Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Innemen voor het slapen’

Zeshonderd studenten testten drankje voor na het doorzakken

PW 9 - 04-03-2016 | door Edwin Bos
In drie jaar tijd ontwikkelde apotheker Jan van der Lende een drankje om na alcoholgebruik in te nemen. Het voedingssupplement Reset AfterDrink, dat hij verkoopt in een oud Amsterdams bordeel, geeft volgens hem het lichaam de juiste bouwstoffen.
‘Innemen voor het slapen’

In het Hangover Information Center op de Wallen komen vooral toeristen, vertelt Jan van der Lende, die dit mini-informatiecentrum exploiteert samen met Michiel Kleiss, niet-praktiserend arts en eigenaar van twee restaurants op de Wallen.

“We vertellen bezoekers dat ze een kater het beste kunnen voorkomen door minder alcohol te drinken en extra water”, aldus Van der Lende. “Ook geven we informatie over het giftige acetaldehyde, dat de grootste oorzaak is van een kater. Ons lichaam kan deze afvalstof, die de hersenencellen beschadigt, niet goed verwerken.”

Om acetaldehyde te kunnen afbreken heeft het lichaam peptiden nodig, zoals glutathion, die de lever zelf aanmaakt, vertelt Van der Lende, die ook eigenaar is van de Gooische Apotheek in Laren en Blaricum. “De lever heeft van dit peptide slechts voorraad om twee glazen alcohol snel te kunnen verwerken. In de Reset AfterDrink zitten voedingstoffen waarmee de lever meer peptiden kan aanmaken.” Naast het lichaamseigen glutathion bevat het blauwe drankje aminozuren, choline en vitaminen.

Claims

Van der Lende testte zijn voedingssupplement – dat voor het slapen moet worden ingenomen – onder zeshonderd studenten van een Amsterdamse studentenvereniging. Na een groot feest kreeg de helft van de studenten het drankje mee naar huis, de andere helft een placebo. “In vergelijking met de placebogroep gaven degenen die het middel voor het slapen hadden ingenomen aan de volgende dag 80% minder last te hebben van een kater.”

Het is overigens voor niemand toegestaan de Reset AfterDrink een anti-katerdrankje te noemen, vertelt Van der Lende. “Volgens de Europese richtlijnen mogen aan bestanddelen in voedingssupplementen alleen geautoriseerde claims worden toegevoegd.”

Jongensboek

Sinds de opening twee jaar geleden heeft het Hangover Information Center 50.000 flesjes verkocht. Van der Lende, die het drankje in de apotheek bereidt, verkoopt het voor € 5,00. “We zoeken investeerders om de productie, de marketing en het ontwerp van een eigen fles in gang te zetten. Dan willen we een miljoen flesjes per jaar gaan produceren.”

Voor Jan van der Lende is dit allemaal als hobby begonnen. Nu verwacht hij een internationale doorbraak van zijn voedingssupplement. “Het is net een spannend jongensboek.”

Document acties

gearchiveerd onder: , , ,
Back to top