Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle dagen open tot elf uur

Veel toeristen bij Leidsestraat Apotheek, die alleen op Koningsdag sluit

PW27 - 08-07-2016 | door Frits Baltesen
Leidsestraat Apotheek in Amsterdam heeft waarschijnlijk de ruimste openingstijden van Nederland. Apotheker Long Pham en zijn collega’s doen dat voor overwerkende werknemers en grote aantallen toeristen.
Alle dagen open tot elf uur

Leidsestraat Apotheek in Amsterdam bevindt zich midden in het toeristische centrum en dat merkt beherend apotheker Long Pham: een dag is nooit saai. Zo kwam er een week eerder – dat was niet de eerste keer – een toerist langs met hevige pijn aan zijn tong: wéér iemand die zijn mond had verbrand bij het eten van een kroket.

Ook helpen Pham en zijn team vaak buitenlanders die hun medicijnen zijn vergeten of zijn verloren. “Dat is niet gemakkelijk want veel geneesmiddelen zijn hier niet verkrijgbaar, bijvoorbeeld bepaalde soorten insuline. Dan gaan we op zoek naar een alternatief”, zegt Pham.

Daarbij komt dat het vaak een klus is om erachter te komen wat de toerist slikt. Vaak weet hij dat niet en moet hij daarvoor naar huis bellen. Daarna moet Pham het antwoord vertalen naar het Nederlands. Tegenwoordig gaat dat makkelijker dan een paar jaar geleden. Pham: “De klant tikt de naam van dat middel in op zijn smartphone en Google Vertalen vertaalt het bijna altijd. Echt een uitkomst.”

Ook in een ander opzicht is Leidsestraat Apotheek bijzonder: het is waarschijnlijk de apotheek met de ruimste openingstijden van Nederland. De zaak is elke dag van het jaar open – behalve op Koningsdag – en lang: van ’s ochtends half negen tot ’s avonds elf uur. “We vonden het altijd raar dat een apotheek dicht gaat op het moment dat de mensen van hun werk thuiskomen.”

De ruime openingstijden zijn een groot succes. Ook ’s avonds laat is er genoeg klandizie, want veel mensen in Amsterdam weten dat ze in Leidsestraat Apotheek terechtkunnen. Bezoekers zijn, naast de vaste klanten, werknemers in de grachtengordel die na hun werk medicatie halen, toeristen en patiënten met hiv die hun remmers halen. Vanwege de genereuze openingstijden is de apotheek door de zorgverzekeraars verkozen tot een van de vier dienstapotheken in de hoofdstad.

Grote voorraden

Pham houdt grote voorraden aan. Hij heeft bijvoorbeeld altijd hiv-remmers in huis, wat zijn klanten erg waarderen. Leidsestraat Apotheek heeft als een van de weinige ook nog voldoende Thyrax. Ze komen uit Almere, Hilversum en Maastricht om bij hem voor een maand Thyrax te halen. En hij heeft wel honderd dozen Loxazol in zijn magazijn: “In goedkope hotels lopen toeristen vaak schurft op. Het is een van onze meest verkochte middelen.”

Document acties

gearchiveerd onder: ,
Back to top