Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dorp krijgt kleine apotheek

Apotheker Lisette Darman opent BENU-apotheek in het Twentse Overdinkel

PW6 - 10-02-2017 | door Frits Baltesen
Het is tegen de trend in: in het Twentse dorpje Overdinkel, achter Enschede, is afgelopen maandag een kleine, nieuwe apotheek geopend.
Dorp krijgt kleine apotheek

BENU en apotheker Lisette Darman investeren daarmee in bereikbare zorg. “Veel mensen zijn slecht ter been en hoeven nu voor hun medicatie niet meer ver te reizen.”

Voor de 4500 inwoners van Overdinkel is het niet langer nodig voor hun geneesmiddelen te reizen naar de dichtstbijzijnde apotheek De Esch in Losser een paar kilometer verderop. In Overdinkel was wel een uitdeelpunt in drogisterij Jasmijn, maar dat was slechts tweeënhalf uur per dag open. “Met de nieuwe apotheek brengen we de farmaceutische zorg echt dichter bij de patiënten”, vertelt apotheker Lisette Darman van Apotheek Teylers.

Vanuit Losser bevoorraadde Darman het uitdeelpunt in Overdinkel; tot voor kort ging er elke dag een apothekersassistent heen met de medicatie. “Dat was niet optimaal”, zegt ze. “De rijen waren soms lang. Ook omdat mensen met vragen kwamen binnenlopen, waardoor patiënten lang moesten wachten. Daarnaast hadden we door de kleine ruimte een gebrek aan privacy en geen mogelijkheid om bijvoorbeeld goede inhalatie-instructie te geven.”

Toen Darman hoorde dat de drogisterij zou sluiten, is er in overleg met het hoofdkantoor van Brocacef voor gekozen een deel van het pand te huren om er een volwaardige apotheek te openen. Hoewel de nieuwe apotheek een investering is voor BENU, was het hoofdkantoor snel enthousiast, zegt Darman. “Wij willen ons onderscheiden met de beste en goed bereikbare zorg. Veel mensen in Overdinkel zijn slecht ter been en kunnen niet naar Losser voor hun medicatie. Zeker voor geneesmiddelen als antibiotica, waarbij het nodig is zo snel mogelijk te beginnen met de kuur, is dat een probleem.”

Grootstedelijke openingstijden

Voor beide dorpen is één apotheekteam gevormd. De apotheek in Overdinkel is met een oppervlakte van 150 vierkante meter één van de kleinere apotheken van Nederland, meent Darman. De apotheek telt twee balies, waar twee assistenten werken. De apotheker is dertig uur per week aanwezig. De apotheek mag dan klein zijn, hij heeft grootstedelijke openingstijden: van 8.30 uur tot 17.30 uur. En de kans bestaat dat er op termijn een
24-uurs uitgifteautomaat komt.

De huisartsen in het dorp zijn erg tevreden met de nieuwe apotheek, hoorde Darman. Ze heeft ook enthousiaste reacties gehad van patiënten. “Juist voor deze mensen, die veel behoefte hebben aan begeleiding, is de apotheek een uitkomst. Dit is echt een flinke stap voorwaarts.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top