zenders kende, waarvan het gebrekkige signaal werd opgevangen met een lullige sprietantenne.

PW9 - 03-03-2017 | door Léon Tinke

Het Grote Zorgdebat: meer tijd voor zorg

Meer tijd, arbeidsmarktbeleid en preventie scoren hoog bij politici

Tijd voor zorg. Dat wilden eigenlijk alle (kandidaat)-Kamerleden die deelnamen aan Het Grote Zorgdebat op 20 februari in Nieuwegein, met als titel ‘Zorg voor de toekomst’. Het debat was georganiseerd door meer dan twintig koepelorganisaties, waaronder de KNMP.

PW9 - 03-03-2017 | door Mariël Croon

‘We worden gek van wisselende doosjes’

KNMP, LHV en KBO-PCOB bieden petitie preferentiebeleid aan Tweede Kamer aan

KNMP-bestuurder Katja Kok-van Oirschot overhandigde dinsdag 21 februari 2017 een petitie voor een versoepeling van het preferentiebeleid aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Zij deed dit samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de seniorenorganisatie KBO-PCOB. De petitie werd ondersteund door negen patiëntenorganisaties. Een reportage in beeld.

PW9 - 03-03-2017 | door KNMP

Sterkebottencampagne verlengd

Op verzoek van apothekers is de ‘Sterkebottencampagne’ van de KNMP verlengd. De online campagne op Facebook loopt een maand langer door.

PW9 - 03-03-2017 | door KNMP

Akkoord cao Apotheken en cao Bedrijfsfonds Apotheken

Een meerderheid van de VZA- en de ASKA-achterban heeft ingestemd met de cao Apotheken 2016-2017 en de cao Bedrijfsfonds Apotheken 2016-2019.

PW9 - 03-03-2017 | door KNMP

KNMP vraagt fabrikant Camcolit prijsstijging terug te draaien

Directeur Léon Tinke van de KNMP heeft Essential Pharmaceutical, de fabrikant van Camcolit, dringend opgeroepen de recente prijsstijging terug te draaien. Nadat de Britse fabrikant de rechten had overgenomen van Norgine, verhoogde de fabrikant de prijs van het middel van € 4,76 naar € 69 euro per 100 tabletten van 400 mg lithiumcarbonaat.

PW9 - 03-03-2017 | door KNMP

Pieter Derks sluit jubileumcongres af

Cabaretier Pieter Derks zal optreden als afsluiting van het knmpjubileumcongres ‘Farmacogenetica: maatwerk voor de apotheker’ op 13 april 2017.

PW8 - 24-02-2017 | door KNMP

Document acties

Back to top