Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Shoppers

PW26 - 30-06-2017 | door Wilma Göttgens, apotheker
Vrijdagmiddag kwart voor zes. “Ik ga een weekend weg en kom maandagavond pas terug. Dan kom ik oxycodon en methylfenidaat tekort. Kun je mij voor één keertje …”
Shoppers

Een bekend verhaal van een bekende patiënt. Met een bekend vervolg. Ik roep mijn collega. Hij is samen met twee assistenten vast contactpersoon voor mevrouw (31 jaar).

Er gaat geen week voorbij of er is iets loos met haar medicatie. Ze belt en e-mailt dan meerdere malen per dag. Afspraken over welke psychofarmaca, hoeveelheid en hoe vaak, bepreekt mijn collega met de behandelaar van ggz. Een beproefde remedie om opname te voorkomen. Dat lukt niet altijd. Mevrouw zet ingenieus meerdere
kanalen in om aan middelen te komen.

Laten we als apothekers niet de illusie hebben ernstige verslavingsproblematiek met persoonsgerichte farmaceutische zorg te kunnen voorkomen. Ergernis over de arts die toch dat extra recept uitschrijft helpt ook niet. De grens tussen oprechte zorgvraag en misleidende manipulatie is bij een verslaving niet scherp. Dat ‘shoppers’ met vervalste recepten in Nederland vrij spel hebben is geen nieuws.

Apothekers worden permanent aangesproken op hun verantwoordelijkheid misbruik van geneesmiddelen te voorkomen. Verslaafde patiënten staan vaak met één been in de illegaliteit van de drugsscene en met het
andere in de zorgketen. Apothekers kunnen zelf een grens tussen deze twee werelden trekken. Ontwikkel gerichte MFB’s en beperk verstrekking van opiaten en benzo’s tot de ‘huis-apotheek’. Zie het als valpreventie.

Document acties

gearchiveerd onder: Recept, Verslaving, Vervalsing
Back to top