Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Farmacogenetica moet!

Apotheker Geertje Tuijp benadrukt belang genetische test

PW46 - 17-11-2017 | door Frans van den Houdt
Het kan anno 2017 écht niet meer dat je als apotheker en huisarts nog steeds geen FTO hebt georganiseerd over farmacogenetica, vindt Geertje Tuijp van de Edamse Apotheek. Ook patiënten zien de voordelen.
Farmacogenetica moet!

Een vitale vrouw (79) heeft ernstige voetklachten. De neuroloog stelt de diagnose polyneuropathie en schrijft nortriptyline 1dd 10 mg voor de nacht voor. “Binnen een week ontwikkelt de vrouw ernstige tremor, zweet-aanvallen en een droge mond”, zegt Geertje Tuijp van de Edamse Apotheek. Zodra nortriptyline wordt gestaakt, verdwijnen de klachten. “In overleg met de neuroloog starten we gabapentine, in een verlaagde dosering vanwege een verminderde nierfunctie.”

Uit een farmacogenetische test blijkt later dat de patiënt het genotype CYP2D6 *4/*4 heeft. Dit correspondeert met het fenotype poor metabolizer. “Omdat bij dit fenotype het metabolisme via CYP2D6 sterk verlaagd is, is het advies om te starten met 40% van de normdosering. Mevrouw had dus eigenlijk moeten starten met 4 mg in plaats van 10 mg nortriptyline.”

Met deze casus wil Tuijp graag het belang onderstrepen van farmacogenetica. “Ik vind het anno 2017 echt niet meer kunnen dat je nog steeds geen FTO over dit onderwerp hebt gehad. Je móét hiermee aan de slag.”

Wangvliesslijm

Zelf raakte Tuijp enthousiast over het onderwerp door het KNMP-voorjaarscongres in 2015, waarna ze met de huisarts een FTO over individualised medicine voorbereidde. Afgesproken werd dat bij de start van een SSRI bij vrouwen altijd vooraf de ECG wordt bepaald, bij elke switch op initiatief van de huisarts van acetylsalicylzuur 80 mg + dipyridamol + PPI naar clopidogrel monotherapie altijd vooraf CYP2C19 wordt bepaald en dat bij onverwachte bijwerkingen of het uitblijven van effect de apotheker wordt gebeld.

“Sindsdien zijn bij zes switchers naar clopidogrel CYP2C19-bepalingen uitgevoerd. We vonden bij drie daarvan CYP2C19 intermediate metabolizer. Twee daarvan zijn gestart met prasugrel en de derde is geswitcht naar acetylsalicylzuur 80 mg monotherapie.”

Sinds juli van dit jaar doet Tuijp mee aan de KNMP-farmacogeneticapilot. “We richten ons vooral op medicatie die wordt gemetaboliseerd door CYP2D6, zo’n 25% van alle middelen.”

Patiënten nemen onder haar toeziend oog met een wattenstaafje wangvliesslijm af, waarna het Erasmus MC binnen drie weken het farmacogenetisch profiel van de patiënt op creditcardformaat terugstuurt. Patiënten zijn erg blij, ziet Tuijp. “Hun apotheker kijkt tenslotte nog zorgvuldiger naar de bijwerkingen en kan de medicatie nog beter op de persoon afstemmen.”

Document acties

gearchiveerd onder: , ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top