Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tabletstukjes in neussonde

Christiaan Daniels geeft farmaceutische zorg aan verstandelijk beperkten

PW27en28 - 06-07-2018 | door Annemiek Veelenturf
Vermalen tabletstukjes die een neussonde verstoppen, of een patiënt die wondzalf oplikt. Als apotheker voor verstandelijk beperkten moet Christiaan Daniels specifieke farmaceutische oplossingen bieden. Daarbij heeft hij hulp van een speciale beroepsvereniging.
Tabletstukjes in neussonde

Bij mensen met het syndroom van Down treedt veroudering eerder op. Organen als lever en nieren verkeren sneller in een mindere staat, wat invloed heeft op de dosering van een geneesmiddel. Of: iemand van 40 met het verstandelijke vermogen van een 2-jarige, dóet ook als een 2-jarige. “Bijvoorbeeld door wondzalf van zijn huid te likken.”

Apotheker Christiaan Daniels, eigenaar van Apotheek Weideman in Ede, somt voorbeelden op uit zijn dagelijkse praktijk die nopen tot specifieke farmaceutische zorg. Zijn apotheek is verbonden aan een instelling van ’s Heeren Loo, met ongeveer 250 bewoners met een verstandelijke beperking en een polikliniek, waarmee zo’n 150 thuiswonenden contact hebben.

“Je probeert veel systemisch op te lossen”, vertelt hij. “Met baxters. Of door innamemomenten zo te organiseren dat tabletten niet mee hoeven naar de dagbesteding – waar ze kunnen rondslingeren of vergeten worden – maar bij het ontbijt, avondeten en voor het slapengaan gegeven kunnen worden. Of door te zorgen dat alle medicatie door een sonde kan.”

Neussondes zijn soms lastig, “zeker als je niet geïnformeerd bent”. Vermalen tabletstukjes kunnen de boel verstoppen, waardoor de patiënt steeds een nieuwe sonde moet krijgen. “Onlangs nog heb ik in een dergelijke situatie de tabletten vervangen door dranken depakine en fenobarbital. Wist ik het maar eerder, dan had ik het direct gedaan!”

Vereniging

Veel heeft Daniels aan de Nederlandse Vereniging van Apothekers voor Verstandelijk Gehandicapten (NVApVG), waarvan de ongeveer veertig leden elkaar met tips en informatie bij de tijd houden. Deze vereniging, die haar eerste lustrum tegemoet ziet, is gesprekspartner voor de Inspectie als het gaat om farmaceutische zaken in richtlijnen. “We trekken ook steeds vaker samen op met AVG’ers, de artsen voor verstandelijk beperkten.”

De vierdaagse masterclass van de NVApVG komt goed van pas bij de medicatiebeoordelingen die Daniels doorlopend uitvoert. Het inzicht dat psychofarmaca – in het verleden vaak voorgeschreven om patiënten rustig te houden – kunnen worden afgebouwd, dringt steeds meer door, en hij heeft daar zijn handen vol aan.

“De overleggen met de medicatiecommissie, met verzorgenden, de speciale FTO’s met de artsen maken het werk heel divers”, zegt hij. “En daardoor ook heel aantrekkelijk.” 

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Back to top