Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 36

PW36 - 06-09-2017 | door Laura Hondebrink en Anja Wijnands, Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum

Wat is waar over vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik?

  1. a. Vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten meestal natriumhydroxide en blootstelling hieraan kan leiden tot elektrolytenverstoringen.
  2. b. Vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten meestal natriumhydroxide en blootstelling hieraan kan leiden tot perforatie van de slokdarm.
  3. c. Vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten meestal zwavelzuur en blootstelling hieraan kan leiden tot elektrolytenverstoringen.
  4. d. Vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten meestal zwavelzuur en blootstelling hieraan kan leiden tot perforatie van de slokdarm.

Toelichting

Het juiste antwoord is: b. Vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten meestal natriumhydroxide en blootstelling hieraan kan leiden tot perforatie van de slokdarm.

De meeste vloeibare gootsteenontstoppers voor huishoudelijk gebruik bevatten natriumhydroxide, variërend van 5 tot 70%. De pH van ontstoppers met natriumhydroxide is meestal 13-14. Inname van ontstopper kan leiden tot ernstige etsingen, necrose en perforatie van de slijmvliezen van mond (lippen, tong), keel, oesofagus, maag en duodenum.

De corrosieve werking berust op het oplossen van eiwitten en collageen, het verzepen van lipiden en de dehydratie van weefselcellen. De kans op ernstige beschadiging van de slokdarm met ulceraties is in het algemeen groot na blootstelling aan logen met een pH > 11,5. Daarnaast is de concentratie natriumhydroxide van belang.

Oesofago-gastroscopisch onderzoek is nodig bij hevige pijnklachten, blaren op lippen/mond, en wanneer er ernstige laesies worden verwacht, bijvoorbeeld na inname van een hoge concentratie loog, ook als er kort na inname nauwelijks symptomen aanwezig zijn. Uiteraard altijd in overleg met de MDL-arts. Bij kinderen die asymptomatisch zijn is het uitvoeren van een oesofago-gastroscopie in het algemeen niet noodzakelijk omdat dan zelden laesies aangetroffen worden.

In 2016 werd het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum 104 maal gebeld over een blootstelling aan een ontstopper met natriumhydroxide.

Document acties

Back to top