Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Labwaarden voor hele regio

Apothekers kunnen labaanvragen inzien van huisartsen en ziekenhuizen

PW9 - 03-03-2017 | door Edwin Bos
Vijftig apotheken in Twente en de Achterhoek hebben sinds twee maanden inzage in alle labuitslagen via de webportal van het laboratorium.
Labwaarden voor hele regio

Apotheker Gerrit Westenberg werkte mee aan de implementatie om medicatiebewaking met medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) mogelijk te maken.

Hoe hoog is het LDL-cholesterolgehalte van deze diabetespatiënt die geen cholesterolverlager slikt? Is het bloed van deze patiënt met een lithiumrecept gecontroleerd op lithium? Apotheker Gerrit Westenberg, eigenaar van Apotheek Veldpoort in Enschede, raadpleegt door het gebruik van MFB’s meerdere keren per dag de labwaarden van patiënten.

Via het apotheekinformatiesysteem kan hij direct doorklikken naar de webbased omgeving van het laboratorium Medlon in Enschede. “Dat werkt snel omdat vooraf contact opnemen met de huisarts niet meer nodig is. Alle labaanvragen van huisartsen en ziekenhuizen kan ik zelf inzien”, aldus Westenberg.

In totaal vijftig apotheken in Twente en de Achterhoek hebben sinds begin dit jaar inzage in labuitslagen die Medlon ontsluit. Naar verwachting volgen binnenkort nog twaalf apotheken.

Als lid van een regionale ICT-werkgroep met drie apothekers was Westenberg de afgelopen anderhalf jaar betrokken bij de implementatie van de nieuwe werkwijze. “We hebben alles kunnen financieren met geld van de opgeheven regionale OZIS-stichting.”

De infrastructuur voor de informatie-uitwisseling – ZorgNetOost – is gebouwd door zorg-organisatie IZIT, waarvan enkele grote zorg-instellingen in de regio aandeelhouder zijn.

Medebehandelaar

Voor het inzien van labuitslagen moeten apothekers toestemming vragen aan de pa-tiënt. Apothekers in Twente en de Achterhoek hebben dat gecombineerd met de opt-in voor het Landelijk Schakel Punt (LSP), vertelt Westenberg. “Op de opt-in-aanvraag hebben we een regel toegevoegd waarin we uitleggen dat apothekers als medebehandelaars bevoegd zijn labwaarden op te vragen.” Bijna alle patiënten in de apotheek van Westenberg hebben inmiddels toestemming gegeven voor zowel het beschikbaar stellen van gegevens via het LSP als het inzien van labuitslagen.

Omdat de toestemming centraal wordt vastgelegd bij ZorgNetOost kunnen apothekers in de praktijk alleen labuitslagen inzien van patiënten die ook daadwerkelijk toestemming hebben gegeven.

Uitstraling

Directe toegang hebben tot labuitslagen is volgens Westenberg een grote verbetering van de medicatiebewaking. “Ook is het een goede ontwikkeling voor de professionele uitstraling van het apothekersvak.”

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Vacatures
Implementatie Apotheker Zorginstellingen

UPLUS | Oosterwolde of Alkmaar

Geregistreerde apotheker

BENU Apotheek Exler Noordplein B.V. | Rotterdam

Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Meer…
Back to top