Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Politieagent

PW Magazine 06, jaar 2013 - 08-02-2013 | door Jaap Dik
column

Als de zorgverzekeraars onvoldoende kennis en mogelijkheid tot sturing hebben, grijpen ze naar een ander middel: de zorgverleners mogen elkaar onderling in de gaten houden. Waartoe dat kan leiden, zien we met sommige verbandmiddelcontracten; als apotheker zou je de wond moeten beoordelen en controleren of de arts wel de juiste diagnose heeft gesteld. Signaleren en overleggen doen wij als apotheker natuurlijk al, maar moeten we nu weer de politieagent gaan uithangen? Is er ook een bonnenquotum? Kwade tongen beweren dat deze verzekeraar volgend jaar de verbandmiddelen elders wil onderbrengen en dat die er baat bij heeft als de apothekers de contracten niet willen tekenen.

Maar het wordt nog gekker. Er is een grote verzekeraar die in contracten met de thuiszorg heeft opgenomen dat de thuiszorgorganisatie de apotheker aanzet tot medicatiereviews van polyfarmacie-patiënten. Nieuwe patiënten per direct, bestaande patiënten uiterlijk 1 mei 2013. En let wel: ieder jaar weer! Letterlijk staat in het contract: “Indien een apotheker niet mee wenst te werken aan de uitvoering van een medicatiecheck, verzoeken wij u ons daarover te informeren.” Dezelfde verzekeraar vond het destijds niet nodig om een medicatiereview te contracteren.

De goede samenwerking die de apothekers met de thuiszorgmedewerkers hebben, komt nu op het spel te staan. Ze zijn de ogen en de oren in de thuissituatie en zien als bijvoorbeeld het ‘filmpje’– ook bekend als baxterrol – onaangetast is.

Keek er maar eens iemand mee of de verzekeraar zijn werk wel goed doet.

Document acties

Back to top