Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Start/stop

PW Magazine 35, jaar 2014 - 29-08-2014 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Lieke Winkelmolen blauw vlakHet gebruik van protonpompremmers (PPI’s) bij de patiënt met risicofactoren en een NSAID of laaggedoseerd acetylsalicylzuur zou inmiddels gemeengoed moeten zijn. De cijfers zijn echter teleurstellend. Zo zou slechts 46% van de risicopatiënten met acetylsalicylzuur standaard een PPI gebruiken [1]. Ook zag ik gedurende mijn stage op de SEH toch nog vaak een gastro-intestinale bloeding bij een oudere patiënt mét acetylsalicylzuur, maar zónder PPI. Tijdens de overdracht gaat er dan een zucht van ontstemming door de zaal met MDL-artsen. Weer een ziekenhuisopname die waarschijnlijk te voorkomen was geweest …

Aan de ene kant is er dus nog steeds ondergebruik bij patiënten met een indicatie. Maar daartegenover staat het gebruik zonder indicatie. Regelmatig bespreek ik met onze artsen de aanwezigheid van een PPI in de actuele medicatielijst. Vaak is de indicatie niet te herleiden uit de voorgeschiedenis of de comedicatie, maar dan was er bijvoorbeeld NSAID-gebruik in het verleden. Dat is inmiddels gestaakt, de PPI kan dus ook worden gestaakt. Toch zijn veel artsen huiverig om dat te doen. Mogelijk vanwege de bloeding die ze net hadden gezien. Maar na het bespreken van de risico’s van vitaminetekorten en voedselinfecties verdwijnt de PPI toch vaak van de lijst. Fijn om met zo’n eenvoudige interventie de waarde van de apotheker weer te laten zien. Zowel bij starten als bij stoppen van medicatie.

 

Literatuur

1 De Jong HJ, Korevaar JC, van Dijk L, et al. Suboptimal prescribing of proton-pump inhibitors in low-dose aspirin users: a cohort study in primary care. BMJ Open 2013, Jul 24;3(7).

Document acties

Back to top