Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Jan Vroom: StiPCO-kampioen

Apotheker uit Holten haalt hoogste aantal stimuleringspunten

PW49 - 09-12-2016 | door Frans van den Houdt
Na 35 jaar in het vak geniet apotheker Jan Vroom nog altijd van zijn werk, vooral van de toenemende professionalisering.
Jan Vroom: StiPCO-kampioen

Om zijn vak goed te kunnen blijven uitoefenen volgt hij vele cursussen.

Als er een ding is waar ik niet naar streef, dan is het een dergelijke titel, zegt Jan Vroom (64) van Apotheek Holten lachend, als hij hoort dat hij dit jaar StiPCO-kampioen is geworden met 67,5 stimuleringspunten en 150 cursusuren. Zijn drijfveer was up-to-date willen blijven binnen zijn vakgebied. “De wereld van de farmacie verandert steeds sneller. Om je vak goed te kunnen blijven uitoefenen, moet je wel naar een cursus.”

Dat zijn score die van veel jonge apothekers overtreft, vindt Vroom niet verwonderlijk. “Jongeren hebben meestal jonge vakgenoten om hen heen die kennis aandragen en zijn actief in commissies en besturen, waardoor ze veel makkelijker aan de spits blijven staan. Ik sta er wat dat betreft alleen voor.” 

Heel bewust koos hij voor de in zijn ogen meest waardevolle cursussen, niet voor wat dichtbij en goedkoop was, wat hij sommige collega’s hoort zeggen. “De meest inspirerende docenten, mensen die echt uit het vak komen en heel dicht op de dagelijkse praktijk zitten, waren leidend voor mij.”

Unieke aandacht

Vooral cycluscursussen van Ephor (Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen) maakten indruk op de Holtense apotheker. “Ze hebben me geleerd dat er geen trucje bestaat voor goede ouderenzorg, maar dat iedere patiënt unieke aandacht verdient. Dat je goed op de nierfunctie moet letten en soms een lagere dosis moet geven. Dat de combinatie van bepaalde middelen bij een 40-jarige veilig zijn, maar een 80-jarige in de problemen kan brengen. Je moet continu medicatie tegen het licht houden en aanpassen.”

Vroom is sinds 1981 apotheker en nog altijd “hartstikke enthousiast” over zijn werk en blij met de veranderingen die plaatsvinden in de zorg. Zo noemt hij het uniek dat huisartsen zijn kennis en handelen tegenwoordig gewoon accepteren bij het farmacotherapeutisch overleg. “Als je vroeger bloedsuiker had gemeten in de apotheek, kon je op ijzige blikken rekenen van de huisartsen. Nu zeggen ze, als het over bloedsuiker gaat in een FTO: ‘maar die heb je toch zelf al wel opgemeten’.”

Vroom geniet van de toenemende professionalisering, van het feit dat hij toegang heeft tot labwaarden en de mogelijkheden die MFB’s en rapportages van de SFK bieden. “Hierdoor kun je risicopatiënten nog beter selecteren en helpen.”

Document acties

Back to top