Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Miljoenen patiënten helpen

Gideon van den Kieboom juicht komst EMA toe

PW23 - 08-06-2018 | door Frans van den Houdt
De komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam biedt kansen voor apothekers en farmaceutische innovatie in Nederland, zegt Gideon van den Kieboom, apotheker bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Miljoenen patiënten helpen

Een “once in a lifetime”-gebeurtenis noemt Gideon van den Kieboom de komst van het EMA naar Nederland. Toen het thema voor de collegedag 2018 van het CBG moest worden vastgesteld, hoefde men dan ook niet lang na te denken. “Gekoppeld aan het onderwerp geneesmiddeleninnovatie, waarmee ook het EMA zich steeds pro-actiever bezighoudt.”

Voorbeelden zijn de versnelde toelatingsprocedure voor nieuwe middelen en de verbeterde bijsluiter en productinformatie. Voor dat laatste heeft het EMA een speciaal platform ingericht, waar Van den Kieboom met andere Europese deskundigen input kwijt kan om goed geneesmiddelgebruik te bevorderen.

“We kijken naar wat op korte termijn haalbaar is, maar ook naar de innovatie van overmorgen. Uiteindelijk wil je een resultaat dat voor alle EU-lidstaten en alle Europese patiënten werkbaar is. Door op Europees niveau te kijken wat andere landen doen, kun je van elkaar leren en good practices overnemen. Je hoeft niet alles nog eens dunnetjes over te doen.”

Binaire uitkomst

Van den Kieboom koos na zijn apothekersopleiding bewust voor een baan buiten de openbare farmacie, omdat hij vreesde dat “werken in de apotheek om de hoek” te kleinschalig zou zijn. In tegenstelling tot een instantie als het CBG, waar hij in januari 2016 als regulatory project leader aan de slag ging, dat het vizier richt op het grote verhaal. “De uitkomst lijkt heel binair: een geneesmiddel wordt goed- of afgekeurd. Maar daaraan gaat veel vooraf, en met jouw inspanningen kun je miljoenen patiënten helpen.”

De aanwezigheid van het EMA in Amsterdam betekent voor Nederlandse geneesmiddelbeoordelaars onder meer dat ze makkelijker en vaker vergaderingen kunnen bijwonen en met Europese collega’s kunnen overleggen. En mogelijk vinden meer apothekers er een baan; nu is slechts 1% van de werknemers Nederlands.

Innovatie is hard nodig, vindt Van den Kieboom, zowel op microniveau, aan de balie, als op Europees niveau. “Ik heb geen glazen bol, maar verwacht wel dat de apotheek als klassiek distributiekanaal gaat veranderen.” En maatwerk – personalized medicine – wordt steeds belangrijker. “Daar blijft een rol weggelegd voor apothekers. We organiseren op de collegedag ook niet voor niets een workshop magistrale bereidingen.” 

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top