Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Switchen zonder risico

Nieuwe medisch-farmaceutische beslisregels voor risicomedicatie bij ouderen

PW03 - 19-01-2018 | door Maarke Roelofs
Tijdens een farmacotherapeutisch overleg informeerde openbaar apotheker Renetta Fransens haar collega-zorgverleners over nieuwe medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) voor ouderen.
Switchen zonder risico

“Uitleg over risico’s helpt bij het switchen.”

“Amitriptyline omzetten naar nortriptyline, daar wordt niet moeilijk over gedaan. Dat komt vaker voor”, zegt Renetta Fransens, beherend apotheker van Service Apotheek van der Sluis in Sneek. “Maar bij bijvoorbeeld antipsychotica zijn artsen terughoudender. Als je op weerstand stuit, vraag je door.” Zo was er een oudere patiënt die medicatie gebruikte met een groter valrisico, terwijl de arts niet wilde overstappen op een ander middel. “Ik vroeg hem: is deze persoon de laatste tijd wel eens gevallen? ‘Ja, meneer is wel onvast ter been’, antwoordde hij. Toen was de switch snel gemaakt.”

Fransens nam SeNIOR als een van de eersten in gebruik: een nieuwe set medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) voor ouderen. MFB’s ontwikkeld door Service Apotheek op basis van onderzoeksrapporten van Ephor, het expertisecentrum voor farmacotherapie bij ouderen. “De MFB-nierfunctie was er al, maar de winst zit hem in de vermijdbare opnames.”

Zichtbare bijwerkingen blijken in de praktijk een goed argument om een middel toch om te zetten. Maar ook met extra informatie kun je de ander overtuigen, ervoer Fransens. “Een cardioloog die de calciumantagonist barnidipine voorschreef, riep ‘dat zal wel vanuit jullie club aangeraden worden, die omzetting’. Daarop heb ik hem de Ephor-rapporten opgestuurd die samen met artsen zijn opgesteld. Toen bond hij in.”

Belerend

Eerst dacht ze nog dat het te belerend zou overkomen als ze de achtergrondinformatie direct zou meesturen. Maar ze kwam erachter dat artsen deze informatie juist graag willen hebben. “‘Kun je dat voortaan altijd doen?’ vroegen ze.”

Om alle partijen te informeren, koos Fransens ervoor een farmacotherapeutisch overleg te besteden aan de nieuwe MFB’s. “Dit hielp enorm in de bewustwording over risicovolle middelen bij ouderen. Als de keus voor een middel eenmaal is gemaakt, is het moeilijk die weer te veranderen. Uitleg over de risico’s helpt dan om alsnog te kunnen switchen.”

Bij een eerste uitgifte is het makkelijker om het eerstekeuzegeneesmiddel aan te passen, meent Fransens. “Bij een vervolguitgifte is er soms discussie over medicatie die door een andere arts is voorgeschreven. Wie dan de verantwoordelijkheid draagt, is onduidelijk. Het zou mooi zijn als we dat probleem in de toekomst landelijk kunnen aanpakken om vermijdbare opnames tegen te gaan.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top