Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vraagbaak overmatig zweten

Ziekenhuisapotheker in multidisciplinair team expertisecentrum

PW18 - 04-05-2018 | door Cindy Reinders
Patiënten met ernstige zweetklachten kunnen sinds kort terecht in een speciaal daarvoor opgericht expertisecentrum in het Meander MC.
Vraagbaak overmatig zweten

Oscar Breukels is als ‘derma-apotheker’ het aanspreekpunt voor medicatievragen.

De impact van drijfnatte handen op het dagelijks leven van een patiënt, die begin februari haar verhaal vertelde op het openings-symposium van het Hyperhidrosis Expertisecentrum van het Meander MC in Amersfoort, maakte veel indruk op ziekenhuisapotheker Oscar Breukels. “Tientallen jaren vocht zij – 24 uur per dag, 7 dagen per week – tegen het zweet dat werkelijk van haar handen gutste. Na een operatie was het ineens voorbij!”

De mensen die het expertisecentrum bezoeken hebben dus niet een beetje last van zweten, benadrukt hij. “Het zijn serieuze klachten die behoorlijk invaliderend kunnen zijn.” De dermatologie behoort tot een van zijn aandachtsgebieden. De dermatologen kennen Breukels daarom goed en vroegen hem deel te nemen aan het multidisciplinaire team dat is opgericht voor het expertisecentrum. “De lijnen zijn kort en dat werkt erg prettig.”

Hij dient ad hoc als vraagbaak als het gaat om medicatie. In de eerste twee maanden hebben zij hem een keer of vijf geraadpleegd. “Toen de glycopyrroniumtabletten niet leverbaar waren, bijvoorbeeld. Maar ook over bijwerkingen en interacties – ‘want daar hebben apothekers handige bronnen voor’.”

“De dermatologen schrijven hier namelijk niet alleen lokale middelen voor, zoals de aluminium-chloride-oplossing 42% die we hier in de ziekenhuisapotheek voor hen bereiden, maar ook Botox en systemische middelen met een anticholinerge werking. Dat zijn: clonidine, oxybutinine, glycopyrronium en tricyclische antidepressiva. Wanneer een patiënt met orgaanfalen zo’n middel moet gebruiken, overleggen we ook over het middel van keuze en eventuele dosisaanpassingen.”

Behouden

Verder heeft Breukels de radiofarmacie onder zijn hoede en de bereidingen, van oudsher de link naar de dermatologie als aandachtsgebied. “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om aan alle eisen, zoals de GMP, te kunnen voldoen. En ons doel is om al die benodigde diploma’s te behouden. Steeds meer apothekers stoppen met bereiden, waardoor de vraag bij ons juist toeneemt.”

Zijn volgende uitdaging, vertelt hij, ligt op de afdelingen. “De parenteralia die we niet in bulk bereiden, wil ik door assistenten in de satellietapotheken laten klaarmaken. In verschillende ziekenhuizen gebeurt dat al. Dat wil ik ook.” 

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Vacatures
Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top