Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

KNMP

Stoppen met roken: met hulp vanuit de apotheek

Succesvol project Sonja Keizers krijgt vervolg

Er is op 31 mei wereldwijd aandacht voor de Wereld Niet Roken Dag. Na het succesvolle Stoppen met Roken-project in Apotheek Pillen en Praten gaan binnenkort tien Alphega en Boots apotheken aan de slag met een vervolg, waarvoor ze een passende vergoeding ontvangen.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Apothekers werken met KNMP aan inzameling medicijnafval

Lokale aanpak: apotheken en gemeenten trekken steeds meer samen op

In de zomer van 2016 bleek dat apothekers in 45 procent van de Nederlandse gemeenten moeten betalen voor het vrijwillig inzamelen en verwerken van medicijnafval van patiënten. Ondersteund door voorbeeldbrieven, argumentatie, pers en politiek proberen apothekers samen met de KNMP het tij te keren.

PW21/22 - 26-05-2017 | door Jasmijn Touw

‘We hebben wel nieuwe bekostiging nodig’

Capaciteitsplan 2017 onderstreept behoefte aan meer openbaar apothekers

Om aan de toekomstige zorgbehoefte te voldoen, zijn meer openbaar apothekers nodig. Dat is in een notendop de conclusie van het Capaciteitsplan 2017 – Openbaar Apothekers. Wat zijn de gevolgen?

PW21/22 - 26-05-2017 | door Paul Poley

VWS wil praten met KNMP en IGZ over vervalste recepten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met de KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek over vervalste recepten. Dit naar aanleiding van een uitzending van Radar op 15 mei 2017. In het televisieprogramma kreeg een redacteur van Radar op basis van valse recepten medicijnen mee bij vijftien apotheken.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Crimineel

Alexanderpraat

De journalistiek is een nobel vak. Op dezelfde dag dat The Washington Post president Trump pijnigt vanwege het lekken van gevoelige informatie aan de Russen en de Mexicaanse journalist Valdez Càrdenas zijn onthullende publicaties over de georganiseerde misdaad met de dood bekoopt, komt tv-programma Radar met nieuws over een vervalst recept.

PW21/22 - 26-05-2017 | door Léon Tinke

Andere wijze van jureren bij de KNMP-zorginnovatieprijs

Insturen ideeën mogelijk vanaf 5 juni

Een andere manier van jureren, een hoger prijzengeld en een sprekend beeldmerk. Zie hier een aantal nieuwe elementen rondom de KNMP-zorginnovatieprijs, die voortaan eenmaal per jaar wordt uitgereikt. Met hopelijk veel sterke verfrissende ideeën.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

Introductie What’s New gaat voorop in LSP-verbeterplan

Signaalfunctie blijft belangrijk voor kwetsbare patiënten

Met de introductie van What’s New is een eerste vooruitgang geboekt in het LSP-verbeterplan. Deze actualiteitscontrole van medische gegevens is inmiddels door CompuGroup Medical (CGM) opgeleverd.

PW21/22 - 26-05-2017 | door KNMP

‘175 jaar beter beter door de apotheker’ doet Delft aan

Wethouder De Prez onderstreept maatschappelijke rol apothekers

“Of je nu apotheker bent of arts of een andere zorgverlener: je helpt te zorgen dat mensen zich weer goed gaan voelen, aan het werk kunnen blijven. Heel belangrijk”, aldus de Delftse wethouder Raimond de Prez bij de opening van de tweede editie van de reizende jubileumtentoonstelling.

PW20 - 19-05-2017 | door KNMP

Apothekers passen jaarlijks nog steeds 10 miljoen recepten aan

Apothekers passen op jaarbasis nog steeds 10 miljoen recepten voor hun patiënten aan. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut SIR onder 275 apotheken. De cijfers bevestigen gegevens uit een onderzoek uit 1999. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: “Wij vonden het van belang opnieuw onderzoek te laten doen naar deze aantallen. Ze zijn zoals verwacht nog steeds actueel. Het laat zien hoe belangrijk het werk van de apotheker is. Medicijngebruik vraagt om grote zorgvuldigheid en extra controles.”

PW20 - 19-05-2017 | door KNMP

Drugstoerisme

Alexanderpraat

Amsterdam barst uit zijn voegen van het aantal toeristen. Sommige delen van de stad geven je permanent het benauwde gevoel van Koningsdag. 1 op de 3 toeristen wordt aangetrokken door de verlokkingen van de coffeeshops. Op de fiets is het een voortdurende uitdaging om de toeristenplaag te ontwijken. Uit het niets doemen ze voor je op. Met rolkoffer en al krioelen ze nietsvermoedend en nietsontziend door de stad op zoek naar hun Airbnb. Plaag of zegen? De middenstand en huisjesmelkers varen er wel bij.

PW20 - 19-05-2017 | door Léon Tinke

StiPCO-tegemoetkoming innen: drie gouden tips

Niet alle deelnemers voldoen aan administratieve eisen voor uitbetaling

Niet alle openbaar apothekers incasseren hun tegemoetkoming voor StiPCO, het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers. Administratieve plichten blijken een hinderpaal. Drie gouden tips om succesvol te innen. Leuker kunnen we het niet maken…

PW19 - 12-05-2017 | door KNMP

KNMP stopt gratis patiënteninformatie

Efficiëntieslag op instigatie van leden

Geprinte KNMP-publieksinformatie is per mei 2017 niet langer gratis beschikbaar. Brochures zijn nog wel tegen kostprijs te bestellen. Ook is een aantal slecht lopende folders verwijderd. Dit gebeurde op verzoek van leden.

PW19 - 12-05-2017 | door KNMP

Kunst

Alexanderpraat

Met een goede klacht kun je je voordeel doen. Maar veel klachten in de apotheek gaan over onbegrijpelijke vergoedingsregels of geneesmiddelen die niet verkrijgbaar zijn. Zaken waarvan het logisch is dat mensen zich er druk om maken, maar waarbij u vaak niet meer kunt doen dan het motto van de Belastingdienst na te streven: ‘Leuker kunnen we het voor u niet maken, hooguit makkelijker’.

PW19 - 12-05-2017 | door Léon Tinke

KNMP-iconen in voorlichtingsinstructies

De voorlichtingsinstructies (VI’s) van UI-online bevatten sinds eind april 2017 KNMP-iconen. De iconen zijn gemaakt om de laaggeletterde patiënt in beeld te informeren bij goed medicatiegebruik.

PW18 - 05-05-2017 | door KNMP

Overheid verstuurt jodiumtabletten per post

Ter bescherming tegen een eventueel nucleair incident krijgen 1,4 mil-joen huishoudens in Nederland na de zomer de beschikking over jodium-tabletten. Voor de predistributie kiest de overheid voor huis-aan-huis-verstrekking per post. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer. Naast deze predistributie worden er regionaal operationele plannen uitgewerkt voor nooddistributie na een nucleair incident.

PW18 - 05-05-2017 | door KNMP

Essential Pharmaceuticals weigert ook na tweede oproep prijzen te verlagen

Essential Pharmaceuticals is niet bereid de prijzen van Camcolit, Norgalax, Calcitonine en Slow K te verlagen. In navolging van de KNMP heeft het ministerie van VWS daarop aangedrongen. Dat blijkt uit de beantwoording van de staatssecretaris van VWS op Kamervragen van de SP.

PW18 - 05-05-2017 | door KNMP

Jubileumtentoonstelling reist door naar Botanische Tuin TU Delft

Wethouder opent ‘175 jaar beter beter door de apotheker’

De Delftse wethouder Raimond de Prez opent woensdag 10 mei de tweede editie van de reizende jubileumtentoonstelling ‘175 jaar beter beter door de apotheker’. Deze verhuist van de Hortus in Utrecht naar de Botanische Tuin van de TU Delft. De tentoonstelling, met een interactieve route langs zes zuilen, toont hoe de apotheker al 175 jaar veilig geneesmiddelgebruik realiseert.

PW18 - 05-05-2017 | door KNMP

Uitgekookt

Alexanderpraat

In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de koekoek en de griet, want die leggen in de meimaand niet. En ook de zorgverzekeraars onttrekken zich aan deze Oudhollandse folklore. Zo publiceren zij jaarlijks in de maand april hun inkoopbeleid. Altijd weer spannend wat voor surprise-ei er is uitgebroed.

PW18 - 05-05-2017 | door Léon Tinke

Zorgen over beleid inkoop Zilveren Kruis

Verlengde aflevertermijn tast kwaliteit van zorg aan

Apothekers en artsen tonen zich in een brief aan het ministerie van VWS verbaasd en bezorgd over de prescriptieafspraken uit het inkoopbeleid voor 2018 van Zilveren Kruis Achmea. De verzekeraar stelt toe te gaan naar “gepaste aflevertermijnen” die een half jaar of een jaar kunnen zijn, en schendt daarmee de prescriptieafspraken uit het programma Aanpak verspilling in de zorg.

PW17 - 28-04-2017 | door KNMP

Passie

Alexanderpraat

Het was een goede vrijdag. Het academiegebouw van de universiteit van Utrecht vulde zich met de éminences grises van de farmacie. Een illustere verzameling ereleden en KNMP-prominenten. Voor mijzelf een levend fotoboek. Tussen al die roemrijke dames en heren waande ik mij weer even die kleine jongen van weleer. Alsof de tijd geen jaren telt.

PW17 - 28-04-2017 | door Léon Tinke

Document acties

Back to top