Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Investeren in privacy

In Apotheek Stevenshof wachten patiënten achter glas op hun beurt

PW31en32 - 03-08-2018 | door Edwin Bos
Een glazen wand, akoestische gordijnen, een geluiddempende achter-wand en muziek moeten voorkomen dat wachtenden in Apotheek Stevenshof baliegesprekken kunnen horen. Henk-Frans Kwint: “Consultvoering is de toekomst, daarom investeren wij in privacy.”
Investeren in privacy

Wachtende patiënten kunnen meeluisteren en patiënten aan de balie voelen zich niet vrij om vragen te stellen. Uit de onderzoeken naar klanttevredenheid van de afgelopen jaren blijkt ‘privacy’ relatief matig te scoren in de Academische Apotheek Stevenshof in Leiden. Een verbouwing begin dit jaar was aanleiding het privacyprobleem grondig aan te pakken, vertelt beherend apotheker Henk-Frans Kwint. “We hebben de indeling van de apotheek compleet veranderd om een grotere publieksruimte te creëren. De backoffice en de koffiekamer zijn verkleind en een van de twee toiletten is weggehaald.”

In de publieksruimte is de afstand tussen de vijf balies en de achterwand nu minimaal zes meter. Achter een glazen wand, die tot het plafond reikt, kunnen patiënten wachten, zittend aan een grote houten tafel of op een bankje. “Voor een betere verstrooiing van het geluid heeft de wand een kleine zigzagvorm. Verder staat in de wachtruimte zachte muziek aan”, aldus Kwint.

Geluidsexpert

Na de grote verbouwing was de privacy echter nog niet optimaal: patiënten aan de balie kunnen andere baliegesprekken nog wel horen. Een kennis van een patiënt, die werkt als geluidsexpert in de filmindustrie, heeft geadviseerd voor de ramen in de publieksruimte akoestische gordijnen – een soort vitrage – te bevestigen. “Op zijn advies gaan we ook geluidsabsorberende lampen ophangen en achter de balies geluidweerkaatsende houten blokjes tegen de muur bevestigen.”

Volgens Kwint is het werken met geluiddempende materialen in een apotheek nog experimenteel, want architecten hebben daar minder aandacht voor. “Maar objectief vaststellen of wachtenden inderdaad minder horen, lijkt helaas niet mogelijk.”

Consultvoering

Voor een glazen kooi voor één van de balies heeft Apotheek Stevenshof niet gekozen omdat patiënten dan langer blijven staan, wat ten koste gaat van de snelheid. “In een later stadium kunnen we alsnog meer glazen afscheidingen rondom een balie plaatsen.”

Het apotheekteam wijst patiënten nu actief op de mogelijkheid gebruik te maken van de twee spreekkamers.

Voor de toekomst van de openbare farmacie is het volgens Kwint van groot belang te investeren in privacy. “Als we consultvoering willen waarmaken, dan moet elke apotheek beschikken over meerdere spreekkamers.”

Onberispelijk

Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet.

Als KNMP-bestuur hebben we destijds verontruste apothekers bericht dat wij begrip hebben voor de geuite zorgen. De patiënt moet zowel vertrouwen in het geneesmiddel als in de apotheker hebben. De apotheker moet onbetwist betrouwbaar zijn. Die betrouwbaarheid komt onder andere tot uiting in het leveren van geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit.

We moeten ons wel beseffen dat de kwaliteit van onze geneesmiddelen in beginsel goed is. Door onafhankelijk toezicht binnen Nederland en Europa mogen we op dit fundament van toezicht vertrouwen.

Tegelijkertijd maakt ook de KNMP zich zorgen. Dit komt doordat de productie van grondstoffen en geneesmiddelen zich de afgelopen jaren steeds verder weg van Europa is gaan afspelen. De productieketen wordt steeds langer en door de vele schakels kwetsbaarder. Elke schakel in de keten kan problemen opleveren.

CZ heeft laten weten waarde te hechten aan duurzame geneesmiddelen. Vanaf 2019 willen ze niet alleen inkopen op prijs, maar ook op duurzaamheid. Dat doet ons deugd. We zijn benieuwd hoe hier invulling aan gegeven wordt en gaan ervan uit dat andere zorgverzekeraars volgen. 

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top