Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Levend medicijn in de maak

Mogelijk toepasbaar bij elke vorm van kanker

PW42 - 20-10-2017 | door Cindy Reinders
Apotheker Maarten Zandvliet stapte als specialist in T-celtherapie over van de ziekenhuisapotheek naar een startend biotech-bedrijfje.
Levend medicijn in de maak

Daar staat hij aan de wieg van veelbelovende kankertherapie.

“Spannend”, vindt apotheker Maarten Zandvliet de volgende fase van het geneesmiddelonderzoek die binnenkort aanbreekt. “Dan gaan we ons ‘levende geneesmiddel’ – bewerkte autologe afweercellen – voor het eerst testen bij mensen, en zullen we zien of ons product echt effectief en veilig is.”

Een jaar geleden maakte hij de overstap van de ziekenhuisapotheek van het Leids Universitair Medisch Centrum naar het Utrechtse biotech-bedrijfje Gadeta. Daar werkt hij als hoofd productie en productontwikkeling aan een middel dat mogelijk toepasbaar is bij elke vorm van kanker. “We richten ons op een eiwit dat cellen aan de oppervlakte presenteert zodra de celdeling ontregelt. Een heel nieuw concept. We starten bij patiënten met leukemie en multipel myeloom. Maar in de toekomst willen we ook een studie doen met verschillende solide tumoren.”

Zandvliet was de eerste werknemer die in dienst trad bij het groeiende spin-off-bedrijf van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, nadat een van de oprichters hem benaderde. “Ik was een geschikte kandidaat, omdat er maar weinig apothekers zijn die ervaring hebben met celtherapie en immunologie. Daarin specialiseerde ik me tijdens mijn promotie. Maar dat vakgebied was eigenlijk geen bewuste keuze; de T-cellen kwamen toen toevallig op mijn pad.”

Overtuigen

De switch bevalt erg goed, zegt hij. “Ik was zelf ook al zoekende, toen Gadeta mij benaderde, omdat de huidige publieke middelen in ziekenhuizen te beperkt zijn om dit soort producten gedegen te ontwikkelen. Nu praat ik zelf met geldschieters, om ze te overtuigen in onze veelbelovende celtherapie – waarop nu de focus ligt – te investeren.” En dat lukt goed: inmiddels werken er al twintig mensen, uit binnen- én buitenland. “Want het is lastig om goede mensen te vinden met de juiste kennis en kunde.”

Daarnaast is Zandvliet druk bezig het productieproces te automatiseren. “Nu kost het een operator zeventig arbeidsuren om een batch handmatig voor één patiënt te bereiden. We testen nu een apparaat waarmee we het kunnen terugbrengen naar zo’n tien uur”, vertelt hij enthousiast. Zo hoopt hij de celtherapie straks – waarschijnlijk over vijf tot tien jaar – voor een redelijke kostprijs beschikbaar te maken, voor zoveel mogelijk patiënten.

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top