Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huisbezoek op aanvraag

Bastien Renirie wil apothekers mobiliseren patiënt thuis te bezoeken

PW37 - 14-09-2018 | door Edwin Bos
Op de website Apotheekthuis.nl van Bastien Renirie kunnen patiënten bij een apotheek naar keuze een huisbezoek voor een medicatiebeoordeling aanvragen. Alle apotheken kunnen zich aanmelden op dit landelijke platform.
Huisbezoek op aanvraag

Met zijn initiatief wil Renirie, apotheker in Apotheek Maasduinen in het Limburgse Bergen, de zorgfunctie beter onder de aandacht brengen. Want hij vindt dat apothekers te weinig zichtbaar zijn. “Apothekers willen medicatiebeoordelingen doen, maar komen veel te weinig bij patiënten thuis. Terwijl we alleen daar kunnen zien hoe het echt gaat met de medicatie.”

Op Apotheekthuis.nl is het bijvoorbeeld mogelijk een afspraak te maken voor een huisbezoek – of een belafspraak via Skype – voor familieleden die hulp nodig hebben bij het medicatiegebruik en op afstand wonen. “Patiënten moeten natuurlijk eerst hun eigen apotheker vragen, maar als die niet op huisbezoek gaat, kunnen ze terecht bij Apotheekthuis.nl.” Na het gesprek kan de apotheker of assistent bijvoorbeeld een herhaalservice of medicatierol aanbieden.

Via een postcode selecteert de aanvrager een apotheek op Apotheekthuis.nl. Op dit moment zijn op het platform twee apotheken actief, naast de apotheek van Renirie. “Apotheekthuis.nl is pas enkele weken live, dus nu is het afwachten hoe snel we kunnen groeien.”

Mobiliseren

Met het platform wil Renirie apothekers dwingen zich te richten op de toekomst: blijven apothekers denken vanuit de eigen apotheek of echt vanuit de behoefte van de patiënt? “Een patiënt kan immers switchen naar de apotheek van de apotheker die zijn vertrouwen heeft gewonnen na het huisbezoek.” Of deze methode werkt om apothekers te mobiliseren patiënten thuis te bezoeken, zal in de praktijk moeten blijken, aldus Renirie.

Deelname aan Apotheekthuis.nl kost jaarlijks € 250, maar die kan de apotheker terugverdienen door lokale adverteerders toe te laten op de eigen webpagina. Dat apothekers op huisbezoek gaan bij voor hen onbekende patiënten is volgens Renirie zorginhoudelijk geen probleem.

Prestatiebekostiging

Patiënten betalen via hun eigen risico mee aan een medicatiebeoordeling, inhalatie-instructie of medicatieverificatie na ontslag, omdat het niet lukt deze zorg buiten het eigen risico te houden, aldus Renirie. “Als we met elkaar massaal laten zien dat we patiënten ook thuis bezoeken, kunnen we hierover misschien in gesprek met zorgverzekeraars, alsmede over een kostendekkend tarief voor deze prestaties. Maar eerst apothekers in de goede richting duwen, dat is mijn missie.” 

Document acties

Back to top