Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Remedium sive venenum

PW Magazine 46, jaar 2013 - 15-11-2013 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen
column

Toen ik klein was hing er in de apotheek in mijn straat een gifwijzer. Deze gifwijzer fascineerde mij mateloos: waarom waren sommige stoffen giftig, zijn medicijnen ook giftig, wat moet je doen bij een vergiftiging? Dat de apotheker dit allemaal wist, vond ik erg knap. Waarschijnlijk heeft deze vroege fascinatie mij dan ook geholpen in mijn studiekeuze.

Inmiddels ben ik als aios ziekenhuisfarmacie in de grote stad zelf een soort pratende gifwijzer geworden. Intoxicaties zijn aan de orde van de dag en gelukkig wordt onze hulp in deze situaties vaak ingeroepen. Hierbij smullen we onder elkaar van de vreemde incidenten: de verhalen over patiënten die opzettelijk benzine opdrinken, batterijen inslikken of soep maken van zelfgeplukte groene knolamanieten. In deze gevallen spelen we een belangrijke rol in de bevestiging van de diagnose en advisering over ondersteuning en therapie. In de preventie van deze intoxicaties kunnen wij moeilijker helpen: een impulsieve actie is lastig tegen te houden.

Minder sensationeel zijn de veel vaker voorkomende onopzettelijke intoxicaties door een te hoge dosering, interacties of rondslingerende medicatie. Juist hierin kunnen wij wel degelijk een heleboel ellende voorkomen. Dus laten we de patiënt die voorlichting geven over de schadelijke effecten van langdurig maximaal gebruik van paracetamol en het te snel afhalen van herhaalmedicatie benoemen. Informeer ouders over de gevaren van voor kinderen bereikbare medicijnen. Zo profileren we onze kennis als ‘gifexpert’ en werken we bovenal preventief. En heb natuurlijk een gifwijzer in huis. Misschien inspireer je dan ook nog een klein meisje in haar beroepskeuze.

Document acties

Back to top